تاريخ انتشار: 27 ارديبهشت 1402 ساعت 23:19:46
تحلیل سیاسی هفته

در این هفته ایران در سوگ جانسوز سلاسله شریعت و سرچشمه حقیقت، صادق آل‌ محمد(ص) به خون دل نشست؛ همو که مدینه از برکت علم بی‌کران او سبز شد و آفتاب دانش ایشان از منزلگاه اندیشه‌اش بر سراسر جهان و در تمامی اعصار تابید. کوهی از وقار، دریایی از علم، اقیانوسی از حکمت و فضیلت و گستره‌ای از رحمت و عبادت بود که اسلام نبوی را با فقه جعفری درهم آمیخت و شریعت سمحه و سهله را جاودانه ساخت.
امام صادق علیه‌السلام در سیره و سفارشات‌‌شان درباره نحوه رفتار حکمرانان با مردم به صاحبان قدرت توصیه می‌کنند: «بر مردم سخت نگیرید، آیا نمی‌دانید که حکومت بنی‌امیه بر پایه شمشیر و خشونت و ستم بود ولی مبنای حکمرانی ما ائمه، نرمی و جاذبه و متانت و تقیه و برخورد خوب و پارسایی و تلاش است؟ سپس این‌گونه مردم را به دین و مرام‌تان تشویق و ترغیب کنید.»
بنابراین، لازمه پیروی از پیشوای صادقان و مقتدای شیعیان اینست که در شرایط کنونی که مردم نیازمند اجرای عدالت و تحقق اقتصاد و اخلاق در جامعه هستند، حکمرانان با رفتاری صادقانه و عملکردی عادلانه و اخلاق ‌مدارانه مردم را به دین تشویق و ترغیب نمایند و مصداق این فرموده حضرت صادق علیه‌السلام باشند که «مردم را با رفتار و عملکرد پسندیده‌تان به دین دعوت کنید نه با گفتارهای بی‌پشتوانه.»
در این هفته و در سالروز شهادت ششمین ستاره تابناک آسمان امامت، چند شهید گمنام دفاع مقدس و شهدای مدافع امنیت در مناطق مختلف کشور بر دوش مردم قدرشناس کشور تشییع شده و از آنان و خانواده‌هایشان تجلیل بعمل آمد.
اوایل هفته جاری و همزمان با برگزاری انتخابات ترکیه، رسانه‌های کشورمان به دلایل مختلف نگاه ویژه‌ای به آن داشته و تحولات آنرا به دقت دنبال می‌کردند. از جمله دستاوردهای انتخابات این کشور همسایه، حضور کاندیداهای متنوع از جناح‌های مختلف در عرصه انتخابات بود که در کنار مشارکت گسترده 88 درصدی رای ‌دهندگان، برجستگی خاصی پیدا کرد و این توقع را در افکار عمومی کشورمان شکل داد که مسئولان برگزاری انتخابات در ایران هم می‌توانند با آسیب‌ شناسی انتخابات دوره‌های اخیر و بررسی دلایل ریزش رای‌ دهندگان، مشکلات موجود در این مسیر را که عمدتاً ناشی از نگاه‌های بسته و جناحی است، برطرف کرده و زمینه مشارکت وسیع مردم را در انتخابات، همانند دهه‌های گذشته فراهم کنند.
صحنه بین‌المللی این هفته شاهد تحولات متعددی بود. در فلسطین اشغالی، اشغالگران صهیونیست به سرکردگی نتانیاهو، دور تازه‌ای از جنایت علیه فلسطینی‌ها را رقم زدند. ارتش صهیونیستی در حمله وحشیانه به نوار غزه، 33 فلسطینی را به شهادت رساند. در میان قربانیان حملات صهیونیستها، چند زن و کودک بودند. نتانیاهو نخست‌ وزیر افراطی و جنایت‌پیشه رژیم صهیونیستی که در باتلاق سیاسی بی‌سابقه‌ دست و پا می‌زند، می‌کوشد با کشتار فلسطینی‌ها، فسادها و بحران گریبانگیرش را تحت‌الشعاع قرار دهد. این صهیونیست جانی، با اعتراف علنی به کشتار فلسطینی‌ها و تاکید بر تداوم ترورها، جامعه جهانی را به تمسخر می‌گیرد و متاسفانه، هیچ صدای اعتراضی از مجامع مدعی و کشورها به این فجایع شنیده نمی‌شود. با این حال ملت فلسطین، همچنان با کمترین امکانات در دفاع از حقوق خود پایمردی می‌کنند و داغ تسلیم را بر دل صهیونیستهای اشغالگر گذاشته‌اند و در این مسیر، هزینه‌های سنگینی را می‌پردازند.
