فرجام بداخلاقی انتخاباتی پیش از هر چیز باید به این موضوع اشاره کنیم که باتوجه به در پیش بودن انتخابات مجلس که در اسفند ماه برگزار خواهد شد، برخی از نمایندگان تلاش میکنند تا خود را به هواداران و مردمی که در حوزه انتخباتیشان حضور دارند و باید با رای آنها بار دیگر به مجلس بیایند نشان دهند که متاسفانه در بعضی از مواقع اخلاق انتخاباتی مورد توجه قرار نمیگیرد و از راههای تخریبی و تهمت زدن سعی در رقابت دارند. با این تعریف میتوانیم بگوییم رقابت سیاسی که باید بین سیاستمداران وجود داشته و دارای چارچوب مشخصی باشد حالا جای خود را به «تخریب سیاسی» داده است این موضوع در ادوار اخیر نسبت به دورههای اول انقلاب سیر نزولی پیدا کرده است. در روزهایی اخیر تنش بین دو جریان اصلی حاضر در مجلس یعنی نواصولگریان و پایدارییها شدت بیشتری گرفته است که این حاشیهسازیها به امنیت روانی جامعه آسیب میرساند و اعتماد عمومی ضربه خواهد خورد. این موضوع نشان دهنده آن است که در روزها و هفتههای آینده با تشدید تنشها در مجلس و سایر محافل سیاسی روبهرو خواهیم بود. در مقیاس مجلس یازدهم میتوانیم دو دیدگاه کلی سیاسی را از هم تفکیک کنیم. جریانی «نواصولگریان» که با محوریت محمدباقرقالیباف با تاکید بر «جمهوریت اسلامی» در مجلس حضور دارند و البته جریان جبهه پایداری که با حضور «مجتبی آقاطهرانی»، دبیرکل این جبهه که به وزنهای در مجلس تبدیل شده است، همواره بهدنبال «حکومت اسلامی» هستند. پیشبینی شخصی بنده باتوجه به تحرکات هر دو جریان که روند تخریبی را در پیش گرفتهاند، این است که همین اختلافات سرانجام باعث حذف هر دو جریان از عرصه سیاسی ایران خواهد شد.
در تنش به وجود آمده که هر روز بهنظر عمیقتر خواهد شد نه نواصولگریان سود خواهند برد و نه پایداریها میتوانند به اهداف خود دست پیدا کنند. در واقع گروههایی از این شکاف سود خواهان برد که خارج از کشور حضور دارند و همواره تلاش میکنند که از آب گل آلود ماهیگیری کنند. اگر این تخریبهای سیاسی جای خود را به رقابتهای سیاسی ندهد، تنها آب را به آسیب مخالفان جمهوری اسلامی ریخته خواهد شد و هیچ سودی برای جریانهای داخلی ندارد. به این موضوع هم باید اشاره کنیم که جریانهایی در خارج از مجلس هستند که بهدلیل بحث انتخابات اسفند ماه، فعالیت خود را آغاز کردهاند. بهغیر از مخالفانی که قالیباف در داخل مجلس دارد از خارج مجلس هم به او فشار میآورند تا بتوانند امتیازاتی بگیرند. در واقع رئیس مجلس هم از داخل و هم خارج از مجلس تحت فشار زیادی قرار دارد. این موضوع را فراموش نکنید که قالیباف، برای اینکه بتواند بار دیگر بهعنوان رئیس مجلس انتخاب شود و یا اینکه بتواند به جایگاه ریاست جمهوری برسد باید امتیازاتی به جناحها سیاسی بدهد.
با این وجود و برشمردن اهمیت حفظ جو روانی جامعه باید به این موضوع اشاره کنم که مقام معظم رهبری بسیار تاکید دارند که در واقع انتخابات باید به گونهای باشند که همه مردم احساس کنند در این انتخابات شریک هستند و مشارکت باید معنادار و فعال باشد و مشارکت نباید به گونهای باشد که صرفاً به دلیل رفع تکلیف یا برای استفاده از حقوق شهروندی رأی بدهیم. مشارکت و رقابت دو عنصر تنگاتنگ در یک انتخابات است و انتخابات بدون رقابت انتخابات محسوب نمیشود و صرفاً اینگونه است که تعدادی از افراد که تفکر مشابهی دارند میآیند و اینگونه افرادی که آنها را قبول ندارند در انتخابات شرکت نمیکنند و مشارکت پایین میآید. با بیاناین دیدگاه از حضرت آقا باید تاکید کنیم که رعایت اخلاق در رقابتهایی مانند انتخابات حتی اگر باعث پیروزی جناح خاصی نشود باز هم ارزشمندتر از صندلی سبز بهارستان است.
*آرمان امروز
|