تحلیل سیاسی هفته تقارن دو بهار در روزهای پایانی سال گرچه مناسبت فرخنده و خجستهای را رقم زده و به حول و قوه الهی مقدمه فالی خوش و تحولی نیکو را در طبیعت و اوضاع فردی و اجتماعی ایجاد کرده، ولی متاسفانه سال 1402 با مشکلات زیادی همراه بود که آثار و عوارض آن، ناگفته پیداست.
این روزها حلول ماه مبارک رمضان و طنین خطبه رسول خدا در بیان فضیلت این ماه، در گوش و جان مسلمانان پیچیده است که فرمودند: «ای مردم! ماه خدا بابرکت و رحمت و آمرزش به سوی شما روی آورده؛ ماهی که نزد خدا بهترین روزها و شبهایش بهترین شبها و ساعاتش بهترین ساعتهاست و آن ماهی است که شما در آن به سوی ضیافت الهی خوانده شدهاید... پس بر شماست که در این ماه، تشنگی و گرسنگی روز قیامت را به یاد آرید؛ به تهیدستان و از کارافتادگان رسیدگی کنید و با مردم به رحمت و رافت برخورد نمائید که همانا وجود شما در گرو رفتار شماست. پس آن را با توبه و اعمال شایسته از آتش دوزخ برهانید...»
این روزها زنان و کودکان بیدفاع مسلمانان فلسطینی در غزه که از 5 ماه پیش آماج حملات وحشیانه صهیونیستها قرار گرفتهاند، در حالی وارد ماه رمضان شدهاند که نه خانه و کاشانه و سرپناهی دارند و نه آب و غذایی که با آن افطار کنند و نه آسایش و آرامشی که دیگر مسلمانان دارند. سفره مسلمانان زجرکشیده غزه امروز از هر روز دیگری خالیتر است و آنچه که در آن یافت میشود، رنج و اندوه است و دیگر هیچ.
متاسفانه رژیمهای عرب که بیش از همه مخاطب این فرمایش پیامبر هستند که فرمود اگر مسلمانان به داد مسلمین نرسند، مسلمان نیستند، دست روی دست گذاشته و نهتنها به تماشاچی تبدیل شده، بلکه در بسیاری از موارد، حمایتگر ظالم و تسهیلگر جنایات رژیم صهیونیستی بوده و جرات موضعگیری عملی علیه جانیان اسرائیلی را نداشته و این جسارت را به خود ندادهاند که وارد عمل شده و از همکیشان عرب و مسلمان خود در غزه دفاع کرده و یا حتی محاصره آنها را بشکنند. این خفت، لکه ننگ بزرگی است که تا ابد بر پیشانی سران مرتجع عرب باقی خواهد ماند.
این هفته در روزهای پایانی سال، فشار گرانی و تورم و بیسیاستی اقتصادی دولت، دمار از روزگار مردم درآورده و همه را به اعتراض کشانده است. اوضاع آنچنان آشفته است که نمایندگان مجلس همراه با دولت هم نسبت به ناتوانی دولت و عملکرد ضعیف مسئولان در سر و سامان بخشی به اوضاع آشفته اقتصادی اعتراض کرده و خواستار نظارت دولت بر قیمتها و مهار گرانی شدند. به گفته نمایندگان، دولت در زمینه کنترل اوضاع اقتصادی، وظیفه و مسئولیت خطیری دارد که به آن عمل نمیکند و یا ناتوان از انجام آن است در حالی که دولت سیزدهم در ابتدای روی کار آمدن به مردم وعده داده بود که مشکلات دولتهای قبلی را برطرف کرده و اوضاع را برای مردم گلستان خواهد کرد ولی متاسفانه آمار و مستندات نشان میدهد در سالی که به توصیه رهبری قرار بود «سال مهار تورم» باشد، تورم و گرانی بیش از همیشه صعودیتر شده است. تاسفبارتر اینکه از هماکنون صدای پای گرانیهای بیشتر برای سال آینده به گوش میرسد که اگر قرار باشد اوضاع بر همین منوال پیش برود، شرایط نگرانکننده و شکنندهای در انتظار خواهد بود؛ لذا لازم است عقلای قوم و آنانی که سرنوشت مردم و کشور برای آنها اهمیت دارد، تا دیر نشده به فکر چاره برآیند.
