تاريخ انتشار: 07 خرداد 1402 ساعت 23:19:12
پرپر مرغ روی سفره مردم

قیمت رسمی مرغ در حالی اعلام شد که حالا به نظر می رسد بازار این مواد غذایی و پروتئین اصلی ایرانیان از همیشه ملتهب تر است و به خصوص اخبار رسیده از سوی یکی از نمایندگان مجلس بر این التهاب افزوده است.
مدیرکل دفتر بازرسی وزارت جهاد گفته است که: قیمت مصوب هرکیلو مرغ برای مصرف کننده ۷۳ هزارتومان بوده و عرضه بالاتر از این‌نرخ تخلف است. مسعود امراللهی گفت: قیمت مصوب کنونی هرکیلو مرغ برای مصرف کننده ۷۳ هزارتومان بوده و عرضه با نرخ‌های بالاتر ۱۰۰ درصد گران‌فروشی است.
به گفته او، بازرسان با فروشندگان مرغ بالاتر از نرخ مصوب برخورد لازم را دارند، کمااینکه در استان مازندران بیش از ۹۰ میلیاردتومان پرونده تخلفاتی به تعزیرات حکومتی ارسال کردیم.
امراللهی ادامه داد: در بحث جوجه یکروزه و مرغ بحث برخورد و گرانفروشی در سطح خرده فروشی با کمک بازرسان اصناف و صمت در تمامی استان‌ها در حال انجام است.
مدیر دفتر بازرسی و نظارت جهاد کشاورزی گفت: طی روز‌های اخیر روند قیمت مرغ در بازار تهران کاهشی بوده است و همواره پیش بینی می‌شود که طی یک تا ۲ هفته آینده به ثبات قیمت برسیم.
ادعای عجیب درباره مرغ های آلوده
در همین حال اما یک نماینده مجلس ادعا کرده است که: متأسفانه خبر رسیده که دولت در صدد واردات مرغ‌های احتمالاً آلوده از کشور بلاروس می‌باشد! در حالی که وزارت جهادکشاورزی به صورت محرمانه گزارش داده است که احتمال آلوده بودن این مرغ‌ها به مواد رادیواکتیو وجود دارد.
جلال محمودزاده، عضو هیأت رئیسه کمیسیون کشاورزی در رشته توئیتی نوشت: پس از خبر واردات گندم آلوده به سرب از روسیه و برنج آلوده به آرسنیک از هند طی د‌و سال گذشته! متأسفانه خبر رسیده که دولت در صدد واردات مرغ‌های احتمالاً آلوده از کشور بلاروس می‌باشد!
در حالی که وزارت جهادکشاورزی به صورت محرمانه گزارش داده است که احتمال آلوده بودن این مرغ‌ها به مواد رادیواکتیو وجود دارد! لذا جناب رئیس جمهور هشدار می‌دهم که طبق قانون وظیفه حفاظت از سلامتی مردم بر عهده شخص شما است، پس مماشات نکنید.
مرغ وارد نمی شود
در همین حال که مساله مرغ پس از دو اظهار نظر فوق خود به خود به یکی از موارد پربحث در شبکه های اجتماعی بدل شده بود نوبت به سخنان سخنگویی کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی رسید تا خبر بدهد که: سرپرست وزارت کشاورزی باتوجه به مسائل مطرح شده در اتحادیه تولیدکنندگان مرغ گوشتی، قول داده‌اند که دیگر مرغ وارد کشور نشود؛ مشروط بر این که آن ها مرغ را با نرخ مصوب یعنی کیلویی 73 هزار تومان توزیع کنند.پ
ذبیح‌ الله اعظمی ساردویی در گفت‌وگو با ایلنا، با اشاره به آخرین نتایج جلسه کمیسیون کشاورزی مجلس با سرپرست وزارت کشاورزی، گفت: موضوعاتی چون تلاطم در بازار جوجه یک روزه، تولید و توزیع مرغ و گوشت و .... به بحث گذاشته شد؛ در این جلسه که تولیدکنندگان نیز حضور داشتند در نهایت تصمیم گرفته شد که با هدف حمایت از تولید داخلی واردات مرغ ممنوع شود.
سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس ادامه داد: آقامیری سرپرست وزارت کشاورزی موافقت اولیه خود در زمینه واردات نهاده و توزیع از سوی بخش خصوصی را اعلام کرده است اما تا عملیاتی شدن این مهم فاصله زیادی داریم. اگر قرار باشد نهاده دامی از سوی بخش خصوصی وارد شود رانت از بین خواهد رفت اما در ازای آن بخش خصوصی باید متعهد شود با قیمتی که دولت تعیین می‌کند جوجه یک روزه و مرغ را توزیع کنند تا دیگر شاهد چنین مشکلاتی در بازار نباشیم.
نماینده مردم جیرفت قیمت‌گذاری دستوری را یکی از عوامل برهم زدن نظم بازار مرغ عنوان کرد و افزود: زمانی مشکل پیش می‌آید که عده‌ای ارز دولتی دریافت ‌و اقدام به واردات کنند این افراد چندان دغدغه تولید ندارند و برای آنها اهمیت ندارد که چه بلایی ممکن است بر سر تولید داخلی آورده شود و بدون توجه به تولید داخلی اقدام به واردات مرغ از ترکیه می‌کنند.
