اقتصاد، در اسارت فرصتسوزان گروه ویژه اقدام مالی (FATF) بار دیگر اعلام کرد ایران همچنان در فهرست سیاه پولشوئی این گروه باقی خواهد ماند. این گروه در بیانیه خود تاکید کرد بررسی وضعیت ایران و کره شمالی را متوقف کرده و این دو کشور همچنان در فهرست سیاه قرار دارند و از کشورهای عضو خواسته شده در قبال این دو کشور اقدامات نظارتی مضاعف و ضروری به عمل آورند. استدلال گروه ویژه اقدام مالی یا افایتیاف درباره باقی نگهداشتن ایران در فهرست سیاه پولشوئی اینست که ایران هیچ تغییری در «برنامه اقدام» ارائه نکرده در حالی که در سال 1395 متعهد شده بود کمبودهای راهبردی در مقررات و قوانین را جبران کند ولی در پایان مهلت مقرر برنامه اقدام خود را تکمیل نکرد.
منظور از کمبودهای راهبردی اینست که قرار بود ایران چهار لایحه از جمله لوایح مقابله با جرایم سازمان یافته فراملی موسوم به پالرمو و مقابله با تامین مالی تروریسم لوایح پالرمو و کنوانسیونهای پولشوئی و تامین مالی تروریسم را تصویب کند. تصویب این لوایح در مجمع تشخیص مصلحت نظام مورد بررسی قرار گرفت و جمعی از اعضای این مجمع در سال 1399 با بررسی دوباره آن مخالفت کردند. البته تعدادی از اعضاء مجمع با تصویب لوایح گروه ویژه اقدام مالی موافقند و در اظهارنظرهای مکررشان بر لزوم این اقدام تاکید کردهاند ولی در نهایت این اقدام صورت نگرفت و به همین دلیل جمهوری اسلامی ایران در فهرست سیاه افایتیاف باقی ماند.
صاحبنظران اقتصادی معتقدند تصویب لوایح چهارگانه مربوط به جرایم پالرمو و کنوانسیونهای پولشوئی نهتنها به ضرر ایران نیست بلکه مشکلات تبادل پولی و روابط بانکی بینالمللی کشور را برطرف میکند و گشایشی در مسائل اقتصادی به وجود میآورد. در مقابل، افرادی که مخالف تصویب این لوایح هستند میگویند با این اقدام راه برای سلطه گروه ویژه اقدام مالی بر مسائل مالی و بانکی کشور و سایر ارتباطات اقتصادی باز میشود و این به زیان کشور است.
استدلال مخالفین در صورتی میتواند قابل قبول باشد که ایران در صدر پولشوئی و تامین مالی تروریسم باشد. در آنصورت امکان این قبیل اقدامات را از دست خواهد داد و با مشکل مواجه خواهد شد ولی با توجه به اینکه مسئولان جمهوری اسلامی خود را به قوانین و مقررات بینالمللی پایبند میدانند، قطعاً پیوستن به افایتیاف هیچ مشکلی برای کشور ایجاد نخواهد کرد. جمهوری اسلامی ایران نهتنها حامی تروریسم نیست بلکه همواره با تروریسم مبارزه میکند. کسانی باید از پیوستن به افایتیاف نگران باشند که مبتلا به پولشوئی و اقدامات تروریستی هستند. اگر افرادی در بعضی دستگاهها وجود دارند که برای پر کردن جیبهای خود مرتکب پولشوئی و سایر جرائم میشوند و مانند کاسبان تحریم، موانعی بر سر راه مبادلات اقتصادی، پولی و بانکی کشور در چارچوب قانونی به وجود میآورند، باید شناسائی و کنار زده شوند. علاوه بر این، این قبیل افراد که به خاطر کاسبی حرام خود، ضررهای زیادی به کشور و مردم وارد کرده و اقتصاد را دچار بحران کردهاند باید محاکمه و مجازات شوند. پیوستن کشور به افایتیاف و همینطور رفع تحریمها نباید گروگان پولشویان و کاسبان تحریم باشد. مردم ایران در غار زندگی نمیکنند که محکوم به نداشتن روابط بینالمللی اقتصادی، تجاری، پولی و بانکی با سایر کشورها باشند. ایران به برخورداری از روابط همهجانبه با کشورهای مختلف جهان و برقراری روابط اقتصادی، تجاری، پولی و بانکی نیاز دارد تا بتواند با استفاده از امکانات زیادی که دارد به بحران اقتصادی پایان دهد. ما کشوری ثروتمند داریم که اگر موانع ساخته شده توسط کاسبان تحریم و سایر عناصر فرصتطلب برداشته شوند، قطعاً میتوانیم فقر را ریشهکن کنیم، رفاه همگانی را تامین نمائیم و در زمینههای مختلف به پیشرفتهای چشمگیری نائل شویم. وقت آن فرا رسیده است که غُل و زنجیرهائی که توسط کاسبان تحریم و فرصتطلبان و فرصتسوزان بر دست و پای اقتصاد و روابط بینالملل گذاشته شده شکسته شود و کشور از اسارت طرفداران غارنشینی آزاد گردد.
|