تحلیل سیاسی هفته در این هفته، ماه پرفضیلت و سراسر مغفرت رجب به روی ما گشوده شد. چند روزی است که سفره ماه رجب هم گسترانیده شده، همان ماهی که آن را «رجبالاصب»، به معنای ریزش رحمت الهی نامیدهاند. خداوند این ماه را ریسمان بین خود و بندگانش قرار داده و فرموده: «ماه، ماه من، بنده هم بنده من و رحمت هم از من است». در این ماه، نفحاتی الهی به بندگان میرسد و فرشتهای در آسمان ندا میدهد خوشا به حال اطاعتکنندگان و خوشا به حال توبهکنندگان».
امروز هم در اولین پنجشنبه ماه رجب که غایت آرزوی بندگان است و «لیلهالرغائب» نام دارد، دست نیاز به سوی پروردگار بینیاز میبریم و پس از استغفار، ظهور یگانه منجی عالم را درخواست میکنیم که با آمدنش، جهان را از همه مصائب و تاریکیها به سوی آسایش و روشناییها رهنمون خواهد گشت.
حمله موشکی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به مقرهای موساد و سران تکفیریها در اربیل عراق و ادلب سوریه با هدف سرکوب پشتوانههای اقدامات تروریستی علیه امنیت ایران، از جمله رویدادهای این هفته بود. این، حق نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران است که برای حفاظت از امنیت کشور اقدام به سرکوب حامیان، پشتیبانان و خطدهندگان گروههای تروریستی کنند و تا ریشهکن ساختن آنها به این اقدام ادامه دهند. جنایتی که در مسیر گلزار شهدای کرمان رخ داد و اقدامات شرورانهای که گروههای ضدایرانی در اقلیم کردستان عراق انجام میدهند، نباید بدون پاسخ بمانند. مسئولان ایرانی بارها در این زمینه به کسانی که باید مانع این شرارتها شوند هشدار دادهاند و اکنون زمان عملی ساختن آن هشدارهاست. اگر شرارتها تکرار شوند، این حق برای جمهوری اسلامی ایران محفوظ است که به سرکوب کردن حامیان و خطدهندگان عملیات تروریستی ادامه دهد.
گروه تروریستی طالبان نیز علیرغم ادعای ایجاد امنیت در افغانستان به لانهای برای گروههای تروریستی از جمله داعش خراسان تبدیل شده است. با توجه به استفادهای که تروریستها از خاک افغانستان برای ورود به ایران و ایجاد ناامنی در کشورمان میکنند، بهیچوجه نمیتوان ادعای دوستی طالبان را پذیرفت. مهمتر اینکه صاحبنظران معتقدند میان طالبان و داعش تقسیم کار شده و شرارتهای داخل افغانستان و خارج از مرزهای آن کشور را داعش برعهده میگیرد ولی پشتیبانیها و تسهیلات این شرارتها برعهده طالبان است. طالبان، علاوه بر این به هیچیک از تعهداتش در قبال ایران عمل نکرده و حتی در زمینه حقابه ایران از هیرمند نیز برخلاف قرارداد قانونی فیمابین دو کشور از انجام وظیفه سرباز زده است. خوشبینی مسئولان برخلاف قرارداد قانونی فیمابین دو کشور از انجام وظیفه سرباز زده است. خوشبینی مسئولان نظام جمهوری اسلامی نسبت به طالبان، از حد گذشته و وقت آنست که تجدید نظری اساسی به عمل آورند و با استفاده از اهرمهای دیپلماسی به این سرکشیهای طالبان پایان دهند.
ائمه جمعه سراسر کشور در روز سهشنبه این هفته با رهبر انقلاب دیدار داشتند و رهبری طی سخنانی به آنها گوشزد کردند که لازم است از طریق معاشرت با اقشار مختلف مردم با نیازهای آنان آشنا شوند و از ظرفیت نماز جمعه برای بیان خواستههای آنان استفاده نمایند. تاکید بر حضور مردم در صحنههای مختلف نیز از جمله نکات مورد نظر رهبری بود که در این دیدار مطرح شد. ایشان با اشاره به اینکه انتخابات، حق مردم است درصدد برآمدند مسئولین را به رعایت الزامات قانونی این حق عامه مردم متوجه نموده، آنان را از سهلانگاری در این زمینه برحذر دارند.
