امام خمینی (ره) والله اسلام تمامش سیاست است؛ ***** مقام معظم رهبری: به گفتار امام و کردار امام اهتمام بورزید ***** امام خمینی(ره): ان شاء الله ما اندوه دلمان را در وقت مناسب با انتقام از امریکا و آل سعود برطرف خواهیم ساخت و داغ و حسرت حلاوت این جنایت بزرگ را بر دلشان خواهیم نهاد 1367/4/29 ***** امام خمینی(رحمة الله علیه) : حکومت آل سعود، این وهابیهای پست بیخبر از خدا بسان خنجرند که همیشه از پشت در قلب مسلمانان فرو رفته‌اند 1366/5/12***** امام خمینی (ره) شهادت در راه خدا مسئله ای نیست که بشود با پیروزی در صحنه های نبرد مقایسه شود، مقام شهادت خود اوج بندگی و سیر و سلوک در عالم معنویت است ***** امام خمینی (ره): ما تابع امر خداییم، به همین دلیل طالب شهادتیم و تنها به همین دلیل است که زیر بار ذلت و بندگی غیر خدا نمی رویم ***** امام خمینی(ره) ”من برای آنکه شما جوانان شایسته ای هستید، علاقه دارم که جوانی خود را در راه خداوند و اسلام عزیز و جمهوری اسلامی صرف کنید تا سعادت هر دو جهان را دریابید.„ ***** حُسنُ الخلاقِ یُدِّرُ الرزاقَ وَ یونِسَ الرِّفاقَ؛ خوش اخلاقى روزى ها را زیاد مى کند و میان دوستان انس و الفت پدید مى آورد. «نهج الفصاحه، ح 781»***** امام خمینی(س) علم همراه تهذیبِ نفس است که انسان را به مقام انسانیت می رساند .هم در علم کوشا باشید و هم در عمل و هم در تهذیب اخلاق ***** بايد مسائل اسلامي حل بشود در اينجا و پياده بشود. بايد مستضعفين را حمايت بكنند، بايد مستضعفين تقويت بشوند حضرت امام خميني قدس سره الشريف صحیفه امام – جلد 6 – صفحه 461 ***** اهمیّت فضای مجازی به انداره ی انقلاب اسلامی است "مقام معظم رهبری" ***** آن کسی قلمش قلم انسانی است که از روی انصاف بنویسد. امام خمینی (ره) ***** همان طوري که در سابق عمل مي‌شد، روضه‌خواني بشود، مرثيه گفته بشود، شعر و نثر در فضايل اهل بيت و در مصائب آنها گفته بشود. حضرت امام خميني قدس سره الشريف صحيفه امام – جلد 15 – ص 332 ***** نگذاريد پيشكسوتان شهادت و خون در پيچ و خم زندگي روزمره خود به فراموشي سپرده شوند. حضرت امام خميني قدس سره الشريف صحيفه امام، ج 21، ص 93 ***** من در ميان شما باشم و يا نباشم، به همه شما وصيت و سفارش مي‌کنم که نگذاريد انقلاب به دست نااهلان و نامحرمان بيفتد. حضرت امام خميني قدس سره الشريف صحيفه امام، ج 21، ص 93 ***** پيامبر اسلام نيازي به مساجد اشرافي و مناره‌هاي تزئيناتي ندارد. پيامبر اسلام دنبال مجد و عظمت پيروان خود بوده است که متأسفانه با سياست‌هاي غلط حاکمان دست‌نشانده به خاک مذلت نشسته‌اند. حضرت امام خميني قدس سره الشريف صحيفه امام، ج 21، ص 80 ***** پيغمبر اسلام تمام عمرش در امور سياسي بود، تمام عمرش را صرف كرد در سياست اسلامي، و حكومت اسلامي تشكيل داد. حضرت امام خميني قدس سره الشريف صحيفه امام، ج 15، ص 11 ***** امام به همه فهماند که انسان کامل شدن، علی وار زیستن و تا نزدیکی مرزهای عصمت پیش رفتن افسانه نیست. مقام معظم رهبری ***** راه ما راه امام خمینی است و در این راه با همه قدرت و قاطعیت خود حرکت خواهیم کرد. مقام معظم رهبری