اعظمی ساردویی با بیان اینکه از هفته پیش‌رو مرغ از ترکیه وارد نخواهد شد، تصریح کرد: سرپرست وزارت کشاورزی باتوجه به مسائل مطرح شده در اتحادیه تولیدکنندگان مرغ گوشتی قول داده‌اند که دیگر مرغ وارد کشور نشود؛ مشروط بر اینکه آنها مرغ را با نرخ مصوب یعنی کیلویی 73 هزار تومان توزیع کنند.
وی با انتقاد از تعلل دولت در معرفی گزینه نهایی وزارت کشاورزی، تصریح کرد: امنیت غذایی کشور در دست وزارت کشاورزی است و این تعلل جایز نیست و امیدواریم در این هفته گزینه نهایی از سوی دولت معرفی شود.
این نماینده مجلس در پاسخ به این پرسش که نارضایتی تولیدکنندگان از عملکرد وزارت کشاورزی محدود به مرغ و جوجه یک روزه نیست و نرخ خرید تضمینی گندم از سوی دولت نتوانست رضایت گندمکاران را جلب کند؛ آیا مجلس برای رفع این نارضایتی‌ها به وزارتخانه هشدارهایی داده است؟ گفت: امنیت غذایی مساوی با امنیت ملی است و از آنجایی‌که گندم جزو قوت غالب خوراک مردم است باید در تامین آن خللی ایجاد نشود؛ تا به امروز کشاورزان جنوب کرمان حدود 176 هزار تن گندم تحویل دولت دادند و این عدد نسبت به سال گذشته حدود 70 درصد رشد کرده است.
وورد رئیس پیشین و حمله به مرغ های ترکیه
در همین حال حبیب اسدالله نژاد رییس پیشین اتحادیه مرغداران گوشتی خاطر نشان کرد: در کمتر از ۲ سال ۲ مرتبه مجوز واردات مرغ صادر شد و این آمار در ۳۰ سال اخیر سابقه ندارد.
رییس پیشین اتحادیه مرغداران گوشتی خاطر نشان کرد: در کمتر از ۲ سال ۲ مرتبه مجوز واردات مرغ صادر شد و این آمار در ۳۰ سال اخیر سابقه ندارد.
حبیب اسدالله نژاد با بیان اینک ه بعد از اصلاح نظام یارانه‌ای، وزارت کشاورزی پشت درهای بسته و بدون توجه به نیازهای تولیدکنندگان تصمیمات را اخذ می‌کرد، گفت: بی‌توجهی به نیازهای تولیدکنندگان از سوی وزارت کشاورزی، انگیزه تولید را از مرغداران گرفت و باعث کمبود مرغ در کشور شد.
وی با اشاره به از بین رفتن مزیت تولید، گفت: کشوری که توانایی تولید یک میلیون تن مرغ را داشت هم اکنون اقدام به واردات مرغ گرم از ترکیه کرده است؛ در حالی که ترکیه زیرساخت‌ها و ظرفیت تولیداش قابل قیاس با ایران نیست. وزارت کشاورزی خبر واردات مرغ گرم از این کشور را رسانه‌ای کرد، اما به این نکته توجه نکرد که این کشور امکان تامین مرغ گرم مورد نیاز ایران به مدت طولانی را ندارد. بازار مرغ مبتنی به ثبت سفارش است و اگر کشور متقاضی خرید مرغ از بازار دیگر است باید حداقل از چند ماه پیش نیازش را ثبت کرده باشد تا بر اساس آن تولید انجام می‌شود.
رئیس پیشین اتحادیه مرغ گوشتی ادامه داد: شاید ترکیه بتواند در یک مقطع زمانی کوتاه ۲۰۰ تا ۴۰۰ تن مرغ مورد نیاز ما را تامین کند، اما اینکه امید داشته باشیم ۴ تا ۵ هزار تن نیاز را در یک پروسه زمانی ۲۰ روزه از این کشور وارد کنیم نه ترکیه این ظرفیت را دارد و نه به لحاظ بهداشتی شدنی است.
مرغ داران به دنبال تعهدات دولت
اسدالله نژاد با طرح این پرسش که اگر دولت ارز دارد و می‌تواند اقدام به واردات کند چرا به تعهدات خود نسبت تولیدکنندگان داخلی توجه نمی‌کند؟ افزود: انگیزه باید در تولیدکنندگان شود در این شرایط می‌توان امیدوار بود که مانند سال‌های گذشته به یکی از صادرکنندگان مرغ در منطقه تبدیل شویم. ۲ بار است که در دولت آقای رئیسی مجوز واردات مرغ صادر شده است؛ مرتبه نخست مجوز واردات ۲۳۵ هزار تن مرغ را دادند که در آن همان مقطع نیز مجوز صادرات تخم‌مرغ نطفه‌دار نیز صادر شد و در روزهای اخیر نیز دوباره مجوز واردات مرغ را داده‌اند؛ به عبارت دیگر در کمتر از ۲ سال ۲ مرتبه مجوز واردات مرغ صادر شد و این آمار در ۳۰ سال اخیر سابقه ندارد.
