به رئیسی گفتم بدون برجام یک روز خوش نخواهید داشت معاون اول دولتهای یازدهم و دوازدهم جزئیاتی از دیدارش با ابراهیم رئیسی بعد از پیروزی در انتخابات و پیش از مستقر شدن در پاستور را روایت کرده است.
به گزارش خبرآنلاین، دکتر اسحاق جهانگیری در کنگره حزب کارگزاران با اشاره به دیدارش با رئیسی بعد از روی کار آمدن گفت: به او گفتم بگذارید روحانی و ظریف در 2 ماه باقیمانده تا مستقر شدن شما، برجام را به سرانجام برسانند. گفتم بروید صحبت کنید، بدون برجام یک روز خوش در کشور نخواهید داشت.
وی افزود: فکر میکردند یک دکمهای هست که آن را میزنند و اقتصاد کشور راه میافتد. چون یک روز کار اجرایی نکرده بودند، یک دهداری، یک فرمانداری اداره نکرده بودند که بفهمند کار چیست. میگفتند بدون مذاکره، بدون برجام میتوانیم اداره کنیم.
جهانگیری تاکید کرد: به رئیسی گفتم اگر تحریمها هست، تیمی بچینید که بتواند در تحریم کشور را اداره کند.
عصر ایران هم از خبرهایی از سخنان آقای جهانگیری در کنگره حزب کارگزاران منتشر کرده است.
معاون اول دولتهای یازدهم و دوازهم با اشاره ب تدوین چشم اندار 20 ساله کشور گفت: چشمانداز 20 ساله کشور را نوشتند که معلوم باشد در چه نقطهای باشیم که یک سال به آن 20 سال باقی مانده است. بنا بود رتبه اول اقتصادی و الهام بخش باشیم و در حوزه تکنولوژی پیشرفتها قابل ملاحظهای داشته باشیم.
وی افزود: حساب ذخیره ارزی باز شدهبود که درآمد نفتی به آن حساب واریز شد و از آنجا دولت در بخش خصوصی سرمایهگذاریهایی خوبی کرد.زمانی که دولت به آقای احمدینژاد داده شد، 12ونیم میلیون دلار پول در آن حساب وجود داشت؛ آن زمانی که نفت هنوز بشکهای 30 دلار بود. اگر همین روال در دولت بعد ادامه پیدا میکرد، یعنی در پایان دولت آقای احمدینژاد باید این حساب 300 تا 400 میلیارد دلار موجودی میداشت. بیماری هلندی به شکل بدتری وارد کشور شد. نه تنها توسعه متوقف شد بلکه برخی از دستاوردهای قبلی هم از بین رفت.
آقای جهانگیری دولت نخست دکتر روحانی را جزو برجستهترین دولتها برشمرد و گفت: در این دولت فضای بینالملل به شدت متشنج شد با شعارهای حاشیهای که یک ریال برای مردم ارزش نداشت و فقط هزینه تحمیل کرد. مثل هولوکاست، مثل اینکه تحریمها کاغذ پاره است، مثل اینکه آنقدر تحریم کنید تا تحریم دانهتان پاره شود. سرنوشت یک کشوری به بازی گرفته شد. نتیجه این شد شورای امنیت 6، 7 قطعنامه ذیل فصل هفتم صادر کرد که ایران مخل صلح جهانی است و به کشورهای دیگر این اختیار را میداد با کشوری که صلح جهانی را به خطر میاندازد هر رفتاری بکنند. کدام کشور سالم از قطعنامه ذیل فصل هفتم سالم بیرون میآمد.
وی تصریح کرد: مردم همت کردند، سیاسیون کشور همت کردند، احزاب سیاسی از خودگذشتگی نشان دادند و بدون اینکه خودی و ناخودی کنند فقط به این دلیل که فرد میتواند به توسعه کشور کمک کند، برای توسعه کشور دست به دست هم دادند. آقای روحانی رای آورد. آقای ظریف وزیر خارجه شد و وزرای دولتهای آقایان هاشمی و خاتمی مسئولیت قبول کردند. از لحظهای که وارد وزارتخانه شدند، میدانستند چه کارهایی که در گذشته انجام شده را باید اصلاح کنند و چه اقداماتی را در برنامه کاری خودشان قرار بدهند. لذا به اعتقاد من 4 سال اول دکتر روحانی جزو برجستهترین سالهای یک دوره ریاستجمهوری بود. برجام به نتیجه رسید و کشور بدون کمترین درگیری از ذیل فصل هفتم بیرون آمد و قطعنامهها حذف و شرایط برای توسعه کشور فراهم شد. در داخل گروهها و جناحها با هم، همگراتر شدند. فضای داخلی آرامتر شد. اعتماد در میان مردم شکل گرفت و سرمایه اجتماعی شکل گرفته بزرگترین سرمایه برای توسعه کشور بود.
جهانگیری افزود: به هر حال یک فرصت به وجود آمد اما به دو دلیل عمده این دستاوردها ادامه پیدا نکرد. یکی این بود یک عدهای از چهرهها شاخص داخل حکومت اصرار داشتند که آقای روحانی نباید دور دوم ادامه بدهد، با خود من خیلیشان صحبت کردند. یکی دیگر از دلایل این بود که موجودی مثل ترامپ در آمریکا بر سر کار آمده بود. ترامپ با نتانیاهو دست به یکی کرده بودند که شهید حاج قاسم سلیمانی را ترور کنند اما چند دقیقه پیش از شهادت، نتانیاهو اعلام میکند که نمیخواهم در این کار دخالت داشته باشم. عنصری بدتر، خبیثتر و کثیفتر از نتانیاهو در این دنیا میشناسید؟ او اما در لحظه آخر گفت که نمیخواهد در ترور حاج قاسم سهیم باشد. من هنوز خیلی از حرفای دوران تحریم را نگفتهام. نفتکشهای ما را یکی بعد از دیگری در آبهای خلیج فارس منفجر میکردند. همزمان کرونا هم شرایط را سخت کرد. میگفتند اینها تشریفاتی هستند و اهل کار نیستند، فکر میکردند یک دکمهای هست که آن را میزنند و اقتصاد کشور راه میافتد. چون یک روز کار اجرایی نکرده بودند، یک دهداری، یک فرمانداری اداره نکرده بودند که بفهمند کار چیست. بدون مذاکره، بدون برجام میتوانیم اداره کنیم. اگر تحریمها هست، تیمی بچینید که بتواند در تحریم کشور را اداره کند.
معاول اول رئیسجمهور سابق با بیان اینکه دغدغه و نگرانی زیادی درباره فرسایش منابع کشور وجود دارد به ویژه آب که به شرایط بحرانی رسیده است، اضافه کرد: برای استفاده از منابع گازی و نفتی به سرمایهگذار بسیار بزرگ نیاز داریم. هر نیروی متخصصی که بتواند از کشور میرود و این خواست دشمنان است. کشوری که منابع مادی و معنویاش از بین رفته است در این کشور باید راهکارهایی پیدا کنیم که بتوانیم افق خوبی پیش روی مردم قرار بدهیم. اما متاسفانه یاس بزرگی بر سر راه مردم قرار گرفته و افقگشایی بزرگترین کاری است که باید انجام شود و برای افقگشایی همه کسانی که میتوانند نقشی داشته باشند، باید نقشی ایفا کنند. باید از حضور رهبری استفاده کرد، باید از نخبگان استفاده کنیم، احزاب خیلی میتوانند کمک کنند.
|