 

 

 

تاريخ انتشار: 11 خرداد 1403 ساعت 23:36:42
نشست «جایگاه فقه در حکمرانی عادلانه از منظر امام خمینی(س)»؛
حجت الاسلام احمد واعظی: مردم‌سالاری دینی این نیست که مردم بیایند فقط رأی بدهند و بروند

حجت الاسلام والمسلمین احمد واعظی، رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، در نشست «جایگاه فقه در حکمرانی عادلانه از منظر امام خمینی(س)»، گفت: فقه جزء شریف‌ترین علوم اسلامی و متخذ از کتاب و سنت است. اما اگر بخواهیم در تدابیر اینکه چگونه وضع نامطلوب موجود اقتصادی را به وضع مطلوب تبدیل کنیم، بازهم سراغ فقیه برویم، این درست نیست. اینجا باید سراغ متخصصین فن برویم؛ افراد دانشمندی که صرفاً با شعار یا پنهان شدن پشت یک‌سری شعارها نمی‌خواهند مناصبی را که احتیاج به دانش، تجربه و تدبیر دارد تصدی کنند. مشکلات کشور ما وقتی حل می‌شود که در چرخه حکمرانی هرجا از اهل فن و دانش متناسب با آن استفاده شود؛ تعهد سر جای خودش و تخصص هم سر جای خودش.

رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با تأکید بر اینکه مردم‌سالاری دینی این نیست که مردم بیایند فقط رأی بدهند و بروند، گفت: حکمرانی باید مردمی باشد و صاحب‌نظران و صاحبان فکر و تخصص در لایه‌های مختلف چرخه حکمرانی باید حضور داشته باشند. مردم باید اقامه قسط کنند. نه اینکه مردم برکنار باشند و در لایه‌های مختلف حکمرانی جامعه اسلامی حضور نداشته باشند، تا یک عده‌ای حکم براند، بلکه حکمرانی عادلانه با حضور آحاد مردم درصحنه‌ها و لایه‌های حکمرانی است.

به گزارش جماران، حجت‌الاسلام و المسلمین احمد واعظی در نشست «جایگاه فقه در حکمرانی عادلانه از منظر امام خمینی(س)»، گفت: امام راحل نقش بسیار مؤثری در فقه معاصر سیاسی ما دارد. امام راحل با طرح بحث ولایت فقه در بعد نظری و اصرار و تأکید بر ضرورت حکومت و پیوند حکومت با فقه و طرح بحث رویکرد فقه ولایی و فقه حکومتی، یک فضای روشنی را در پیش روی فقه سیاسی شیعه نهادند. بعد هم با تشکیل حکومت و بنیان‌گذاشتن جمهوری اسلامی آن را عملاً تکمیل کردند.

رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، یادآور شد: امام خمینی(س) فقیهی بود که هم نظریه‌پرداز در حوزه فقه سیاسی شد و هم به توفیق الهی و پایمردی مردم رشید و انقلابی ایران موفق شد نظامی وفق آن نظریه تأسیس کند. پس از این اتفاق ما شاهد رشد و غنایی معطوف به حکومت در فقه سیاسی شیعه هستیم؛ یعنی بحث‌هایی مربوط به دولت اسلامی، ولایت فقیه، نقش مردم در نظام اسلامی، حقوق اقلیت‌ها در نظام اسلامی، جایگاه مردم و مردم‌سالاری دینی و بحث‌هایی مربوط به خود حکومت، بعد از تأسیس جمهوری اسلامی به وجود آمد.

