تحلیل سیاسی هفته استمرار اعتراضات نمایندگان مجلس شورای اسلامی به گرانیها و هرج و مرج در عرصه اقتصادی کشور از جمله قیمت خودرو، هفته جاری را به مقطعی متفاوت با سایر زمانها تبدیل کرد. شگفتآور اینکه این اعتراضها منجر به تسلیم طرح استیضاح وزیر صمت به هیات رئیسه مجلس با 40 امضاء شد ولی روز بعد اعلام شد این امضاءها به 10 نفر تقلیل یافته و استیضاح وزیر صنعت، معدن و تجارت منتفی شده است!
این وضعیت نشان دهنده عدم استقلال مجلس در انجام وظایف قانونی خود است و فعل و انفعالات بالاسری مانع کارکرد صحیح مجلس میشوند. راه درست اینست که همواره استیضاح انجام شود و وزیر مربوطه فرصت پیدا کند حرفهای خود را بزند تا از یکطرف افکار عمومی در جریان قرار بگیرد و از طرف دیگر نمایندگان هم درباره ماندن یا نماندن وی آزادانه تصمیم بگیرند. متاسفانه مجلس یازدهم در وضعیتی قرار ندارد که بتواند به وظایف قانونی خود عمل کند و به همین دلیل نمیتوان آن را در خور شان نظام جمهوری اسلامی دانست.
افزایش سرسامآور اجاره بهای مسکن نیز این هفته خبرساز شد بطوری که رسانهها و صاحبنظران اقتصادی درباره آن اعلام نگرانی شدید کردند. آمارهای رسمی نهادهای پژوهشی میزان خانوارهای اجارهنشین در تهران را 51 درصد میدانند و معتقدند این خیل عظیم در برابر افزایش چند برابری هزینه مسکن زمینگیر خواهد شد در حالی که دولت فقط شعار میدهد و در این زمینه مشکلی از این 51 درصد را حل نمیکند. در شهرستانها هم وضعیت شبیه تهران است و مردم در فشارند.
در روز 29 فروردین، روز ارتش، شاهد رژه نیروهای مسلح در سراسر کشور بودیم. ارتش با به نمایش گذاشتن دستاوردهای دفاعی خود در این رژه نشان داد که در زمینههای مختلف هوائی، دریائی و زمینی نیرومند است. نکته قابل توجه اینست که مسئولان سیاسی و نظامی کشورمان همواره تاکید کرده و میکنند که قدرت نظامی ایران برای تامین امنیت در منطقه است و غیر از متجاوزین برای هیچ کشوری تهدید محسوب نمیشود.
در روز 27 ماه مبارک رمضان، جمعی از دانشجویان با رهبر انقلاب دیدار و دغدغههای خود در زمینه مدیریت کشور و اوضاع دانشگاهها را مطرح کردند. حضرت آیتالله خامنهای در این دیدار ضمن هشدار درباره دوقطبی شدن جامعه دانشجوئی و کشور تاکید کردند دوقطبی شدن خواست دشمن است. ایشان همچنین به دانشجویان توصیه کردند به فضای مجازی فکر و خبر و تحلیل بدهند و اینطور نباشد که از فضای مجازی فکر و خبر و تحلیل بگیرند.
پایان این هفته با پایان ماه مبارک رمضان مصادف است. امید که جانهای پاک شده در زمزم ماه خدا بتوانند سال 1402 را با خداجوئی به پایان برسانند و ایران عزیز را در سایه اسلام به عرصه صفا و صمیمیت تبدیل کنند.
بررسی رویدادهای خارجی را با تحولات سودان آغاز میکنیم که این هفته شاهد رویارویی مرگبار میان دو ارگان نظامی این کشور بود. سودان که کودتا و درگیریهای نظامی داخلی متعددی را طی دهههای اخیر به خود دیده است این هفته، بار دیگر درگیر جنگ داخلی شد. اختلاف میان عبدالفتاح برهان فرمانده ارتش سودان و ژنرال حمیدتی، فرمانده نیروهای پشتیبانی سریع، درگیری خونینی را در این کشور به راه انداخته که صدها کشته و زخمی برجای گذاشته است. براساس تازهترین آمارها، در این درگیریها تاکنون 270 نفر کشته و 2600 نفر دیگر زخمی شدهاند. آتشبس 24ساعتهای هم که عصر سهشنبه اعلام شد، به وسیله طرفین نقض و بار دیگر حملات از سر گرفته شده است.
