وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا در حالی گفت و گوهای جداگانه خود را با همتایان خود از اسرائیل، تشکیلات خودگردان فلسطینی و تعدادی از کشورهای عربی آغاز کردهاند که وزیر خارجه عربستان سعودی پیش تر از شروط کشورش برای عادیسازی روابط با اسرائیل سخن گفته بود.
فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان سعودی گفته بود که کشورش فقط در صورتی آماده عادی سازی روابط خود با اسرائیل است یا به بازسازی غزه کمک می کند که روند تشکیل کشور فلسطین برگشت ناپذیر باشد.
سخنان فیصل بن فرحان درباره عادی سازی روابط ریاض و تل آویو از صریح ترین مواضع مقامهای ارشد عربستان سعودی در این خصوص بوده است.
مناقشه بر سر چگونگی اداره غزه پس از پایان جنگ در این باریکه، آمریکا و متحدان عرب این کشور را در برابر اسرائیل قرار داده است. این موضوع همچنین به مانع بزرگی برای هر گونه برنامهریزی برای غزه پس از جنگ تبدیل شده است.
پیش از آغاز جنگ جدید در غزه، آمریکا در تلاش بود تا با میانجیگری میان عربستان سعودی و اسرائیل، موجبات انعقاد یک توافق مهم در خاورمیانه را فراهم کند.
بر اساس طرحی که واشنگتن در حال اجرای آن بود، ریاض روابط خود را با تل آویو در ازای «تضمین های امنیتی آمریکا»، «کمک به برنامه هستهای غیرنظامی عربستان سعودی» و «تلاش برای حل مناقشه اسرائیل و فلسطین» عادی میکرد.
در همین حال دهها نفر از اعضای خانوادههای اسرائیلیهای گروگان در دست حماس روز دوشنبه ۲۲ ژانویه با ورود به ساختمان پارلمان اسرائیل و قطع نشست کمیته مالی این نهاد، فریاد زدند: «شما اینجا نمینشینید تا آنها آنجا بمیرند.»
آنها همچنین خواستار کنارهگیری بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل و برگزاری انتخابات دوباره در این کشور شدند.
دوشنبه شب نیز شماری از اعضای این خانوادهها در بیتالمقدس چادر زدند و اعلام کردند تا زمانی که دولت اسرائیل برای آزادی گروگان ها توافق کند، در آنجا خواهند ماند.
اتفاقاتی که فضا را برای بازی بیشتر عربستان در منطقه فراهم می کند.