تحولات غزه مهمترین موضوع خبری خارجی است. جنایتکاران صهیونیست همچنان وحشیانه به فلسطینیهای ساکن غزه حمله میکنند، دولت آمریکا وقیحانه به حمایت از اقدامات صهیونیستها ادامه میدهد و اکثر دولتهای جهان و مجامع بینالمللی در قبال این فاجعه بشری سکوت کرده و مهمترین واکنش آنها، محکومیتهای لفظی و توصیه به آتشبس است آنچنان که حوادث 5 ماه گذشته نشان داده است، جنایتکاران صهیونیست کمترین اعتنایی به این تذکرات لفظی نمیکنند. آمار شهدای فلسطینی حملات ددمنشانه صهیونیستها از 31 هزار نفر فراتر رفته، 72 هزار نفر تاکنون مجروح شده و نزدیک به دو میلیون نفر در بیابانها و مناطق عاری از امکانات زیستی، آواره گشتهاند. پس از گذشت پنج ماه، بیش از 7 هزار نفر زیر آوار ویرانههای غزه ماندهاند و شرایط جنگی و نبود امکانات، اجازه خارج کردن این پیکرها را نمیدهد. 70 درصد شهدا را زنان و کودکان تشکیل میدهند و مرگ ناشی از گرسنگی، پدیده تازه جنگ غزه است که روز به روز به آمار قربانیان قحطی اضافه میشود. با وجود برگزاری مذاکرات، از چند هفته قبل، متاسفانه هنوز آتشبس محقق نشده، ولی مذاکرات ادامه دارد.
علیرغم سکوت خفتبار مجامع جهانی و دولتها، ملتها در سراسر جهان همچنان به اعتراض علیه جنایت صهیونیستها ادامه میدهند. موج اعتراضات جهانی در حمایت از مردم فلسطین و ابراز انزجار از صهیونیستها، اشغالگران و حامی اصلی آنها، آمریکا را متحمل بیآبرویی بیسابقهای کرده است. تنفر جهانی از رژیم صهیونیستی و سیاستهای دولت آمریکا، اکنون به اصلیترین مراکز سیاسی آمریکا گسترش یافته است. خودسوزی یک افسر آمریکایی و مختل ساختن سخنرانی یک نماینده مجلس آمریکا توسط معترضین، نمونهای از این فضای ضدصهیونیستی است.
اظهارات قلدرمآبانه و سلطهجویانه مدودف، مشاور و متحد اصلی پوتین، مبنی بر اینکه سراسر اوکراین متعلق به روسیه است و همچنین، اظهارنظر وزیر خارجه اوکراین، دایر بر اینکه «اکنون باید به صلح فکر کنیم»، تازهترین تحولات جنگ دو ساله روسیه بر علیه اوکراین میباشد. مقامات روسیه که در ابتدا تهاجم نظامی خود به خاک اوکراین را یک «عملیات نظامی ویژه» با ابعاد معدود عنوان میکردند، اکنون ابایی ندارند که هدف نهایی خود که همانا اشغال سراسر خاک اوکراین و سرنگون ساختن دولت آن میباشد را به زبان بیاورند. به نظر میرسد پیشرویهای اخیر روسیه در برخی جبههها، که به نظر ناظران، ناشی از عدم تامین سلاح کافی اوکراین توسط غرب میباشد، روسها را ترغیب کرده است اهداف نهایی خود در جهت کشورگشایی در اوکراین را علنی کنند. بهخصوص اینکه، نشانههایی از خستگی غرب در رساندن کمکهای نظامی به اوکراین آشکار شده است. این واقعیت، در موضعگیری روز چهارشنبه وزیر خارجه اوکراین دایر بر اینکه زمان فکر کردن به مذاکرات صلح رسیده، بیتاثیر نبوده است. اظهارنظر پاپ، رهبر کاتولیکهای جهان که پیشنهاد بالا بردن پرچم سفید توسط اوکراین را داد، تحول دیگری بود که بازتاب زیادی پیدا کرد. هرچند روسها از این پیشنهاد استقبال کردند ولی این پیشنهاد، مقامات اوکراین را خشمگین ساخت. اوکراینیها با طرح این موضوع که با وجود دادن صد هزار قربانی، همچنان قصد مقاومت در برابر ماشین جنگی عظیم روسیه را دارند، از پاپ انتقاد کردند.
*روزنامه جمهوری اسلامی
|