وی سیاست‌گذاری دولت و وزارت کشاورزی در بحث تولید مرغ را غلط دانست و افزود: پیش از اصلاح نظام یارانه‌ای بارها هشدار دادیم که پیش از اجرای این طرح باید ابتدا یکسری اقدامات انجام شود از این‌رو تولیدکنندگان ۳ سناریو را پیش بینی کردند که در این ۳ صورت نه بازار ملتهب می‌شد و مصرف‌کنندگان آسیب می‌دید؛ سناریو ما این چنین بود که ارز به صورت تدریجی حذف شود و قیمت‌ها به صورت پلکانی افزایش پیدا کند چراکه با حذف آنی شاهد شوک و فشار به بازار خواهیم بود. ۲ شب پیش از اجرای این طرح آقای رییسی در پاسخ به پرسش من به صراحت اعلام کردند تا رضایت تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان را نتوانیم جلب کنیم این سیاست عملیاتی نخواهد شد، اما متاسفانه ۲ روز بعد شاهد اجرای این سیاست بودیم و در کمتر از ۶ ماه ۱۵ هزار میلیارد تومان ضرر متوجه مرغداران مرغ گوشتی شد.
این کارشناس صنعت مرغ تاکید کرد: تولیدکننده یک بنگاه اقتصادی است که توان تحمل ضرر آن محدود است و همه این عوامل دست به دست هم دادند که تولیدکنندگان جوجه تولید نکنند و تولیدکنندگان مرغ دست از تولید بردارند و امروز شاهد کمبود مرغ در بازار باشیم؛ متاسفانه وزارت کشاورزی به هشدارهای تولیدکنندگان توجه نکرد و همین عامل ادامه همکاری من با مجموعه وزارت کشاورزی را غیرممکن کرد و من پیش از عید از سمت خود استعفا کردم.
بهانه همیشگی ارز ترجیحی برای گرانی مرغ
اسدالله نژاد با تاکید بر اینکه وزارت کشاورزی با واردات می‌خواهد صورت مسئله را پاک کند، افزود: وزارت کشاورزی اگر می‌خواهد این بحران را حل کند باید از قیمت‌گذاری دستوری دست بردارد و اجازه بدهد تولید خود را مدیریت کند؛ تولید باید حمایت شود مردم حق دارند که نیازهایشان را با قیمت مناسب خریداری کنند چراکه در سال‌های اخیر سطح درآمد آن‌ها پایین آمده است و برای اینکه مایحتاج خود را تامین کنند نباید در تنگنا قرار بگیرند؛ الان دخل و خرج مردم هماهنگ نیست و دولت نباید تصور کند که تولیدکننده باید از جیب خود به مردم یارانه بدهد.
به گفته وی؛ یک سال پیش بعد از حذف ارز ترجیحی قیمت مرغ زنده ۴۹ هزار تومان و مرغ گرم هم متناسب با آن تعیین شد در حالی که وزارت کشاورزی ۹ هزار تومان پایین‌تر قیمت در نظر گرفته، قیمت مرغ زنده را اعلام کرد و امروز نیز قیمت مصوب منطقی نیست چراکه جوجه ۱۶ هزار تومان نیست و قیمت آن ۲۶ تا ۲۷ هزار تومان است وقتی دولت نمی‌تواند قیمت مواد اولیه را کنترل کند باید دست از سر قیمت نهایی بردارد و اگر نمی‌تواند خود برای حمایت از مردم ورود کنید. این فعال اقتصادی در پایان بیان کرد: سیاست‌های وزارت کشاورزی در دولت سیزدهم باعث شد تولیدکنندگان مرغ گوشتی، مرغ تخم‌گذار، دامداران و چایکاران و ... آسیب ببیند در حال حاضر تولید از این شرایط ناراضی است و همه این مسائل به این موضوع برمی‌گردد که در وزرات کشاورزی حلقه‌ای حکم‌فرمانی می‌کند که به شدت ضعیف، ناوارد و غیر متخصص است و نسبت به اموری که قرار حکمرانی کنند اطلاعی ندارد.
به نظر می رسد اخبار دیروز از مساله قیمت گذاری تا مساله بحران واردات مرغ همگی بیش از نگاه به سوی مصرف کننده تنها تامین منافع مرغداران و تولیدکنندگان را هدف قرار داده بودند.
منافعی که در ان قیمت مرغ هر روز افزایش بیشتر می یابد بدون این که به شرایط بحرانی مصرف کننده توجه ای شود و در این میان بازی تازه با مساله واردات مرغ بوده است.
این شرایط البته در حالی است که اکنون سازمان تنظیم بازار برای احقاق حقوق مصرف کنندگان باید بیشتر از همیشه در پی راهی برای تامین نیاز شهروندان باشد.

*ابتکار

  تعداد بازديدها: 455
   


 



این مطلب از نشانی زیر دریافت شده است:
http://fajr57.ir/?id=96288
تمامي حقوق براي هیئت انصارالخميني محفوظ است.