وی افزود: در کنار بحث‌های فقهی مربوط به حکومت، ما بحث‌هایی راجع به حکمرانی هم داریم؛ یعنی حکومت غیر از حکمرانی است. بحث‌های فنی و فقهی مربوط به فقه الدوله، فقه الولایه و فقه نظام سیاسی اسلامی یک فضای بحث است و بحث‌های مربوط به حکمرانی یک فضایی دیگری از بحث است و حضرت امام باب هر دو بحث را گشودند. گرچه در تلاش‌های فقهی‌شان حجم بیشتری از مباحث راجع به خود حکومت، نظام اسلامی، ولایت فقیه و حیطه اختیارات ولی‌فقیه است، اما ایشان راجع به حکمرانی هم باب بحث را گشودند.

واعظی با تأکید بر اینکه چرخه و فرایند حکمرانی چندمرحله‌ای است، تصریح کرد: مرحله اول «سیاست‌گذاری و تدوین راهبردها»، مرحله دوم «تنظیم‌گری» و مرحله سوم «تسهیل‌گری» است. مثلا اگر دولتی آموزش عالی و مهارت‌ها را فقط برای طبقات پولدار و ثروتمند جامعه فراهم کند، برابری فرصت‌ها ایجاد نمی‌شود. آن دولت باید آموزش همگانی برقرار کند، آموزش عالی باید در دسترس همه افراد جامعه باشد. پس باید تسهیل‌گری و توانمندسازی بشود. همین طور جلو می‌آید تا عملاً آن برابری فرصت‌ها در جامعه ایجاد شده و آن سیاست عملاً در جامعه پیاده گردد.

وی در خصوص «جایگاه فقه در حکمرانی»، اظهار داشت: مسأله‌ای مهم این است که حضرت امام در مکتوبات خودشان خیلی روی فقه و جایگاهش در حکمرانی تأکید می‌کند و این تعبیر را دارند که فقه تئوری واقعی و کامل اداره انسان از گهواره تا گور است. یعنی امام فقه را فقط فردی نمی‌بینند، وظیفه فقه و فقاهت را فقط استنباط احکام شرعی و وظیفه عملی مکلف نمی‌بینند، امام فقه را در مستوای اداره جامعه و در فضای حل مشکلات جامعه می‌بینند.

رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم تأکید کرد: تا مسائل فنی مربوط به پول، بازار سرمایه، بورس، بانکداری و... را از جنبه‌های فقهی حل نکنید و به مبنا و به نظریه‌ای نرسید، چجوری می‌خواهید در حوزه کلان اقتصاد کشور سیاست‌گذاری و هدف‌گذاری پولی و اقتصادی کنید؟ بحث‌های فقهی باید حلاجی و حل شود و به نظریه برسید تا بعد بتوانید سیاست‌گذاری کنید و چرخه حکمرانی مالی، پولی و اقتصادی را کلید بزنید. پس فقه در جاهای حساسی مثل این موارد، خیلی مؤثر است.

وی ادامه داد: اما مراحل بعدی چه؟ تدابیر، اقدامات و نهادسازی اقتصادی چه؟ آیا همه‌اش به عهده فقه است؟ نه؛ یک‌جاهایی به عهده فقه نیست. فقه مشارکت می‌کند، اما تنها مرجع معرفتی نیست. در بیش از 40 سال، بیشترین ضعف را در مسأله حکمرانی داشته‌ایم و اینکه چرخه و فرایند حکمرانی در کشور ما کامل نمی‌شود. مشکل این است که وقتی از مرحله سیاست و راهبرد بیرون آمده و در مرحله تنظیم‌گری و تسهیل‌گری می‌آید، ما آنجا خلاقیت‌های لازم را نداریم؛ ضعف مدیریت داریم. در مقاطعی مدیران ما علوم و معارف لازم جهت اتخاذ آن تدابیر را ندارند یا استفاده نمی‌کنند.

