آتش زیر خاکستر جنگ در خاورمیانه اصرار به ادامه حمایتها از جنایات اسرائیل، برای ایالات متحده تا به این جای کار گران تمام شده است. اولین اشتباه محاسباتی واشنگتن و لندن از بمباران مناطقی در یمن برای مقابله با آنچه تهدید انصارالله علیه کشتیرانی و تجارت در دریای سرخ یاد می شد کلید خورد. اتفاقی که نه تنها منجر به عقب کشیدن مقاومت یمن نشد بلکه عزم این گروه را برای حمایت از مردم غزه و تنبیه متجاوزین دو چندان کرد.
در تازهترین موضع گیری محمد عبدالسلام سخنگوی جنبش انصارالله یمن با تأکید بر اینکه هیچکس نمیتواند عملیات نظامی یمن را متوقف کند، از آمریکا، رژیم صهیونیستی و همه مدعیان دفاع از حقوق بشر و آزادیها خواست دست از تجاوزات خود به نوار غزه بکشند.
حمله به مقر نیروهای مقاومت عراق نیز برای آمریکا کارساز نبود و ضربه دیگری به کاخ سفید و جو بایدن وارد کرد. در تازه ترین تحولات منطقه و برای نخستین بار پس از آغاز جنگ غزه، نظامیان آمریکایی بر اثر شلیک آتش در غرب آسیا کشته شدند و طبق گزارشات ۳ سرباز کشته و ۵۰ نفر مجروح شدند. این حمله که در «برج ۲۲» در اردن نزدیک مرز با سوریه رخ داد با واکنش جو بایدن همراه شد و مدعی شد که این حمله توسط گروههای تحت حمایت ایران انجام شده و واشنگتن در زمان مناسب و به شیوه خود به آن پاسخ میدهد. در همین راستا کاخ سفید اعلام کرد که جلسه مشورتی امنیت ملی آمریکا با حضور مشاور امنیت ملی و به همراه وزیران امور خارجه و دفاع، مدیر سیا و رئیس ستاد ارتش در حضور جو بایدن برگزار شده است.
به گزارش خبرآنلاین، بایدن همچنین در اولین حضور علنی خود پس از حمله به نیروهای آمریکایی و کشته شدن ۳ سرباز نیز گفت: روز سختی بود و ما مسئولین این حمله را پاسخگو خواهیم کرد.
لوید آستین وزیر دفاع آمریکا نیز مدعی شد: نیروهای ما که در اردن کشته شدند برای مقابله با داعش و تروریسم اعزام شده بودند.
شبهنظامیان تحت حمایت ایران مسئول حملات مستمر به نیروهای آمریکایی هستند و ما در زمان و مکان مورد نظر خود پاسخ خواهیم داد.
با این تحولات جدید در منطقه کارشناسان معتقدند که رژیم صهیونیستی، دو کشور آمریکا و انگلیس را به دامی مشابه گذشته یعنی ورود به جنگ افغانستان و عراق انداخته به طوری که واشنگتن و لندن حتی قادر به حفظ امنیت کشتی های خود نیز نیستند.
ژنرال چارلز براون، رئیس ستاد مشترک ارتش ایالات متحده نیز طی گفتگویی اظهار کرد: آمریکا نمیخواهد درگیر جنگ با جمهوری اسلامی ایران شود، اما اگر درگیری گستردهتر با جمهوری اسلامی رخ دهد پاسخ خواهیم داد.
با تلفات بیسابقه آمریکایی ها در منطقه حالا جو بایدن علاوه بر ورود به باتلاق اسرائیل، با فشار تندروها از طیف جمهوری خواه در داخل نیز روبروست. آنها در این زمان خاص میدانند که درگیری گسترده آمریکا در منطقه و به ویژه درگیری مستقیم با ایران، کارزار انتخاباتی جان بایدن را نابود خواهد کرد و فضای تنفس جدید برای رژیم صهیونیستی و در راس آن نتانیاهو ایجاد خواهد شد. باید دید آیا عقلانیتی در کاخ سفید وجود دارد که آنها را وارد تله تنش و جنگ نکند؟
اگرچه برخی رسانه های آمریکایی از جمله سی بی اس به عدم ارتباط ایران با نیروهای آمریکایی کشته شدن در اردن اشاره می کنند و سخنگوی وزارت خارجه کشور نیز اعلام کرد که گروههای مقاومت منطقه در تصمیمات و اقدامات خود از ایران دستور نمیگیرند و ایران در تصمیمات آنها برای نحوهی حمایت از ملت فلسطین و یا دفاع از خود و مردم کشورشان در برابر هر گونه تجاوز و اشغالگری دخالتی ندارد، اما لیندسی گراهام سناتور تندرو بار دیگر خواستار حمله نظامی به ایران شده و در پیامی در شبکه ایکس نوشت: “وقتی دولت بایدن می گوید «نکن»، ایرانی ها «می کنند». لفاظیهای دولت بایدن در ایران نایده گرفته می شود.
وی در ادامه نوشت: سیاست بازدارندگی آنها علیه ایران به طرز فجیعی شکست خورده است. بیش از ۱۰۰ حمله علیه نیروهای آمریکایی در منطقه صورت گرفته است.
دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا نیز با انتشار بیانیه ای مدعی شد: “سه سال پیش ایران ضعیف و کاملا تحت کنترل بود. کشور ما با جو بایدن به عنوان فرمانده کل قوا نمی تواند ادامه دهد.”
میچ مککانل، رهبر جمهوریخواه سنای آمریکا نیز گفت: “سکوت بایدن دشمنان ایالات متحده در منطقه را جسور کرده است.”
کاخ سفید به خوبی می داند هر گونه افزایش تنش با ایران معادلات در غرب آسیا را دچار پیچیدگی های شدید خواهد کرد و بیرون آمدن از آن جنگ احتمالی به این سادگیها نیست. جمهوری خواهان می خواهند در برهه حساس انتخاباتی، با ورود جو بایدن به جنگ او را مقصر ناکامیها جلوه دهند و کرسی ریاست جمهوری را از چنگ وی خارج کنند و سرنوشتی مشابه جیمی کارتر را برای او رقم بزنند.
۴ سناریو درمورد افزایش تنشها میان ایران و آمریکا
در همین رابطه محمد بیات، کارشناس مسائل خاورمیانه، درباره حمله اخیر به نظامیهای آمریکا در منطقه در گفت و گو با سایت انتخاب گفت: در جریان حملهای که در ۲۸ ژانویه به برج ۲۲ آمریکا در سوریه رخ داد، نزدیک ۳۴ سرباز آمریکایی مجروح شدند و ۳ نفر هم کشته شدند. بسیاری از رسانهها در ۲۴ ساعت اخیر معتقدند که خطوط قرمز میان تهران و واشنگتن تغییر کرده است. پیش از این حملات موجب آسیبهای جزئی میشد، اما حمله در این سطح که سیستم پدافندی عمل نکند و در منطقه خاصی از مرز اردن و سوریه باشد و ۳ نفر از اعضا سنتکام کشته شوند هم باعث افزایش فشار به دولت شده است. چهرههای محافظه کار انگشت اتهام را به روی بایدن گرفته اند؛ اگرچه بایدن سعی میکند به شکل مستقیم وارد جنگ با تهران نشود.
وی در ادامه درباره واکنش آمریکا بیان کرد: این حمله باعث شده صحنه جدیدی شکل بگیرد. احتمالا یکی از گزینههای غیر محتمل تیم امنیت ملی کاخ سفید این است که برخی نقاط در ایران را هدف قرار دهند. پس از عبور از این صحنه احساسی، برخی از نظامیان آمریکایی گفته اند که ایران نقش مستقیم در این جنگ نداشته است. ایران هم تاکید دارد که گروههای مقاومت از خود استقلال عمل دارند و خودشان تشخیص میدهند که چه زمان وارد نبرد با آمریکا شوند.
وی سپس در رابطه با سناریوهای موجود نسبت به واکنش آمریکا در مقابل ایران اظهار داشت: فشار جمهوری خواهان و تضعیف دولت بایدن، چند سناریو به وجود میآورد. سناریو اول که فعلا نامحتمل است، حمله آمریکا به اهدافی داخل ایران است تا نشان دهد مقابل تهدیدکننده منابع خود میایستد، اما یک نوع تنش جدی در آمریکا را هم به دنبال خواهد داشت و فعلا مقداری زود است درباره این سناریو قضاوت کنیم. برخی تحلیلگران معتقدند این حمله ممکن است به تهاجم علیه برخی کشتیهای ایران ختم شود.
او افزود: سناریو دوم این است که مواضع فرماندهان و پایگاههای نزدیک به ایران در عراق و سوریه هدف قرار بگیرد که البته در سه ماه اخیر نزدیک ۶ بار هدف قرار گرفته اند و اسراییل هم استقبال میکند. اسراییل قصد دارد به هزینه آمریکا، موازنهای که در مقابل محور مقاومت از دست داده است را به دست بیاورد. در نتیجه در سناریو دوم ممکن است سطح حملات افزایش پیدا کند.
این کارشناس ادامه داد: ممکن است همزمان با این حملات، سطح حمله به حوثیها نیز افزایش پیدا کند. احتمال وقوع سناریو دوم بیشتر است.
بیات اضافه کرد: سناریو سوم اینگونه است که آمریکاییها زمین بازی را عوض کنند و با تشدید حمله به انصارالله و هدف قراردادن نقاط راهبردی و حذف شخصیتهای محوری، شرایط جدیدی را در منطقه باب المندب ایجاد کنند. این تصمیم موقعیت ایران را تضعیف میکند چراکه مناقشات اخیر در دریای سرخ یکی از اهرمهای فشار مهم علیه آمریکا بوده است. ۱۲ درصد تجارت جهانی در این منطقه اتفاق میافتد و بازیگری ایران در آنجا میتواند شرایط را به ضرر غربیها تمام کند.
وی افرود: در سناریو چهارم باید به این موضوع توجه کنیم که ممکن است دولت آمریکا به دلیل نتایج تنش با تهران، پاسخ به ایران را به آینده واگذار کند.
وی تصریح کرد: باید به این نکته توجه کنیم که به هر میزان تنش و درگیری میان نیروهای مقاومت و آمریکا وجود داشته باشد، از نظر کسب مشروعیت مردمی به نفع مقاومت تمام میشود. البته با توجه به شرایط فعلی سکوت آمریکا نیز بعید به نظر میرسد.
*ابتکار
|