تحلیل سیاسی هفته همای سعادت در این هفته و در سالروز طلوع شمسالشموس، بر سر ایام نشست و میلاد خجسته خسرو اقلیم طوس را خبر داد. همه دلها این روزها هوای پر کشیدن به بارگاه نورانی ثامنالحجج را دارد تا هوایی تازه کند و روحهای غبار گرفته را صیقل بخشد و گره از مشکلات مادی و معنوی گشوده شود.
در این هفته مسئولان کشورمان میزبان سلطان عمان بودند که در این سفر دو روزه 4 سند همکاری میان مقامات ایران و عمان به امضا رسید. کشور کوچک عمان چند سالی است که در عرصه سیاسی سعی دارد از ظرفیتهای خود برای ایجاد آرامش در منطقه استفاده کند و به همین دلیل در زمینههای مختلف نقش میانجی و واسطه را ایفا مینماید.
هیثم بن طارق در این سفر، گفتگوئی خصوصی با رئیس جمهور برگزار کرد و با رهبر انقلاب نیز دیدار و گفتگو کرد. وزیر خارجه عمان در حاشیه این سفر و دیدارها گفت که امیدوار است دستاوردهای این سفر علاوه بر دو کشور، منطقه و روابط بینالملل را نیز منتفع سازد. کارشناسان احتمال میدهند که برخی توافقات با طرفهای غربی در مسائل هستهای نیز یکی دیگر از این دستاوردها باشد.
در این هفته وزیر پیشنهادی دولت به مجلس برای تصدی پست وزارت آموزش و پرورش رای اعتماد گرفت و هنوز دو وزارتخانه دیگر دولت سیزدهم با سرپرست اداره میشوند. متاسفانه عملکرد دولت در این چند ماهه نشان داد که از قابلیت و چابکی لازم برای اداره و تمشیت امور برخوردار نیست و قطعاً و حتماً باید تحولی جدی و ساختاری در ترکیب کابینه، بویژه تیم اقتصادی دولت، ایجاد شود.
هفته جاری در پی شرارتهای مرزی طالبان علیه جمهوری اسلامی ایران، ماهیت پلید این گروه تروریستی روشنتر شد و شکست سیاست تطهیر طالبان را نیز در داخل به دنبال داشت.
عدم تمکین در برابر توافق حقابه هیرمند و تجاوزات نظامی به پاسگاههای مرزی ایران و اظهارات ضدایرانی، همگی بر بیتعهدی سران این گروه و غیرقابل اعتماد بودن آنها حکایت دارند ولی متاسفانه در دو سال گذشته، سمت و سوی دیپلماسی کشورمان بر مراودات و همسویی با آنان و براساس اعتماد به افرادی بود که ماهیتاً چیزی جز شرارت از آنها صادر نمیشود. آنها نهتنها در قالب جدید بلکه 20 سال پیش نیز که در افغانستان روی کار آمدند، همواره با آمریکائیها تبانی داشته و عوامل نیابتی آنها در منطقه بودهاند ولی متاسفانه ارزیابی غلطی که عدهای در ایران از طالبان داشته و آنها را مستحق «تغییر» و «تطهیر» میدانستند، باعث شد که اکنون خسارتهای زیادی به کشور وارد شده است.
در رویدادهای خارجی، انتخابات ترکیه بازتاب گستردهای داشت و بخش قابل توجهی از حجم خبرها و تحلیلها را به خود اختصاص داد. انتخابات روز یکشنبه ترکیه از آن جهت حائز اهمیت بود که در شرایط خاص سیاسی برگزار شد و از ظرفیت تعیین کننده در معادلات سیاسی این کشور برخوردار بود. در این انتخابات، رجب طیب اردوغان و کمال قلیچدار اوغلو، نماینده دو تفکر سیاسی متفاوت به رقابت پرداختند و در نهایت، اردوغان با نسبت حدود 52 درصد آرا در برابر آرای نزدیک به 48 درصد قلیچدار اوغلو پیروز شد و برای یک دوره 5 ساله دیگر در مسند قدرت باقی ماند. عمده ناظران با توجه به نتایج انتخابات ترکیه، پیروزی اردوغان را «نامطمئن» دانستند که نمیتواند جای پای محکمی برای حرکت وی در دوره جاری باشد، بهخصوص اینکه اردوغان، این نتیجه را با برخورداری از امتیازهای وسیع ناشی از تسلط 20 ساله در ارکان قدرت کسب کرد و رقیب وی، از این امتیازات برخوردار نبود. این انتخابات و نتیجه نزدیک آرای دو نامزد، همچنین حامل این پیام بود که جامعه ترکیه دوقطبی شده است و بخش مهمی از جامعه از سیاستهای اردوغان، به ویژه اقدامات یکجانبه و دیکتاتورمآبانه وی، با هدف تحکیم پایههای قدرتش، در طول 20 سال گذشته ناراضی بودهاند. از اینرو، اردوغان، در پنج سال آینده مسیر همواری پیشرو نخواهد داشت.
این هفته، آتش جنگ در اوکراین همچنان شعلهور بود بدون اینکه نشانهای از پایان آن پدیدار باشد. ارتش روسیه این هفته حملات هوایی سنگینی را به مناطق مختلف اوکراین، به خصوص شهر کییف انجام داد که منجر به کشته شدن شماری از اوکراینیها و تخریب وسیع گردید.
اوکراینیها نیز از نزدیک شدن زمان ضدحمله بزرگ خود خبر دادند. در مقابل، مقامات کرملین توان هستهای خود را به رخ غرب کشیدند و آنها را از ادامه حمایتها از اوکراین برحذر داشتند. هم مقامات مسکو و هم غرب اذعان میکنند امیدی به پایان درگیریها در آینده نزدیک وجود ندارد و دنیا همچنان باید شاهد ادامه این جنگ ویرانگر، که سازمان ملل آنرا «جنگ بیهوده» خوانده است، باشد.
این هفته نیز صهیونیستها در فلسطین اشغالی به جنایتهای خود علیه فلسطینیها و سیاست یهودی سازی سرزمینهای اشغالی ادامه دادند. ارتش رژیم صهیونیستی چند منطقه در کرانه باختری و غزه را هدف یورشهای وحشیانه قرار داد که در جریان آن، تعدادی از فلسطینیها به شهادت رسیده، تعدادی دیگر مجروح و شمار زیادی دستگیر شدند. مهمتر از اینها حمله صهیونیستها به منطقه بقاع است که طی آن 5 تن از فرماندهان جهاد مردمی فلسطین به شهادت رسیدند.
رژیم صهیونیستی در راستای تغییر هویت قدس اشغالی، حفاریهای تازهای در زیر مسجدالاقصی آغاز کرد و مجوز ساخت هزاران واحد یهودی نشین جدید در قدس را صادر نمود.
رژیم صهیونیستی تحت حاکمیت کابینه افراطی و نژادپرست نتانیاهو، اقدامات ضد فلسطینی را وسعت بخشیده و شرایط وخیم جاری، لزوم دخالتهای بینالمللی، به خصوص دولتهای اسلامی در مقابله با اقدامات ضدانسانی این رژیم را بیش از هر زمان ضروری ساخته است.
*جمهوری اسلامی
|