واعظی تأکید کرد: دنیای غرب، با ذهنیت، جهان‌بینی، مبانی و سیاست‌های خودشان تنظیم‌گری کردند؛ در فضای اقتصاد سرمایه‌داری هدف‌گذاری اقتصادی داشتند، خلاقیت به خرج دادند و بانک، بازار بورس و بازارهای مالی درست کردند؛ یعنی مسأله‌ای خودشان را با خلاقیت متناسب با اهداف و سیاست‌های خودشان حل کردند. ما هم در حکمرانی خودمان باید خلاقیت متناسب با سیاست‌های خودمان را داشته باشیم. اگر ما در حوزه اقتصاد به دنبال عدالت و عدالت اقتصادی هستیم، باید متناسب با آن سازوکارها و نهادسازی‌هایش را هم انجام بدهیم.

وی افزود: وقتی می‌گوییم علوم انسانی اسلامی، اقتصاددان اسلامی و جامعه‌شناس اسلامی احتیاج داریم، معنایش این است که بعضی وقت‌ها برای حل مسأله ما به دانش توسعه‌ای احتیاج داریم. یعنی گفتید از منظر اسلامی تعلیم و تربیت مطلوب و الگوی رفتاری مطلوب این است. اما وقتی می‌بینید که نوجوان شما دچار بحران هویت است، جوان و نوجوان شما تحت سیطره و بمباران فضای مجازی هویت ملی و اسلامی خودش را از دست می‌دهد، اینجا به چه دانشی احتیاج داریم؟ اینجا صرف باید و نباید کار نمی‌کند، صرف واجب و حرام فقهی کار نمی‌کند، شما اینجا احتیاج به دانش توسعه‌ای دارید.

رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم گفت: دیگران با چه مدیریت و برنامه‌ای بحران هویت ایجاد کردند؟ شما با چه برنامه‌های عملیاتی، اقدامات و الگوی تربیتی می‌توانید این تغییر را ایجاد کنید؟ این دق‌الباب فقیه نیست. فقه هم مشارکت می‌کند؛ یعنی وقتی پیشنهاد‌هایی بیاید و الگوهایی توسط عالمان تعلیم و تربیت مطرح شود، فقه می‌تواند بررسی کند که کدام الگوی پیشنهادی از نظر فقهی مجاز و کدام غیرمجاز است. کدام می‌تواند در جامعه اسلامی پیاده شود و کدام نمی‌تواند. پس پای فقه به میان است، اما تمام مرجعیت علمی از آن فقه نیست. ما دانش‌های دیگر هم احتیاج داریم.

وی افزود: اینکه حضرت امام می‌فرماید که فقه در واقع تئوری کامل است؛ یعنی فقه در فرایندهای حکمرانی حضور معرفتی دارد، اما به این معنا نیست که تمام بار معرفتی حوزه حکمرانی بر دوش فقه است. مقام معظم رهبری می‌فرمایند «حکمرانی بشری و هدف‌ها الهی است»؛ یعنی سیاست‌گذاری‌ها، هدف‌گذاری‌ها، نگاه جامع، تعیین مطلوبیت‌های جامعه اسلامی، همه الهی است. این‌ها باید بر اساس قرآن، سنت، فقاهت و مبانی اسلامی ترسیم شود. اما خیلی از جاهای فرایند حکمرانی بشری است. این‌ها دانش و مهارت‌های لازم را می‌خواهد.

واعظی با تأکید بر اینکه هر دانشی باید سر جای خودش قرار بگیرد، اظهار داشت: فقه جزء شریف‌ترین علوم اسلامی و متخذ از کتاب و سنت است. اما اگر بخواهیم در تدابیر اینکه چگونه وضع نامطلوب موجود اقتصادی را به وضع مطلوب تبدیل کنیم، بازهم سراغ فقیه برویم، این درست نیست. اینجا باید سراغ متخصصین فن برویم؛ افراد دانشمندی که صرفاً با شعار یا پنهان شدن پشت یک‌سری شعارها نمی‌خواهند مناصبی را که احتیاج به دانش، تجربه و تدبیر دارد تصدی کنند. مشکلات کشور ما وقتی حل می‌شود که در چرخه حکمرانی هرجا از اهل فن و دانش متناسب با آن استفاده شود؛ تعهد سر جای خودش و تخصص هم سر جای خودش.