ژنرال برهان که در مهر 1400 با کودتا علیه دولت موقت قدرت را در دست گرفت، فرمانده نیروی واکنش سریع، ژنرال حمیدتی، متحد سابق خود را به توطئه علیه خود متهم کرده است. حمیدتی ضمن رد این اتهام، ژنرال برهان را به انحصار قدرت و عدم پایبندی به تعهداتش برای تحویل قدرت متهم نموده است. اکنون حدود 250 هزار نیروی ارتش در برابر 100 نیروی واکنش سریع صفآرایی کردهاند و بیم آن میرود که این جنگ قدرت، به خونریزی بسیار گستردهتری بیانجامد و حتی خطر تجزیه مجدد، سودان را تهدید میکند.
این هفته، جنگ در اوکراین، که دبیرکل سازمان ملل آنرا یک «جنگ بیهوده» خوانده ادامه یافت بدون اینکه نقطه پایانی در افق آن مشاهده شود. گزارشهایی از آمادگی اوکراین برای یک ضدحمله گسترده منتشر میشود. مقامات اوکراینی تمایلی به افشای جزئیات این ضدحمله ندارند و تنها به عزم خود برای بازپسگیری سرزمینهای تحت اشغال خود تاکید میکنند. روسیه نیز همچون گذشته با تکیه بر مزیت زرادخانه تسلیحاتیاش، تهدید کرده است هرگونه ضدحمله را سرکوب خواهد کرد.
در این میان، گزارشی نیز منتشر شد مبنی بر اینکه فرانسه طرح صلحی را آماده کرده و قصد دارد آنرا به چین، به عنوان میانجی ارائه دهد تا چینیها آنرا با مسکو در میان بگذارند. سخنگوی کرملین در واکنش، گفته است روسیه آماده است این طرح را بررسی کند. اینکه، این طرح تا چه حد میتواند برای پایان دادن به جنگ خونبار جاری موثر واقع شود باید منتظر تحولات آتی بود.
این هفته، سفر وزیر خارجه عربستان به دمشق، رخداد مهمی بود که توجه محافل سیاسی و رسانهای جهان را به خود جلب کرد. فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان روز سهشنبه وارد دمشق شد و با بشار اسد دیدار کرد. این نخستین دیدار یک مقام بلندپایه عربستان از دمشق، از 12 سال پیش تاکنون است و نشان دهنده چرخش در سیاست عربستان در قبال سوریه میباشد. ناظران، فضای دیدار طرفین را مثبت توصیف کردهاند که در جریان آن، مقام عربستانی بر قصد ریاض برای کمک به بازگشت نقش فعال سوریه تاکید نموده است.
طی این سفر، وزیر خارجه عربستان از بشار اسد برای سفر به عربستان دعوت به عمل آورد. این دیدار و تحرکات مشابه اخیر در میان دیگر کشورهای عرب حوزه خلیج فارس نشان از تصحیح سیاستهای این کشورها در قبال سوریه دارد که میتواند به چشمانداز صلح و ثبات در منطقه کمک کند.
تحولات افغانستان نیز این هفته در مرکز توجه رسانههای بینالمللی قرار داشت. مدیر برنامه توسعه سازمان ملل این هفته هشدار داد اگر گروه طالبان تغییری در سیاستهای ضدانسانی خود ندهد «تصمیم اندوهبار» خروج از افغانستان را خواهد گرفت. به گفته منابع سازمان ملل 34 میلیون نفر در افغانستان به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند و طبق گزارش این سازمان شمار فقرای افغانستان در مدت حکومت طالبان دو برابر شده است. بنا به گزارش سازمان ملل، عمده کشورهای جهان از معامله با طالبان اکراه دارند و کمکهای بینالمللی نیز به دلیل کارشکنیهای این گروه، از جمله عدم اجازه به فعالیت زنان شاغل در سازمانهای بینالمللی متوقف گردیده است. در گزارش تازه سازمان ملل آمده است بسیاری از مردم افغانستان به دلیل فقر مجبور به فروش اندک مایملک خود شدهاند و حتی گروهی دیگر، به علت فشار اقتصادی، اعضای خانواده خود را به عنوان کالا به فروش میرسانند.
*جمهوری اسلامی
|