گزارش جدید سازمان ملل درباره تفسیر تحمیلی طالبان از دین و نقض حقوق بشر در افغانستان هیاتی از کارشناسان سازمان ملل متحد از جمله ریچارد بنت گزارشگر ویژه حقوق بشر این سازمان در امور افغانستان و دوروتی استرادا تانک رئیس گروه کاری تبعیض علیه زنان و دختران، گزارش ابتدایی خود را درباره نقض حقوق بشر در افغانستان منتشر کردند.
به گزارش خبرگزاری شفقنا افغانستان، این هیات طی یک هفته در افغانستان بوده و در کابل و محلات اطراف آن و همچنین در شهر مزار شریف، با زنان، اعضای گروه طالبان، کارآفرینان، جامعه مدنی، رهبران مذهبی، معلمان، خبرنگاران، قربانیان نقض حقوق بشر، نهادهای سازمان ملل متحد و جامعه دیپلماتیک دیدار کرده است.این هیات گفته است که سفر آنها به افغانستان در شرایط «بحران انسانی مزمن» و «آشفتگی عمیق» ناشی از ممنوعیت کار زنان در تداوم صدور فرامین تبعیض آمیز ممنوعیت تحصیل و آموزش زنان بود، انجام شد.
قرار است این هیات گزارش نهایی سفر خود به افغانستان و بررسی وضعیت زنان را، در مرداد ماه و در نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد ارائه کند.این سومین سفر ریچارد بنت به افغانستان پس از گماشته شدن به عنوان گزارشگر ویژه حقوق بشر برای این کشور است و اولین سفر او و سایر مقامات سازمان ملل به افغانستان پس از ممنوعیت کار زنان توسط گروه طالبان است.
حکومتی با افراطیترین شکل زن ستیزی
هیات سازمان ملل متحد در گزارش خود از افغانستان گفتهاند که گروه طالبان به صورت سیستماتیک حقوق زنان و دختران این کشور را نقض میکنند.این هیات گفته است که گروه طالبان از زمان فروپاشی نظام جمهوریت به «افراطیترین اشکال زن ستیزی» حکومت میکنند.
در گزارش آنها آمده است که طالبان تمام چارچوبهای قانونی و سازمانی را نابود کردهاند و پیشرفت نسبی بسوی برابر جنسیتی را که در دو دهه گذشته به دست آمده بود، از بین میبرند.
این هیات گفته است که آنها در سفر به افغانستان، نمونههای از «تبعیض نظاممند مبتنی بر جنیست» و چگونگی ویران شدن زندگی زنان افغانستان با وضع محدودیت بر حقوق بشری آنها را مستند کردهاند.
به گفته این هیات گروه طالبان از زمان تسلط بر افغانستان، علاوه بر نقض حق تحصیل، کار، آزادی تردد، بهداشت، تصمیمگیری، آزادی تجمع مسالمتآمیز و دسترسی به عدالت را نابود کردهاند، زنان و دختران را در وضعیت بیچارگی قرار داده اند، قوانین شدید در مورد پوشش وضع کردهاند و زنان و دختران زیادی را به اتهام «جرایم اخلاقی» بازداشت کردهاند.
آنها همچنین گزارش دادهاند که اقدامات گروه طالبان علیه زنان، منجر به افزایش میزان ازدواج کودکان، ازدواج اجباری و خشونت مبتنی بر جنسیت با معافیت از مجازات شده و زنانی که علیه این اقدامات اعتراض کردهاند با تهدید، آزار و اذیت، گرفتاری خودسرانه و شکنجه مواجهاند.
تحمیل تفسیر طالبانی از دین
هیات کارشناسان سازمان ملل متحد در گزارش خود از سفر به افغانستان، به مسائل مذهبی و دینی نیز به عنوان یک موضوع حقوق بشری اشاره کرده است.در گزارش این هیات آمده است که گروه طالبان «تفسیر خاصی از دین» را بر مردم این کشور «تحمیل» میکنند که برای اکثر قریب به اتفاق شهروندان افغانستان «قابل قبول» نیست.
در این گزارش همچنین گفته شده که نقض گسترده حقوق بشر در افغانستان، علاوه بر زنان، اقلیتهای قومی و مذهبی را نیز متاثر کرده است.
گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در گزارشهای قبلی خود نیز به موضوعات مذهبی اشاره کرده و گفته بود که گروه طالبان به نقض گسترده حقوق مذهبی شهروندان افغانستان دست زدهاند و شماری از شهروندان این کشور را به دلایل مذهبی سرکوب کردهاند.
این هیات باو جود اینکه از «وخامت دائمی» نقض حقوق بشر در افغانستان عمیقا ابراز نگرانی کرده، اما گفته است که جامعه بین المللی باید گامهای مشخصی در جهت حمایت از پاسخگویی در مورد نقض جدی حقوق بشر بردارد و سازمان ملل باید نسبت به این کشور رویکرد مبتنی بر حقوق بشر اتخاذ کند.
|