تاريخ انتشار: 25 مهر 1402 ساعت 00:23:05
ریزش مصرف گوشت قرمز در ۷۰ درصد جامعه

تورم در سال گذشته ماهانه ۹۰ گرم از گوشت مصرفی خانوارها را بلعید ، در ۱۴۰۱ خانوار فقیرترین دهک ‌جامعه در هر ماه به طور متوسط ۴۳۰ گرم گوشت مصرف کرده‌اند

کار و کارگر: بررسی‌ها نشان می‌دهد که در اثر تورم، به‌طور متوسط در سال گذشته نسبت به ۱۴۰۰ حدود ۹۰ گرم گوشت قرمز از سفره هر خانوار در نقاط شهری در هر ماه کسر شده است. تفکیک مصرف دهک‌ها نشان می‌دهد در ۳۰درصد کم‌درآمد جامعه، مصرف گوشت قرمز افزایشی بوده اما در مابقی دهک‌ها این میزان ریزش پیدا کرده است.
به گزارش اکوایران، یکی از اقلام اصلی در سبد مصرفی خانوار، گوشت قرمز است. با توجه به اینکه در شرایط تورمی صرفا افزایش هزینه‌های اختصاص یافته برای خرید یک کالا نمی‌تواند مصرف واقعی را نشان دهد، بنابراین باید میزان هزینه مربوط به خرید گوشت را بر میزان قیمت آن تقسیم کنیم تا میزان مصرف گوشت حاصل شود. به همین ترتیب میزان مصرف گوشت در هر یک از دهک‌های هزینه‌ای در سال گذشته محاسبه شده است. برآوردها نشان می‌دهد که در ۱۴۰۱ خانوار فقیرترین دهک ‌جامعه در هر ماه به طور متوسط تقریبا ۴۳۰ گرم گوشت مصرف کرده‌اند. داده‌ها نشان می‌دهد که این عدد در مقایسه با ۱۴۰۰ بالغ بر ۶۷ گرم بیشتر شده است.
میزان گوشت مصرفی دهک دوم هزینه‌ای در سال گذشته تقریبا معادل با مقدار آن در سال ۱۴۰۰ و برابر ۶۸۰ گرم در هر ماه است. همچنین در دهک سوم نیز مصرف گوشت تغییرات زیادی نداشته و کمتر از ۱۰ گرم افزایش یافته است. داده‌ها نشان می‌دهند که حجم مصرف گوشت در سه دهک پایین جامعه، به نوعی رکورد پنج ساله در حجم مصرف به حساب می‌آید. این موضوع را می‌توان از مهم‌ترین تاثیرات یارانه به دهک‌های پایین‌تر جامعه در سال گذشته دانست. اتفاقی که منجر به رشد مصرف این کالا در دهک‌های پایین‌تر شده و مانع از آن شده تا تورم به این گروه‌ها و مصرفشان از گوشت قرمز اصابت کند.

کاهش مصرف گوشت دامی  در سبد مصرفی بقیه دهک‌ها
طبق تقسیم‌بندی‌های رایج در شورای عالی کار، بیشتر کارگران و بازنشستگان در دهک‌های چهارم تا ششم تقسیم‌بندی می‌شوند، لذا بررسی میزان مصرف گوشت قرمز در این دهک‌ها، شمایی کلی از وضعیت سفره کارگران و بازنشستگان ارائه می‌دهد.
طبق این گزارش، برخلاف ۳۰ درصد کم‌هزینه جامعه (یعنی سه دهک اول) در ۷۰درصد باقی‌مانده از جمعیت کشور، میزان مصرف گوشت دام کاهش یافته است. بررسی‌ها نشان می‌دهد میزان مصرف گوشت در دهک چهارم ۹۰ گرم کاهش یافته و به یک کیلو و ۱۱۰ گرم در هر ماه رسیده است. دهک پنجم و ششم به ترتیب ۲۵ و ۸۰ گرم مصرف گوشت قرمز خود را کاهش داده و به طور میانگین یک کیلو و ۲۸۵ گرم و یک کیلو و ۴۹۰ گرم در هر ماه از ۱۴۰۱ مصرف کرده‌اند.
این روند در مصرف دهک هفتم و هشتم نیز صدق می‌کند. داده‌ها حاکی از این است که در سال گذشته دهک هفتم ۱۲۰ گرم از مصرف ماهانه گوشت خود کاسته و در هر ماه یک کیلو و ۷۸۰ گرم گوشت مصرف کرده است. دهک هشتم نیز رویکرد مشابهی در پیش گرفته و مشابه دهک هفتم به اندازه ۱۲۰ گرم از مصرف گوشت ماهانه خود صرف‌نظر کرده و مصرف ماهانه‌اش را به یک کیلو و ۹۷۰ گرم رسانده است.
شدیدترین میزان کاهش مصرف گوشت دامی نیز به دهک‌های نهم و دهم مربوط است. به ترتیب این دهک‌ها ۱۶۰ و ۴۱۰ گرم از مصرف خود کاسته‌اند. آمارها نشان می‌دهند این دو دهک که ثروتمندترین دهک‌های جامعه تلقی می‌شوند،‌ در هر ماه از ۱۴۰۱ به‌طور متوسط ۲ کیلو و ۵۱۰ گرم میزان مصرف گوشت قرمز دهک نهم بوده و این میزان برای دهک دهم حدود ۳ و نیم کیلو برآورد شده است.

ارزیابی مصرف گوشت  در متوسط کل کشور
محاسبات صورت گرفته در مورد مصرف گوشت خانوارها در نقاط شهری نشان می‌دهد که میزان مصرف گوشت دامی در سه دهک فقیر جامعه یا افزایش یافته یا ثابت مانده است اما در بقیه دهک‌ها این آمار با کاهش روبه‌رو بوده است. از همین‌رو میانگین مصرف گوشت قرمز میان کل خانواده‌ها شهری به یک کیلو و ۵۶۰ گرم در هر ماه از ۱۴۰۱ رسیده که نسبت به ۱۴۰۰ حدود ۹۰ گرم کاهش را نمایان می‌کند.
حال در صورتی‌که بعد خانوار را در محاسبات وارد کنیم (هر خانوار شهری معادل ۳.۱ نفر) در آن صورت سرانه مصرف گوشت قرمز هر فرد در دهک‌های مختلف جامعه به دست می‌آید که نشان می‌دهد در مصرف سرانه گوشت قرمز در دهک اول برابر ۱۳۹ گرم در ماه (یک کیلو و ۶۶۸ گرم در سال) بوده و میانگین کشوری در این زمینه برابر سالیانه ۶ کیلوگرم است.

  تعداد بازديدها: 591
   


 



این مطلب از نشانی زیر دریافت شده است:
http://fajr57.ir/?id=97486
تمامي حقوق براي هیئت انصارالخميني محفوظ است.