تاريخ انتشار: 03 تير 1402 ساعت 23:37:57
ایران و اتحادیه اروپا به احیای برجام نزدیک شدند

درحالیکه چند دور مذاکره میان معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان با معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار شده، شبکه خبری "سی ان ان" خبر داده ایران و اتحادیه اروپا بر سر موضوع برجام به توافق نزدیک شده‌اند.
در همین ارتباط، "سی ان ان" به نقل از یک منبع دیپلماتیک گزارش داد: به نظر می‌رسد گفتگوی دو روزه در دوحه بین "انریکه مورا" معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و "علی باقری" معاون سیاسی وزیر خارجه و مذاکره‌کننده ایران به تحولات مثبت در بسیاری از موضوعات منجر شده است.
شبکه خبری "سی ان ان" با بیان اینکه به نظر می‌رسد حرکت رو به جلو برای احیای مذاکرات پیرامون برنامه هسته‌ای رو به رشد ایران، ایجاد شده است، به نقل از منبع دیپلماتیک خود که نام آن را فاش نکرده، افزوده است: گفتگوهای ایران و اتحادیه اروپا بر روی نکات کلیدی از جمله سطوح غنی سازی هسته‌ای و همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی متمرکز بود.
"سی ان ان" به نقل از این منبع افزود: به نظر می‌رسد گفتگوی میان "انریکه مورا" و "علی باقری"، به تحولات مثبت در بسیاری از موضوعات منجر شده و محیط فعلی برای کاهش تنش مثبت بوده است.
این منبع ادامه داد: ایرانی‌ها باحمایت قطری‌ها با اروپایی‌ها و به صورت غیرمستقیم با آمریکایی‌ها گفتگو کرده‌اند. این مذاکرات با حمایت قطری‌ها منجر به تحولات مثبت در بسیاری از مسائل مربوط به دو طرف شده و در ارتباط با برجام و مساله زندانیان حرکت رو به جلو ایجاد کرده است.
پیش از این، "انریکه مورا" معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با انتشار پستی توئیتری از گفتگوهای فشرده دو روزه خود با علی باقری معاون سیاسی وزیر خارجه ایران در دوحه خبر داده بود.
وی در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: گفتگوها در مورد طیف وسیعی از مسائل دوجانبه، منطقه‌ای و بین المللی، از جمله راه‌های موجود پیش روی مذاکرات برجام و استراتژی‌های مربوط به حوزه خلیج فارس مورد بحث قرار گرفت.
علی باقری نیز در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: جلسه‌ای جدی و سازنده با انریکه مورا معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در دوحه داشتم. در مورد طیفی از موضوعات از جمله مذاکرات رفع تحریم‌ها به بحث و تبادل نظر پرداختیم.
*انریکه مورا: برجام بهترین برنامه ممکن است
در همین ارتباط، مذاکره‌کننده ارشد اتحادیه اروپا در مذاکرات وین در صفحه توییترش برجام را "بهترین برنامه ممکن" برای رسیدگی به "نگرانی‌ها" درباره برنامه هسته‌ای ایران دانست.
"انریکه مورا" نوشت: برای اتحادیه اروپا، برجام اگر تنها برنامه موجود نباشد، بهترین برنامه ممکن برای پرداختن به نگرانی‌های قانونی جامعه جهانی درباره برنامه هسته‌ای ایران در زمینه منع اشاعه تسلیحات هسته‌ای است.
این اظهارات مورا در پی دیدار اخیر او در دوحه با معاون وزیر امور خارجه ایران و مذاکره‌کننده‌ ارشد ایران در مذاکرات وین مطرح می‌شود.
مورا درباره این مذاکرات گفت: درباره گستره‌ای از مسائل دشوار دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی ازجمله مسیر پیش روی برجام داشتیم، تبادل نظرات خوبی درخصوص خلیج فارس، راهبرد اتحادیه اروپا، نماینده جدید اتحادیه اروپا در خلیج، ایران و همچنان توافق میان ایران و عربستان داشتیم.
باقری نیز گفتگوها با مورا را "جلسه‌ای جدی و سازنده" خواند که در آن در مورد طیفی از موضوعات از جمله مذاکرات رفع تحریم‌ها به بحث و تبادل نظر شد.
* اتحادیه اروپا:نشست دوحه بخشی ازسیاست تعاملی با ایران است
سخنگوی ارشد اتحادیه اروپا هم نشست اخیر "انریکه مورا" هماهنگ‌کننده مذاکرات رفع تحریم‌ها با "علی باقری" رئیس هیات کشورمان در گفتگوها را بخشی از سیاست تعاملی اتحادیه در چارچوب مسئولیت آن، به عنوان هماهنگ‌کننده برجام نامید.
"نبیلا مسرلی" این مطلب را دیروز در کنفرانس خبری از بروکسل و در پاسخ به سوال مطرح کرد آیا نشست اخیر هیات‌ اتحادیه اروپا با ایران را می‌توان نشانه حرکت در مسیر درست از نگاه بروکسل ارزیابی کرد؟