وی تأکید کرد: باید درک کرد که حکمرانی بشری است و یک‌جاهایش دانش بشری احتیاج دارد. بعضی‌ها خیال می‌کنند مردم‌سالاری دینی یعنی مردم فقط روز انتخابات می‌آیند رأی می‌دهند، در حالی که مردم‌سالاری دینی یعنی حضور مردم؛ حضور خردمندان و صاحبان اندیشه، فکر، تجربه و مهارت در جای‌جای لایه‌های حکمرانی. مردم‌سالاری دینی این نیست که مردم بیایند فقط رأی بدهند و بروند.

رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم افزود: حکمرانی باید مردمی باشد و صاحب‌نظران و صاحبان فکر و تخصص در لایه‌های مختلف چرخه حکمرانی باید حضور داشته باشند. مردم باید اقامه قسط کنند. نه اینکه مردم برکنار باشند و در لایه‌های مختلف حکمرانی جامعه اسلامی حضور نداشته باشند، تا یک عده‌ای حکم براند، بلکه حکمرانی عادلانه با حضور آحاد مردم درصحنه‌ها و لایه‌های حکمرانی است.





  تعداد بازديدها: 242


 
نظرات خوانندگان:
 

نظرات حاوي توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمي‌شود.

نام:
پست الکترونيک:
متن پيام:


 
آخرين اخبار و مطالب 
وزیر خارجه عربستان: باید از جنگ بین ایران و اسرائیل و هرگونه جنگی در منطقه خود جلوگیری کنیم
در بازدید از نمایشگاه توانمندی‌ها و دستاوردهای بخش خصوصی؛
رهبر معظم انقلاب اسلامی: تنها راه پیشبُرد کشور استفاده از توانمندی‌های بخش خصوصی است
یادداشتی از: مهرداد خدیر
چرا عبدخدایی به خاطر ترور فاطمی عذرخواهی نمی‌کند؟/ نواب صفوی و کودتای ۲۸ مرداد/ پیشنهاد شاه و زاهدی به نواب چه بود
یادداشتی از: مهرداد خدیر
چرا عبدخدایی به خاطر ترور فاطمی عذرخواهی نمی‌کند؟/ نواب صفوی و کودتای ۲۸ مرداد/ پیشنهاد شاه و زاهدی به نواب چه بود
یک کارشناس اقتصادی:
با نپیوستن به FATF اقشار ضعیف آسیب می‌بینند
یادداشتی از: روزنامه جمهوری اسلامی
سیاست خارجی از تئوری تا تجربه -2
اظهار نگرانی وزیر بهداشت از تاثیر منفی افزایش نرخ ارز بر درمان و سلامت مردم
صید ترال چینی‌ها به خلیج‌فارس باز می‌گردد؟
اظهارات طوفانی که مجری BBC را آچمز کرد / نتانیاهو عقب‌نشینی کرد، حماس باقی ماند
پزشکیان: با حقوق ۲۰-۲۵ تومان نمی‌شود در تهران زندگی کرد / امسال قرار بود مازوت نسوزانند اما گیر کردیم / هر کجا می‌خواهیم دست بزنیم می گویند دست نزن صدا در می‌آید
گزارشی از: حمید شجاعی
پشت پرده تحرکات احمدی نژادی ها
تل‌آویو در سودای تجزیه سوریه
وزیر ارتباطات:
هیچ سکوی اینترنتی از شمول رفع فیلترینگ خارج نیست
یادداشتی از: روزنامه جمهوری اسلامی
سیاست خارجی از تئوری تا تجربه -1
گزارشی از: مهراوه خوارزمی*
خسارت کارشکنی / ساختمان شرکت ملی نفت ایران در هلند به دلیل پرونده کرسنت توقیف شد
باهنر: باید با همه توان از پزشکیان حمایت کرد
پس‌از ۴۷۰ روز جنگ؛
آتش‌بس در غزه رسما آغاز شد
اقامه نماز رهبر انقلاب بر پیکر دو قاضی شهید
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس:
سیاست خارجی دولت نباید به خاطر وجود تندروها تحت الشعاع قرار بگیرد
پیام مقام معظم رهبری درپی شهادت دو تن از قضات برجسته قوه قضائیه، حجج‌اسلام رازینی و مقیسه

