تحلیل سیاسی هفته وداع با ماه مبارک رمضان و برگزاری مراسم عید سعید فطر، مهمترین واقعه این هفته بود. هرچند در ماه رمضان امسال وجود بعضی حرمتشکنیها نسبت به ماه خدا توسط عناصر هنجارشکن موجب نگرانی مردم شد ولی انسانهای دینباور که حساب دین را از عملکردهای این و آن جدا میدانند، مثل سالهای گذشته ماه خدا را گرامی داشتند و جان خود را با عبادت در این ماه، طیّب و طاهر ساختند. برگزاری نمازهای پرجمعیت عید فطر در نقاط مختلف ایران و جهان، نشانههای بندگی خدا را به اوج رساند و مردم از خدا خواستند به آنها کمک کند اندوختههای معنوی ماه رمضان را تا رمضان آینده سرمایه پاک و سالم زیستن کنند.
توصیههای رهبر انقلاب به مسئولین برای همدلی با یکدیگر و پرداختن به اصول و پرهیز از حواشی از نکات مهم خطبه ایشان در نماز عید فطر بود. توصیه مردم برای حفظ وحدت نیز نکته دیگری بود که در خطبه نماز عید فطر مطرح شد. ایشان در دیدار سفرای کشورهای اسلامی و مسئولین نظام به مناسبت عید فطر نیز با توجه دادن همگان به مساله فلسطین، خواستار اهتمام امت اسلامی به این مساله شدند.
گسترش دایره انتقادها به گرانیها و افزایش مستمر قیمتها و هزینههای خدمات طی یکماه اخیر، به قدری زیاد است که حتی نمایندگان مجلس که عموماً از همفکران دولتمردان هستند نیز هر روز از بلندگوی مجلس به وضعیت نابسامان اقتصادی اعتراض میکنند. این واقعیت را نمیتوان نادیده گرفت که مردم بشدت گرفتار مشکلات معیشتی هستند و عدم ثبات اقتصادی موجب شده خانوادهها نتوانند حتی برای آینده نزدیک زندگی خود برنامهریزی کنند. نمایندگان مجلس هرچند علاوه بر اعتراض به گرانیها و نابسامانیهای اقتصادی، برای استیضاح وزرا نیز تلاش میکنند ولی عملاً در این زمینه کاری از آنها ساخته نیست و نمیتوانند به صورت عملی مسببان این نابسامانیها را بازخواست کنند.
این هفته صحنه بینالمللی نیز شاهد رخدادهای متعددی بود، از جمله ادامه درگیری خونین داخلی در سودان، تداوم سیاستهای ضدانسانی گروه طالبان در افغانستان و دستگیریهای گسترده در ترکیه در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری.
درگیری خونبار میان دو بخش نظامی سودان، طی هفته جاری ادامه داشت. این درگیریها نتیجه جنگ قدرت میان عبدالفتاح برهان فرمانده ارتش از یکسو و ژنرال حمیدتی فرمانده نیروهای پشتیبانی سریع، از سوی دیگر است که تاکنون به کشته شدن نزدیک به 500 نفر و زخمی شدن 4 هزار نفر از طرفین منجر شده است.
دو ژنرال سودانی که قبلاً متحد بودند و در کودتای مهرماه 1400 مشارکت داشتند اکنون درصدد از میدان بدر کردن همدیگر هستند، این کشور را به جنگی ویرانگر کشاندهاند. پس از چند دوره آتشبس بینتیجه، روز گذشته اعلام شد طرفین با یک آتشبس سه روزه موافقت کردهاند. تقریباً همه هیاتهای دیپلماتیک خارطوم را ترک کردهاند، جریان برق در بسیاری از مناطق قطع است، اکثر بیمارستانها از بیم حملات طرفین تعطیل شدهاند و ساکنان شهر با هر وسیلهای تلاش دارند از مهلکه درگیری خارج شوند. مشخص نیست آیا آتشبس جدید دوام خواهد آورد یا نه؟
ادامه سیاستهای سرکوبگرانه و ضد انسانی طالبان علیه مردم افغانستان، بار دیگر توجه محافل خبری را به خود معطوف کرد. گروه طالبان، این هفته که مصادف با مراسم عید فطر بود، در جهت تضییع حقوق شیعیان، اقدامات گستردهای صورت دادند. مجبور کردن شیعیان روزهدار به افطار در روزی که آنها آن را عید فطر نمیدانستند، اجبار آنها به حضور در نماز عید فطر طالبان، ضرب و شتم روحانیون شیعه که با مقررات دیکته شده طالبان، از جمله تعیین روز عید فطر همراهی نکردند و جلوگیری از شرکت زنان در مراسم و نماز عید فطر از جمله اقدامات گروه حاکم بر افغانستان در مناطق شیعه نشین بود.
از سوی دیگر سازمان ملل طی گزارشی اعلام کرد فقر مردم افغانستان در حکومت طالبان افزایش یافته و دو برابر شده است. طبق گزارش نمایندگان سازمان، نزدیک به 34 میلیون افغانی در فقر به سر میبرند در حالی که قبل از روی کار آمدن این گروه، آمار مذکور 17 میلیون نفر بوده است. بنا به این گزارش، اکثریت قریب به اتفاق کشورها، به دلیل سیاستهای غیرانسانی و متحجرانه طالبان، رغبتی به همکاری اقتصادی با کابل ندارند و از ارسال کمکهای غذایی و انسان دوستانه به این کشور، به دلیل تسلط طالبان بر این کمکها دست کشیدهاند.
در حالی که کمتر از سه هفته به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ترکیه باقی است، گزارشها حاکی است مقامات این کشور، موج تازهای از دستگیری فعالان سیاسی، وکلا و روزنامه نگاران به راه انداختهاند. بنا به گزارشها، تاکنون 150 نفر، غالباً در استانهای کردنشین را بازداشت نمودهاند.
انتخابات آتی ریاست جمهوری ترکیه که در 24 اردیبهشت برگزار میشود از جهات مختلف، دارای اهمیت است. گفته میشود این انتخابات، به طور جدی حیات سیاسی رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور کنونی ترکیه و حزب حاکم «عدالت و توسعه» را تهدید میکند. نظرسنجیها هم تاکنون قلیچدار اوغلو، رقیب اصلی اردوغان را جلوتر نشان میدهند. باید منتظر بود و دید آیا اردوغان به سبب سیاستهایی که در 20 سال گذشته پیاده کرده و در اکثر ارکان قدرت نفوذ خود را تثبیت نموده است، میتواند بار دیگر رقبا را از میدان بدر کند یا اینکه مجبور به کنارهگیری خواهد شد؟
*جمهوری اسلامی
|