وی گفت: این نشست بخشی از سیاست تعاملی ما با ایران است که از جانب مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ‌کننده برجام صورت گرفت.
وی تصریح کرد: ما می‌خواهیم کانال‌های ارتباطی دیپلماتیک با ایران را باز نگه داریم و ملاقات دوحه نیز در همین قالب انجام شد.
* روسیه: برجام کاملاً آماده احیاست؛ فقط به اراده سیاسی نیاز دارد که هنوز وجود ندارد
همزمان، "سرگئی ریابکوف" معاون وزیر خارجه روسیه نیز گفت: برجام کاملاً آماده احیاست و فقط به اراده سیاسی نیاز دارد که هنوز وجود ندارد.
"سرگئی ریابکوف"افزود: غربی‌ها، نه فقط آمریکا بلکه سه کشور اروپایی عضو برجام با بهانه‌های واهی تهران را مورد هجمه قرار می‌دهند و سیاست تحریم را ادامه می‌دهند.
* فشار تندروهای آمریکا برای کارشکنی در مسیر توافق احتمالی با ایران
همزمان با مذاکرات غیرمستقیم میان تهران – واشنگتن در قطر و عمان، سیاستمداران و نمایندگان تندرو در آمریکا در تقلا هستند تا با تصویب طرح‌های ضد ایرانی و دائمی کردن تحریم‌ها علیه ملت ایران، مانع هرگونه توافق احتمالی میان ایران و آمریکا برای رفع تحریم‌ها و کارشکنی در این مسیر شوند.
کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا طرحی دو حزبی را برای دائمی کردن تحریم‌های سال 1996 میلادی (1375) علیه ایران به تصویب رساند تا آن را راهی صحن علنی مجلس نمایندگان کند.
طرح "بازنگری رفع تحریم‌های ایران" که دولت آمریکا را ملزم می‌کند تا "هرگونه تعامل" با جمهوری اسلامی را به آگاهی کنگره برساند با حمایت 33 عضو مجلس سنا همراه شده است.
براساس این طرح، رئیس جمهوری آمریکا موظف است هرگونه "تخفیف غیررسمی تحریمهای مربوط به ایران" را قبل از تصویب، برای بررسی به کنگره ارائه کند.
قانون بازنگری توافقنامه هسته‌ای ایران که در سال 2015 میلادی (1394) با 99 رای موافق در مقابل یک رای مخالف به تصویب سنا رسید، رئیس جمهوری را ملزم می‌کند تا هرگونه "توافق رسمی یا حتی نیمه رسمی" با جمهوری اسلامی در رابطه با برنامه هسته‌ای ایران را برای بررسی به کنگره ارائه کند.
سناتور بیل هاگرتی عضو کمیته روابط خارجی سنا از طراحان این طرح می‌گوید: از آنجایی که ایران به دنبال تسلیحات هسته‌ای برای آسیب رساندن به آمریکایی‌ها و شرکای منطقه‌ای و متحدان است، در صورتی که پرزیدنت بایدن به تلاش خود برای رفع تحریم‌ها علیه ایران ادامه دهد، ابتدا باید کنگره را قانع کند.
سناتور جیم ریش عضو ارشد کمیته روابط خارجی سنا و از حامیان این طرح هم گفت: از آنجایی که دولت بایدن در ازای وعده‌های مشکوک منع گسترش تسلیحاتی، به ایران می‌اندیشد، بسیار مهم است که کنگره در جریان هر گونه کاهش تحریم‌ها باشد.
وی افزود:ایران همچنان فعالانه درگیر حمایت از جنگ روسیه در اوکراین است، به سربازان و دیپلمات‌های ما حمله می‌کند و اعتراض‌ها در داخل ایران را با خشونت سرکوب کرده است بنابراین کنگره باید مطمئن شود که رفع یا تخفیف تحریم‌ها، باعث تشدید این فعالیت‌های وحشتناک نخواهد شد.
راجر ویکر، مارکو روبیو، تیم اسکات، تد کروز، راجر مارشال، جان کندی و میت رامنی از دیگر حامیان طرح "بازنگری رفع تحریم‌های ایران" هستند. براساس این طرح، قانون فعلی تحریم‌های ایران را که در سال 2026 میلادی (1405) منقضی می‌شود، دائمی خواهد کرد.
"ودانت پاتل" معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هم در پاسخ به سوالی درباره مذاکرات ایران و اروپا و نیز بدون ورود به جزئیات گفتگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا گفت: ما به صورت مداوم با همتایان و شرکای خود از جمله سه کشور اروپایی در مورد ایران در ارتباط هستیم.
وی در پاسخ به سوالی دیگری درباره طرح‌های ضد ایرانی مجلس نمایندگان آمریکا نیز گفت: ما به صورت منظم با کنگره در خصوص سیاست ایران و آمریکا در ارتباط هستیم و با کنگره مشورت می‌کنیم.

*جمهوری اسلامی

  تعداد بازديدها: 496
   


 



این مطلب از نشانی زیر دریافت شده است:
http://fajr57.ir/?id=96508
تمامي حقوق براي هیئت انصارالخميني محفوظ است.