این هفته ترکیه شاهد برگزاری انتخابات حساس و تعیین ‌کننده بود. در این انتخابات، مردم ترکیه برای تعیین نمایندگان مجلس و همچنین رئیس ‌جمهوری به پای صندوق‌ رای رفتند. شرایط سیاسی خاص حاکم بر این کشور انتخاب رئیس ‌جمهور را دارای اهمیت خاصی کرده است. اردوغان که 21 سال بر ترکیه حکم رانده در نقطه تعیین‌ کننده‌ای در حیات سیاسی خود قرار دارد و این انتخابات به منزله یک همه‌پرسی برای تداوم راه و سیاست‌های وی نیز محسوب می‌شود. انتخابات به دور دوم کشیده شده است و با توجه به شرایط مساعدتر و امتیازاتی که اردوغان از آن برخوردار است احتمال اینکه وی در دوره دوم پیروز شود زیاد است ولی به هرحال برای مشخص شدن سرنوشت این رقابت مهم، باید تا هفتم خرداد صبر کرد.
این هفته سازمان بین‌المللی دیده‌بان حقوق بشر با انتشار یک گزارش جدید در مورد افغانستان اعلام کرد پس از تسلط طالبان بر افغانستان و اعمال سیاست‌های سرکوبگرانه و ضدانسانی بر مردم، وضعیت در این کشور فاجعه‌بار شده است. این سازمان با اشاره به جدی بودن بحران انسانی در این کشور تصریح می‌کند متاسفانه شرایط وخیم افغانستان در چشم رسانه‌های جهانی «ناپدید» شده است. براساس این گزارش، بسیاری از شهروندان افغانی به دلایل سیاسی، قومی و مذهبی کار و شغل خود را از دست داده‌اند و زمینه ایجاد تجارت‌های کوچک نیز به دلیل سیاست‌های متحجرانه و افراطی طالبان از بین رفته است. به گفته این سازمان، 20 میلیون افغانی در فقر شدید و 6 میلیون نفر نیز به طور واقعی قحطی‌زده هستند. به گفته این سازمان، طالبان 2 میلیارد دلار کمک بشردوستانه را نیز به جای اینکه به افراد نیازمند برساند به جنگجویان خود و خانواده‌های آنها داده است.
جنگ داخلی سودان، با وجود مذاکرات جده، ادامه دارد و تلفات به 822 نفر و زخمی‌ها به 5000 نفر افزایش یافته است. این هفته، سفارتخانه‌های کویت، عربستان، اردن، سودان جنوبی، سومالی و نیز وابستگی نظامی عربستان در خارطوم هدف حملات مسلحانه قرار گرفته و اموال آنها به سرقت رفت. ارتش، این حملات را به گروه رقیب، یعنی نیروهای واکنش سریع نسبت داده است. با شکست مذاکرات جده و ازسرگیری درگیری‌ها، این کشور در آستانه فروپاشی قرار گرفته است. گزارش‌ها از فرار گروهی از مردم به کشورهای همسایه خبر می‌دهند و باقیمانده 45 میلیون جمعیت نیز در هراس و نگرانی نسبت به آینده به‌ سر می‌برند.
نیروهای واکنش سریع، البرهان، فرمانده ارتش را یک کودتاچی می‌نامند که قدرت را غیرقانونی تصاحب کرده و باید آن را تحویل دهد. تاکید دو ژنرال رقیب به پیروزی از طریق نظامی، دورنمای هرگونه صلح در سودان را تیره ساخته است.
این هفته بازداشت چند روزه عمران‌ خان، نخست ‌وزیر سابق پاکستان بحران در این کشور را پیچیده‌تر ساخت. به نظر می‌رسد که قصد مخالفان عمران خان از بازداشت‌ وی، ممانعت از بازگشت او به قدرت باشد. عمران ‌خان، فرمانده ارتش پاکستان را متهم کرده است که با وی کینه شخصی دارد و دستور دستگیری وی و سرکوب حزبش را صادر کرده است. وی تصریح کرد بدون هیچ شکی، ارتش پشت این دستگیری بوده و پاکستان توسط فرمانده ارتش اداره می‌شود. گرچه پاکستان در گذشته نیز شاهد بحران‌های مشابهی بوده است ولی چنین حملات آشکاری علیه ارتش، تاکنون بی‌سابقه است. عمران ‌خان تاکنون بارها ارتش را به تبانی با آمریکا علیه خودش متهم کرده است. با توجه به محبوبیت قابل توجه عمران ‌خان در جامعه پاکستان، احتمال تداوم و حتی گسترش بحران سیاسی در این کشور زیاد است.

*جمهوری اسلامی

  تعداد بازديدها: 498
   


 



این مطلب از نشانی زیر دریافت شده است:
http://fajr57.ir/?id=96191
تمامي حقوق براي هیئت انصارالخميني محفوظ است.