مهمترین رویداد خارجی هفته، همچنان به تحولات فلسطین و تداوم جنایت رژیم صهیونیستی اختصاص داشت و اخبار، گزارشها و موضوعات تحلیلی اکثر رسانههای بینالمللی را مسائل فلسطین اشغالی تشکیل میداد. بیش از 100 روز از تهاجم وحشیانه ارتش صهیونیستی به غزه میگذرد و رژیم صهیونیستی این حملات را با شدت و حدّت ادامه میدهد. شمار کشتهها از 24 هزار نفر افزونتر شده و حدود 60 هزار نفر نیز مجروح و معلول گشتهاند. هزاران نفر همچنان زیر آوارهای ویرانههای بمباران رژیم صهیونیستی قرار دارند و هنوز امکان خارج ساختن آنها فراهم نشده است. نزدیک به 2 میلیون نفر آواره شده و در خیابانها و بیابانهای غزه بدون دسترسی به امکانات اساسی زندگی به سر میبرند. مجامع بینالمللی همچنان به نظاره نشستهاند و از کشورهای عربی و اسلامی هم گام موثری دیده نمیشود و این بیتفاوتی و سکوت ننگین، بر گستاختر شدن صهیونیستها در به خاک و خون کشیدن ملت فلسطین افزوده است. در این میان اقدام کشور آفریقای جنوبی در طرح دعوی علیه رژیم صهیونیستی در دادگاه لاهه و به محاکمه کشاندن این رژیم به جرم نسلکشی فلسطینیها، عمل قابل تقدیری است و نشان میدهد هنوز در جهان کورسویی از عدالتخواهی و شهامت برای مقابله با ظلم، در میان دولتها به چشم میخورد. در واقع، این عمل، وظیفه و رسالت کشورهای عربی و اسلامی است که آفریقای جنوبی بر دوش گرفته است.
در جلسه این دادگاه، نماینده آفریقای جنوبی با برشمردن موارد متعددی از اقدامات مجرمانه رژیم صهیونیستی، این رژیم را به نسلکشی متهم کرد و خواستار مجازات آن شد. حتی اگر این اقدام، با توجه به اعمال نفوذ قدرتهای حامی رژیم صهیونیستی، نتیجه عملی آنی در پی نداشته باشد ولی قطعاً ضربه حیثیتی برای اشغالگران و دولتهای حامی آن دربردارد و تاکیدی است بر حقانیت مواضع و خواست ملت فلسطین.
این هفته جنگ در اوکراین با تداوم آتشباری طرفین بر مواضع یکدیگر در حالی ادامه یافت که هر دو طرف مدعی پیروزیهایی در جبههها شدند. اوکراین ادعا کرد دو جنگنده پیشرفته روسیه را سرنگون کرده است و مسکو نیز مدعی شد نزدیک به یک هزار نیروی اوکراینی را در طول یک هفته از پای درآورده است. در آستانه دو سالگی حمله نظامی روسیه به خاک اوکراین که سازمان ملل آن را «جنگ بیهوده» خوانده است، نشانهای از پایان آن به چشم نمیخورد.
روسیه تلاش میکند به هر صورتی که شده، پیروزی عمدهای را در جنگ کسب کند و از آن هم برای امتیازخواهی بر سر میز مذاکره بهره ببرد و هم اینکه از حیثیت نظامی خود که مدعی است دومین و یا حتی اولین قدرت نظامی جهان است، دفاع کند. با اینحال آنچه که در میدان عمل دیده میشود با رویای پیروزی روسها فاصله دارد. درخواستهای جهانی نیز برای پایان یافتن این جنگ خونبار تاکنون نتیجهای نداشته است. روسیه میگوید حاضر است سر میز مذاکره حاضر شود منتهی با شرایط مورد نظر خود، از جمله اینکه اوکراین به پذیرش اشغال خاکش تن دهد ، امری که چشمانداز صلح را در ابهام فرو میبرد.
در این باره مدودف، رئیس جمهور سابق و معاون کنونی شورای امنیت روسیه روز گذشته علناً از مردم اوکراین خواست از تلاش برای حفظ حاکمیت خود دست بکشند. مدودف تهدید کرد اگر اوکراینیها جان خود و عزیزانشان را دوست دارند حاکمیت روسیه بر اوکراین را بپذیرند! وی با لحن تهدیدآمیز ادامه داد: وقتی بحث انتخاب میان جنگ بیپایان و زندگی مطرح باشد، اکثریت قاطع اوکراینیها – بهاستثنا تعدادی از ملیگرایان دیوانه – زندگی را انتخاب خواهند کرد.
*روزنامه جمهوری اسلامی
|