آرشیو همه مطالب


 
پربازديدها 
در آستانه ولادت حضرت علی (ع) انجام شد:
رونمایی از نسخه نفیس خطی “شرح دیوان” منسوب به حضرت علی (ع)
اطلاعیه هیئت انصارالخمینی(ره):
برگزاری مراسم جشن میلاد حضرت علی (علیه السلام)
قصیده ی " پدر " سروده ی علی اکبر پورسلطان(مهاجر)
یادداشتی از: حجت الاسلام هادی سروش
اهمیت ادعیه ائمه (ع) در نگاه امام خمینی و بلندای معارف دعای رجبیّه در بیان دو استاد بزرگ عرفان
گزارش تصویری:
برگزاری کلاس درس نهج البلاغه توسط استاد حاج بهرام رحیمی در هیئت انصارالخمینی (ره) حسینیه ی آل یاسین (ع) 1403/10/24
دوبیتی "روز پدر" سروده ی علی اکبر پورسلطان (مهاجر)
یادداشتی از: حجت الاسلام مسیح مهاجری
فاصله ما با فقه علوی
گزارش تصویری:
برگزاری مراسم جشن میلاد حضرت علی (علیه السلام) در هیئت انصارالخمینی (ره)، حسینیه آل یاسین (ع) 1403/10/25
آزادی شهروند ایرانی بازداشت شده در ایتالیا
یادداشتی از: حجت الاسلام یوسفی شیخ رباط
علی الگوی جاودانه برای حکومت‌ها
یادداشتی از: آیت الله سيد محمد هاشمی
علی مع الحق والحق مع علی یدور حیث مادار
سرگردانی ۲۵ میلیون بشکه نفت ایران در انبارهای چین/ ۴۵۰ میلیون دلار هم باید هزینه انبارداری بدهیم!
صهیونیست ها برنامه 100 روز اول دولت ترامپ علیه ایران را نوشتند
مجتبی خامنه ای ، عکس یک روزنامه داخلی / تهران تایمز : مخالفت قاطع آیت الله خامنه ای با جانشینی فرزندان / ادعاهای واشنگتن پست درباره بیماری آیت الله خامنه ای و انتخاب مجتبی خامنه ای برای جانشینی، بی اساس است
ایران همسایه اتحادیه اروپا می شود؟ / گام ارمنستان برای عضویت در اتحادیه اروپا / عصبانیت روسیه
محمد مهاجری : آقای رئیس‌جمهور ! نگذارید در مجمع تشخیص به سر FATF همان بیاید که بر سر فیلترینگ آمد/ مذاکرات و رای را علنی کنید
4 نکته درباره نماینده ای که در مجلس داد می زد: پفیوز!
به مناسبت 26 دیماه سالروز فرار شاه از کشور
ناگفته‌های سقوط شاه از دیدگاه وال استریت
برگزاری نشست حمایت از تروریستهای سوریه در ریاض
یادداشتی از: روزنامه جمهوری اسلامی
طرحی نو برای سیاست خارجی


 
آمار بازديد از سايت 
تعداد بازدید امروز: 1244
تعداد بازدید دیروز: 24409
بازدید کل: 74259292
مشاهده آمار کامل
تمامي حقوق براي هيئت انصارالخميني (ره) محفوظ است.