پشتوانه جهانی نهضت فلسطین صدور رای اولیه دیوان عالی دادگستری لاهه درباره جنایات رژیم صهیونیستی در غزه که بعد از رسیدگی به شکایت دولت آفریقای جنوبی از این رژیم صورت گرفت، یک نقطه عطف در تاریخ اشغال فلسطین و یک امتیاز مثبت برای عالیترین دادگاه بینالمللی است.
این برای اولین بار است که در تاریخ 75 ساله اشغال سرزمین فلسطین حکمی علیه رژیم اشغالگر صهیونیستی توسط یک دادگاه بیطرف بینالمللی صادر میشود. ارزش و اهمیت این حکم در همین است که دیوان عالی دادگستری لاهه یک مرجع قضائی بینالمللی بیطرف است و هیچکس نمیتواند آن را به سیاسی بودن متهم کند. به همین دلیل، خشم و عصبانیت نخستوزیر رژیم صهیونیستی از این حکم و اهانتی که به آن و دیوان عالی دادگستری لاهه کرده از نظر افکار عمومی بینالمللی و محافل حقوقی جهانی کاملاً بیارزش است. در مقابل، حمایتهای جهانی از این حکم، چه توسط دولتها و چه ملتها، به معنای امیدواری به حرکتی است که در سطح جهانی برای یک اقدام حقوقی عادلانه در برابر یکی از ظالمانهترین جریانهای تاریخ بشر آغاز شده است. رای دیوان لاهه، نهضت فلسطین را رسماً از پشتوانه جهانی برخوردار کرد.
همانطور که در حکم دیوان عالی دادگستری لاهه آمده، کار رسیدگی به شکایت دولت آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی ادامه خواهد داشت و دیوان در مراحل بعدی درباره موضوعاتی از قبیل نسلکشی و جنایات جنگی توسط رژیم صهیونیستی در غزه و بطور کلی فلسطین و سایر جرمهای ارتکابی در فلسطین در طول 75 سال گذشته نیز نظر خواهد داد. دیوان اعلام کرده اسرائیل فرصت دارد ظرف یکماه اسناد و مدارک اقدامات خود درباره رفع ظلم نسبت به مردم غزه را ارائه نماید. تمام شواهد و قرائن موجود نشان میدهند دیوان عالی دادگستری لاهه درصدد بررسی کامل، جامع و بیطرفانه شکایت است و همه کسانی که آرزوی استقرار عدالت در سطح بینالمللی را دارند باید از دیوان لاهه حمایت کنند.
درباره اینکه حکم دیوان عالی دادگستری لاهه چه تاثیری دارد و آیا الزامآور است یا نه؟ توجه به این نکته مفید است که طبق مقررات بینالمللی حکم این دیوان الزامآور است بطوری که حتی بعد از اعلام رای اولیه دیوان مبنی بر تعلیق تمام فعالیتهای نظامی اسرائیل در غزه و فراهم نمودن زمینه ورود کمکهای انساندوستانه برای مردم این منطقه، کشورهائی که به رژیم صهیونیستی کمک نظامی یا از آن در ادامه جنگ حمایت کنند نیز مشمول محکومیتهای بینالمللی خواهند شد. این احتمال وجود دارد که هم خود رژیم صهیونیستی و هم حامیان غربی آن، به رای دیوان عالی دادگستری لاهه اعتنا نکنند و جنایات این رژیم علیه مردم فلسطین ادامه پیدا کند و آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان و بعضی کشورهای دیگر از صهیونیستها حمایت نمایند ولی نکته مهم اینست که تمام این دولتها متحمل هزینههای حقوقی این تخلف خود در سطح بینالمللی خواهند شد.
اقدام شجاعانه دولت آفریقای جنوبی را از زاویه دیگری هم میتوان ارزیابی کرد. شکایت دولت آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی به دیوان عالی دادگستری لاهه و رای این دیوان به حقانیت این شکایت، پشتوانه قانونی مهمی برای ملتهائی شد که در سراسر جهان علیه جنایات رژیم صهیونیستی و در حمایت از مردم فلسطین تظاهرات میکنند. در طول نزدیک چهار ماه گذشته که مردم غزه زیر بمبارانهای شدید رژیم صهیونیستی هستند، حمایت ملتها در 5 قاره جهان نشان داد که اکثر دولتها به مسیری غیر از مسیر ملتهای خود میروند و اکنون دیوان لاهه با تایید مسیر ملتها، یک اخطار سنگین آئیننامهای به دولتها داده است.
رای دیوان عالی دادگستری لاهه، مهر تاییدی نیز بر بیغیرتی سران کشورهای عربی است که نسلکشی رژیم صهیونیستی در غزه را دیدند و هیچ اقدامی برای متوقف ساختن آن نکردند، کمااینکه بیهمتی سران کشورهای اسلامی نیز به اثبات رسید. آنها حتی به اندازه دولت غیرمسلمان آفریقای جنوبی برای حمایت از مردم مسلمان فلسطین اراده به خرج ندادند. سران کشورهای عربی و اسلامی باید بدانند اگر امروز در برابر رژیم صهیونیستی نایستند، روزی فرا خواهد رسید که صهیونیستها به سراغ آنها نیز خواهند رفت.
*روزنامه جمهوری اسلامی
|