طالبان؛ واگنر آمریکا در منطقه اظهارات جو بایدن رئیسجمهور آمریکا در مورد همکاری آن کشور با گروه طالبان برای مبارزه با القاعده، با واکنشهای گسترده سیاستمداران و شهروندان افغانستان مواجه شده است. شهروندان افغانستان و گروه طالبان، تعابیر متفاوتی از این اظهارات ارائه کردهاند.
به گزارش خبرگزاری شفقنا افغانستان، جو بایدن روز جمعه در پایان یک کنفرانس خبری در کاخ سفید در پاسخ به سوالی در مورد خروج آشفته آن کشور از افغانستان گفت:«نه، نه، همه چیز درحالی بازیابی است. به یاد دارید که من در مورد افغانستان چه گفته بودم؟ من گفته بودم که القاعده در افغانستان نخواهد بود، من گفته بودم که آنان در آنجا نخواهند بود. من گفته بودم که طالبان به ما کمک میکنند. حالا چه میشود؟چه اتفاقی درحال رخدادن است؟ روزنامهها را بخوانید، حق با من بود.»
این اظهارات درحالی مطرح شد که در همان روز وزارت خارجه آمریکا با نشر بخشهایی از یک گزارش محرمانه در مورد خروج از افغانستان را منتشر کرد که در آن به شدت از «اشتباهات» و «ناکامی های» اداره بایدن در مدیریت روند تخلیه از افغانستان، انتقاد شده است.
وزارت خارجه طالبان با انتشار بیانیه ای، از این اظهارات استقبال کرده و آن را «به منزله اعتراف به واقعیت» تعبیر کرده است.اما شهروندان و شماری از چهرههای سیاسی افغانستان، از این گزارش تعبیر و برداشت متفاوتی دارند.
طالبان نیروی استخدامی آمریکاست
معاون سابق رئیسجمهور افغانستان در واکنش به اظهارات اخیر جو بایدن درباره همکاری طالبان با آمریکا در حساب توییتر خود نوشت: « بایدن آنچه را سالهاست با ارائه ثبوت منطقی و گاهی هم مستندات بیان کردهایم، تایید کرد.»
وی گفت: آمریکا با امضای توافقنامه دوحه،طالبان را مثل یک نیروی قراردادی جهت تطبیق برنامههای ژئوپلیتیک استخدام کرده است..
یکی از اولین کسانی هم که به اظهارات جو بایدن در مورد همکاری آن کشور با گروه طالبان واکنش نشان داد، رحمتالله نبیل، رئیس سابق امنیت ملی افغانستان بود.وی در توییتر، نوشت که طالبان «گروه واگنر آمریکا در منطقه است.»
رئیس سابق امنیت ملی افغانستان در این توییت افزود: «رئیس جمهور آمریکا با افشای ضمائم پنهان توافق نامه دوحه، افشاگری اساسی کرد و ماهیت واقعی طالبان به عنوان گروه واگنر آمریکا در منطقه را روشن کرد.»
آمریکا و طالبان در اسفند سال 1399 در دوحه قطر توافقنامهای را امضا کردند که زمینه خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و روی کار آمدن طالبان را فراهم کرد.گفته میشود که این توافقنامه دارای ضمائم متعدد است که پنهان مانده است و دولت آمریکا تا کنون جلوی انتشار و همگانی سازی آن را گرفته است.
به گفته رئیس سابق امنیت ملی افغانستان، همکاری آمریکا با طالبان برای مبارزه با القاعده، بخشی از ضمائم پنهان این توافقنامه است که برای اولین ازسوی جو بایدن افشا شد.
گروه نیابتی و مزد بگیر
فضل احمد معنوی، وزیر دادگستری حکومت سابق افغانستان نیز به اظهارات اخیر جو بایدن واکنش نشان داده و طالبان را «گروه نیابتی»، «مزدور» و «مزدبگیر» خوانده است.وی که از اعضای ارشد جبهه مقاومت ملی به رهبری احمد مسعود است، در توییتی نوشته است که «مزدور مزدور است. مهم نیست مزدور کشور همسایه یا آمریکا باشد.»او افزوده که «طالب گروه نیابتی و مزدبگیری است که برای پول و قدرت آماده انجام وظیفه به هرکسی است.»
