این روزها رستورانهای شلوغ، غذاهای رنگارنگ و گارسونهایی که با غذاهای متنوع بین میزها میچرخند کمتر به چشم میخورند؛ گفتوگو با صاحبان رستورانها به گرانی افسارگسیخته مواد اولیه و کاهش چشمگیر مشتریان ختم میشود
آفتاب یزد: به راستی هیچ لذتی بالاتر از چشیدن طعم لذیذ غذا نیست؛ ایرانیان بارها این جمله را از زبان دوست و آشنا شنیدهاند و همین گواهی است بر این واقعیت که خوردن برای خانوادههای ایرانی یک تفریح است، تفریحی که حال غول تورم آن را از چنگ آنها در آورده است. این روزها رستورانهای شلوغ، غذاهای رنگارنگ و گارسونهایی که با غذاهای متنوع بین میزها میچرخند کمتر به چشم میخورند؛ گفتگو با صاحبان رستورانها به گرانی افسارگسیخته مواد اولیه و کاهش چشمگیر مشتریان ختم میشود. در این روزها فلافل نیز با تمام سادگی و دمدستی بودن به غذایی لاکچری بدل شده است؛ قیمت هر ساندویچ فلافل از سال 1397 تاکنون 650 درصد افزایش یافته است و به میانگین قیمتی 45 هزار تومان رسیده است، مبلغی که شهروندان ایرانی با آن در سال 1397 میتوانستند یک پرس سبزی پلو با گردن گوسفند خریداری کنند. اما تنها فلافل نیست که در این مدت افزایش قیمت چند صد درصدی را تجربه کرده است؛ دست گذاشتن بر روی هر گزینه در فهرست غذای فستفودها و رستورانها از تورم بالای 300 درصد طی 4 سال گذشته حکایت دارد.
سالاد سزار رکوردار گرانی فستفودها
زمانی فست فودها مکانی برای تفریح قشر متوسط و حتی کمدرآمد جامعه بودند؛ فهرست غذا فستفودها شامل تنوع غذایی بود که از 6 تا 50 هزار تومان را در برمیگرفت اما با گذشت 4 سال غذاهای زیر 100 هزار تومان به سختی در این فهرست گنجانده شدهاند.
بنابر گزارش دیده بان ایران؛ طبق بررسیهای به عمل آمده در میان غذاهایی که در فهرست رستورانهای فست فود آورده شده است ساندویچ رست بیف از سال 1397 تاکنون افزایش قیمت 431 درصدی، چیز برگر افزایش قیمت 452 درصدی و ماشروم برگر افزایش قیمت 460 درصدی را تجربه کرده است. اما رکورد افزایش قیمت در این فهرست غذایی به سالاد سزار تعلق میگیرد که در این مدت 919 درصد گران شده است و از طرفی در میان پیشغذاها نیز قیمت سیبزمینی تنوری در این مدت 531 درصد افزایش داشته است. اما غذای ایتالیایی محبوب ایرانیان در این مدت به نسبت افزایش قیمت کمتری داشته است، طبق بررسیها پیتزا سبزیجات از سال 1397 تاکنون 364 درصد گران شده است و پیتزا استیک نیز در این مدت 333 درصد گران شده است. قیمت فرآیند لاکچری شدن رستورانهای میان رده در سالهای اخیر قربانی شدن تفریح دهکهای کمدرآمد جامعه بوده است؛ دهکهایی که 70 درصد جمعیت را شامل میشوند و حال تعداد آنها به 7دهک رسیده است.
رشد عجیب دهکهای کم برخوردار
دهکهایی که در سال 1391 تنها 16 درصد از جمعیت را تشکیل میدادند و در سال 1394 تعداد آنها به 22 درصد جمعیت رسید و اتخاذ سیاستهای نادرست برای دههها، سیاستهایی که در راستای آن نرخ سرمایهگذاری به پایینترین حد رسید، تولید و توزیع محدود شد و رشد اقتصادی درجا زد، درصد نفوذ این دهکها به جامعه را امسال به 70 درصد رساند و ریشه فقر را در زمین تقویت کرد.
خانوارهای با درآمد متوسط جامعه نیز زمانی مراجعه به رستورانهای سنتی را تفریح تلقی میکردند، رستورانهایی که فهرست غذایی آنها حال زیر 150 هزار تومان نمیآید؛ طبق بررسیهای انجام شده میانگین قیمت کبابهای ساطوری بناب در بازه زمانی 4 ساله 511 درصد، کباب بختیاری 442 درصد، بال کبابی 336 درصد و جوجه مخصوص 505 درصد رشد داشته است. اما دهکهای کمدرآمد و با درآمد متوسط تنها قربانیان تورم نبودهاند و نیستند و به تبع تورم اگر همچنان پرسرعت به حرکت خود ادامه دهد قربانیان بیشتری خواهد گرفت و به زودی دهکهای اول جامعه را نیز درگیر خواهد کرد.
دولت سیزدهم ابر تورم ایجاد کرد
با توجه به سیاستهای اتخاذ شده در دولت سیزدهم مبنی بر حذف ارز 4200 تومانی و همچنین تشدید کسری بودجه با افزایش آن از 900 هزار میلیارد تومان به هزار و 500 هزار میلیارد تومان در دولت سیزدهم و رشد افسارگسیخته نقدینگی و افزایش نرخ ارز به نظر نمیرسد که آتش تورم خاکستر شود و باید آماده تجربه تورمهای بالا در ماههای پیشرو بود، تورمی که به گفته کارشناسان حال به ابرتورم بدل شده است. گفتنی است که براساس اعلام مرکز آمار نرخ تورم نقطهای برای خانوارهای شهری در تیرماه به ۵٢,٨ درصد رسیده است که نسبت به ماه قبل ١.۴ واحد درصد افزایش داشته است. همچنین این نرخ برای خانوارهای روستایی ۶٠.٧ درصد بوده که نسبت به ماه قبل ٢.۵ واحد درصد افزایش
داشته است.