2 پیشنهاد ساده درباره کد ملی و آرای باطله پس از گذشت 10 روز از انتخابات مجلس دوازدهم همچنان بحث و گفتوگو درباره ابعاد انتخابات و ویژگیهای این دوره از انتخابات مجلس دوازدهم ادامه دارد. میزان کم مشارکت در انتخابات یکی از مهمترین مباحثی است که منجر به طرح بحثهای فراوان درباره این دوره از انتخابات شده است.
پس از گذشت 10 روز از انتخابات مجلس دوازدهم همچنان بحث و گفتوگو درباره ابعاد انتخابات و ویژگیهای این دوره از انتخابات مجلس دوازدهم ادامه دارد. میزان کم مشارکت در انتخابات یکی از مهمترین مباحثی است که منجر به طرح بحثهای فراوان درباره این دوره از انتخابات شده است. ظهور پدیده رأی باطله با آمار قابلتوجه در انتخابات مجلس اخیر نیز یکی دیگر از مباحثی است که بهصورت گستردهای موردتوجه شبکههای اجتماعی و شهروندان و تحلیلگران قرار گرفته است، بهگونهای که برخی از نامزدهای انتخاباتی نیز دراینباره ابراز نگرانی یا شکایت کردهاند. برخی از معترضان به نتایج نیز ادعاهای عجیبوغریبی درباره نتایج انتخابات بیان کردهاند؛ از جمله نامزد شهریار، قدس و ملارد یا ادعای نماینده شهرضا که گفت: متأسفانه در این دوره، انتخابات سالمی برگزار نشد و نمره قبولی نگرفتیم. نماینده مرودشت هم از نحوه رأیگیری با کارت ملی بدون آنکه اثری از شخص باقی باشد، انتقاد کرد. برمبنای این شبهات که درباره انتخابات اخیر روی داده وزارت کشور و ستاد انتخابات کشور تاکنون بهصورت مستند و روشن و شفاف واکنشی نداشتهاند.
1- افزایش بحث و شبهه درباره ریختهشدن رأی شهروندان با شماره ملی بدون اطلاع خود شخص بحث مهمی است و بیشازپیش میتواند اعتماد عمومی را تحت تأثیر خود قرار دهد. انتشار چند فیلم و کلیپ از برخی شهروندان که با نام و مشخصات مدعی بودند با حضور در مکانهای اخذ رأی گفته شده پیش از این رأی دادهاند، بر ابهامها دراینباره افزود. از آنجایی که رسیدگی به این ادعا کار چندان سادهای نیست اما به نظر میرسد راههایی برای اقناع نسبی شهروندان و کاهش گمانهزنیها دراینباره وجود دارد. یکی از این راهها که هزینه چندانی برای وزارت کشور ندارد ارسال پیامک برای کلیه کسانی است که کدملی آنها به عنوان شرکتکننده در انتخابات اخیر ثبت شده است. به این ترتیب شهروندانی که برایشان ابهام وجود دارد با دریافت پیامک متوجه میشوند که حضورشان در انتخابات درست ثبت شده و کسانی نیز که پیامک دریافت نکنند به این معناست که در انتخابات شرکت نکردهاند. ارسال پیامک انبوه در وزارت کشور سابقه دارد و پیش از برگزاری انتخابات تا زمان اتمام انتخابات بارها وزارت کشور بهصورت انبوه برای همه شهروندان پیامکهای حضور در انتخابات یا تمدید زمان رأیگیری ارسال کرد. با استفاده از این روش یعنی ارسال پیامک به افرادی که در انتخابات شرکت کردهاند، ضمن آنکه هزینه چندانی برای وزارت کشور ندارد، راه بر هر نوع شائبهای بسته میشود و چنانکه کسی یا کسانی شکایتی داشتند، به سادگی قابل پیگیری و رسیدگی است. راه دیگر نیز انتشار لیست کد ملی رأیدهندگان در این دوره انتخابات به تفکیک صندوق رأی است. روشی که بدون هیچگونه هزینهای با شفافیت تمام موجب میشود تا همه شهروندان از کموکیف حضور در انتخابات بهروشنی آگاه شوند.
2- یکی دیگر از ویژگیهای انتخابات اخیر که همچنان موردتوجه گروه قابلتوجهی از شهروندان است، موضوع آرای باطله است. در برخی شبکههای اجتماعی ادعا شده که در برخی شهرستانها و مراکز اخذ رأی میزان آرای باطله زیاد و حتی در برخی مراکز استانی یا شهرستانها رأی باطله رتبه نخست را کسب کرده و پس از آرای باطله رأی نمایندگان پیروز قرار دارد. این موضوع هم از جهات متعددی قابلتوجه و دارای اهمیت است و نمیتوان با بیتفاوتی نسبت به این موضوع برخورد کرد. رفع این ابهام و سؤال نیز چندان دشوار نیست. درصورتیکه ستاد انتخابات کشور اقدام به انتشار نتایج انتخابات اخیر اعم از رأیهای صحیح و آرای باطله بهصورت استانی و شهرستانی و با تفکیک صندوق رأی کند، بخش بزرگی از این ابهامها به خودی خود رفع میشود. یعنی بر اساس اعلام تفکیکی نتایج هر صندوق در حوزههای رأیگیری و سپس شهرستان و درنهایت استان و کشور، میزان دقیق آرای باطله مشخص میشود و بهاینترتیب این دست از ابهامها روشن میشود و ملت ایران بهصورت شفاف از نتایج دقیق انتخابات اخیر آگاه میشوند. درصورتیکه ستاد انتخابات کشور دراینباره تعلل کند، ضمن آنکه در افکار عمومی بیشازپیش باب این بحثها و ابهامات باز میماند، بر گمانههازنیها افزوده میشود و اعتماد عمومی هم دچار خدشه میشود بلکه برای آینده نیز بر عمق بیاعتمادی افزوده شده و بدینتریب شکافها عمیقتر میشود. یکی از راههای ارائه تحلیل و ارزیابی از انتخابات اخیر اطلاعرسانی شفاف درباره نتایج انتخابات به تفکیک صندوقهای رأیگیری است. کمااینکه برای نخستین بار رأیگیری با کارت ملی صورت گرفته و شناسایی نقاط آسیبپذیر این روش نیز نیازمند اطلاعرسانی شفاف دراینباره است.
*شرق
|