اولین سال بعد از پیروزی انقلاب اسلامی که تهدیدها و آفتها زیاد بود و نگران آینده بودیم، از آیتالله بهشتی پرسیدم برای انقلاب اسلامی چه چیزی را آفت میدانید؟ ایشان گفتند اینکه مسئولیتهای کلیدی به افراد کوچک سپرده شوند.
در شرایط برخورداری جامعه از افراد باتجربه، کاردان، باسواد، باتدبیر، باصداقت، باتخصص و باتقوا، سپردن مسئولیتها در زمینههای مختلف علمی، اقتصادی، فرهنگی، تبلیغی، مدیریتی و... به افراد فاقد این ویژگیها، هیچ توجیه حاکمیتی ندارد.
با ادامه چنین روشی نظام نهتنها به سوی قدرتمند شدن به پیش نخواهد رفت، بلکه دچار عقبگرد خواهد شد و شکست خواهد خورد. متولیان امور، موظف به حفاظت از نظام هستند و حق ندارند به روشهائی متوسل شوند و بر آن روشها اصرار بورزند که منجر به شکست نظام خواهد شد.
اصل «تغییر» بر مبنای مصالح عمومی، یکی از اصول استحکامبخش حکمرانی است. حاکمان باید با ایجاد تحول در شیوهها و افراد کارگزار، سلامت حکمرانی را تضمین کنند. ما متأسفانه بر «عدم تغییر» اصرار داریم بطوری که حتی مسئولیتهای موقت هم در شیوه حکمرانی کنونی «مادامالعمر» شدهاند! چنین شیوهای قابل دوام نیست.
علاوه بر متولیان امور، خود افرادی که به مسئولیتها گمارده میشوند نیز باید برای شایستگی پذیرش مسئولیت و ادامه آن، با خود صادق باشند. افراد فاقد ویژگیهای لازم حق ندارند با وجود شایستگان، مسئولیتی را بپذیرند. در ادامه کار نیز با بررسی صادقانه کارنامه خود وقتی خودشان یا جامعه عملکردشان را مثبت و مفید نمیدانند داوطلبانه استعفا بدهند و جای خود را به افراد شایسته بسپارند.
ما امروز به جایی رسیدهایم که برای تصاحب مسئولیتها مسابقه گذاشتهایم و چنان به جایگاهمان چسبیدهایم که اگر تمام مردم به هزار زبان از ما بخواهند کنار برویم با هزاران توجیه، ماندن در آن جایگاه را از اوجب واجبات میدانیم. با اینکه کشور در بسیاری موارد نیاز به استعفا دارد، دریغ از یک استعفا!
*روزنامه جمهوری اسلامی