وزیر سابق دادگستری افغانستان تاکید کرده است « طالب گروه ظالمی است تشنه قدرت وثروت و بیهیچ تعلقی به دین. با پایان ماموریت،وجودشان هم پایان مییابد.»
معنوی چندی پیش نیز از طالبان انتقاد کرده و گفته بود که «داعیه دروغین دینداری و شریعت مداری طالب پایان یافته. حالا به فاز قوم پناه بردهاند تا از احساسات قومی برای بقای سلطه ظالمانه خود استفاده کنند. اما دیگر نقاب از چهره طالب برافتاده. بهزودی مردم افغانستان برای برچیدن بساط شان متحد خواهند شد.»
غلام حلقه به گوش سیا
شماری از شهروندان افغانستان گفتهاند که اظهارات جو بایدن مبنی بر همکاری طالبان با آن کشور برای مبارزه با القاعده، نشان میدهد که این گروه،غلام حلقه به گوش استخبارات آمریکا است.
جواد ناجی، از روزنامه نگاران برجسته افغانستان نوشته است که «جو بایدن افشا کرد که طالبان غلام حلقه به گوش استخبارات آمریکاست.توافقنامه دوحه سند اربابی آمریکا و بردگی طالبان است. طالبان بسیار ارزانتر از جمهوریت سه نفره برای آمریکا کار میکند.جهاد دروغ بود و طالبان برای کسب قدرت هزاران نفر را کشت.»
اسماعیل میاخیل، رئیس سابق رادیو و تلویزیون ملی افغانستان نیز در توییتی نوشته است که «حالا فهمیده شد که بازگشت دوباره طالبان به قدرت، نصرت الهی نبود، نصرت آمریکایی بود.»
او افزوده که «اظهارات بایدن در مورد به خدمت گرفتن طالبان برای کشتن القاعده، خبر مهمی است. من متعقدم که اسناد محرمانه دوحه بین طالبان مزدور و آمریکا به روزی منتشر خواهد شد. روز حساب بهزودی فرا خواهد رسید.»
غیبالله فایق، والی سابق ولایت فاریاب در شمال افغانستان گفته است که «کلانترین[بزرگترین] شعار طالبان،جنگ در مقابل اشغال افغانستان توسط امریکا بود. با بى شرمى دیگران را طعنه میدادند که با عساکر کافر امریکایى چرا عکس گرفتید. ولی اکنون جوبایدن فاش کرده که بزرگترین مزدور شان در منطقه،طالبان است. اگر معامله امریکا نمیبود، یک قدم در مقابل سربازان کشور پیش آمده نمى توانستید.»
تروریست پروری آمریکا
نور رحمان اخلاقی، وزیر سابق امور مهاجرین افغانستان، اظهارات جو بایدن را در رابطه با همکاری آن کشور و طالبان در مبارزه با القاعده، «تروریست پروری آمریکا» دانسته است.وی در توییتر خود نوشته است: «تروریست پروری قدرتمندترین حامی دموکراسی و حقوق بشر، شرمناک است. اظهارات بایدن تایید میکند که آمریکا آگاهانه افغانستان را به طالبان سپرده است. بر این اساس آن کشور در برابر تمامی جنایاتی که پس از سپردن افغانستان به یک گروه تروریستی صورت گرفته است، باید خود را مسئول بداند.»
پیش از این نیز سیاستمداران و شهروندان افغانستان آمریکا را به «معامله» با گروه طالبان بر سر سرنوشت مردم این کشور متهم کرده بودند.شهروندان افغانستان میگویند که معامله آمریکا باعث شد که طالبان بار دیگر قدرت را در این کشور به دست گیرند و سیستمی از ستم و تبعیض علیه مردم بنا کنند.
بسیاری از شهروندان افغانستان به این باور هستند که آمریکا در جنایاتی که گروه طالبان علیه مردم افغانستان انجام میدهد، شریک هستند و باید برای فراهم کردن زمینه بازگشت این گروه به قدرت، پاسخگو باشد.
|