انتقاد مجلس از اجرای غیرعادلانه تعرفهگذاری و افزایش سرسام آور قبوض گاز اقشار کم درآمد در مناطق سردسیر نمایندگان مجلس در جلسه علنی دیروز ضمن بررسی عملکرد وزارت نفت در حوزه تعرفهگذاری گاز مشترکان خانگی نسبت به عدم اجرای عادلانه نظام پلکانی در تعرفهگذاری و افزایش سرسام آور قبوض گاز مردم به ویژه اقشار کم درآمد در مناطق سرسیر انتقاد کرده و بر ضرورت اصلاح الگوی مصرف گاز توسط این وزارتخانه تاکید کردند.
در این نشست، گزارش کمیسیون انرژی مجلس در خصوص بررسی عملکرد وزارت نفت در تعرفهگذاری گاز مشترکان خانگی قرائت شد.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس در این گزارش ضمن تعریف اقلیمها و سطوح مصرف و مقایسه پلکانهای اعمال شده شرکت گاز با دوره قبل، تخفیف غیرکارشناسی 70 درصدی دولت برای برخی مصارف گاز در کشور را برای نمایندگان و مردم تبیین کرد.
شریعتی نیاسر با بیان اینکه عدم اجرای عادلانه نظام پلکانی در تعرفهگذاری گاز باعث بروز اعتراضات اجتماعی شده، به تاخیر 9ماهه در اجرای قانون بودجه، ضرورت تعیین دقیق مناطق سرد با کمک هواشناسی، تغییر غیرضروری پلهها و سردرگمی مصرفکننده و افزایشی بودن تغییر درمیانه و کاهشی شدن آن در پلههای بالاتر که از جمله اشکالات متوجه وزارت نفت در اجرای قانون بودجه1401 و 1400 است اشاره و اضافه کرد: براساس پیشنهاد کمیسیون انرژی در جریان بررسی عملکرد شرکت ملی گاز در تعرفه گذاری، نمایندگان خواستار اصلاح الگوی مصرف، اقلیم بندی، نحوه تعرفهگذاری و نحوه قرائت شمارشگرها برای کاهش اعتراض مشترکان سراسر کشور شد.
نبود متولی واحد در حوزه مصرف انرژی نیز انتقاد جدی شریعتی نیاسر بود که با طرح ان تاکید کرد: باید این موضوع را در قالب طرح دوفوریتی یا در برنامه هفتم توسعه مدنظر قرار داد. در حوزه تولید، برق و گاز مجموعه وزارت نفت و وزارت نیرو کار متمرکزی را انجام میدهند اما در حوزه مصرف در زمینه صنعت، ساختمانها و کشاورزی و حوزههای مختلف متولی مصرف انرژی هستند اما متولی متمرکزی در حوزه مصرف انرژی نداریم و پیشنهاد مشخص کمیسیون انرژی تدوین طرح دو فوریتی بوده که یا در قالب اصلاح قانون و از طریق ماده 45 آئین نامه یا برنامه هفتم توسعه این موضوع را دنبال کنیم.
در ادامه نشست وزیر نفت هم که بمنظور ارائه توضیحات پیرامون گزارش کمیسیون انرژی و عملکرد مجموعه تحت مدیریت خود در تعرفهگذاری گاز مشترکان خانگی در صحن علنی مجلس حاضر شده بود، در سخنانی یکی از اهداف اصلاح الگوی مصرف رفع ناترازی بین تولید و مصرف گاز دانست و گفت: نمیتوان صرفاً الگوی مصرف گاز را بر مبنای رفتار مصرفی جامعه قرار داد.
جواد اوجی در میان توضیحات خود به مصرف قابل توجه بنزین که موجب ناترازی در کشور شده اشاره کرد و افزود: به لطف الهی موفق شدیم بنزین مورد نیاز مردم را در ایام پایانی سال گذشته و با وجود افزایش بیسابقه مسافرتهای بین شهری، در ایام تعطیلات نوروز تامین کنیم، این درحالی است که در برخی روزها مصرف بنزین به بیش از 140 میلیون لیتر در روز رسید اما هیچ جایگاهی با کمبود سوخت مواجه نشد.
در ادامه جلسه هادی بیگی نژاد نماینده ملایر نیز به گزارش کمیسیون انرژی در مورد عملکرد وزارت نفت در تعرفهگذاری گاز مشترکان خانگی مطابق با مفاد تکلیفی بند "ک" تبصره 15 قانون بودجه سال 1401 کل کشور اشاره کرد و افزود: افزایش نرخ پلکانی کار درستی است و نباید یک کار درست را به خاطر چند ایراد زیر سوال ببریم و افرادی که مبلغ بالای قبض گاز دریافت کرده اند، واقعا مصرف داشته اند، اما ایراداتی وارد است که باید رفع شود، مثلا چند خانوار از یک کنتور ا ستفاده میکردهاند که این مشکل باید حل شود. در بودجه 1401 برای حل این مشکل راهکار پیشبینی شده است یا برای جایگزینی بخاریهای پربازده به جای بخاریهای پرمصرف پیش بینیهایی صورت گرفته است.
وی همچنین تاکید کرد: هزینه تولید و توزیع بین 300 تا 500 تومان برای وزارت نفت تمام میشود و ما از مردم مترمکعبی 40 تومان به بالا دریافت میکنیم و متوسط مبلغ دریافتی از مردم 130 تومان است. این مسائل ناترازی به وجود میآورد و خودش را در تبصره 14 نشان میدهد.
روحالله متفکرآزاد نماینده تبریز نیز با بیان اینکه در حوزه گاز مشکلات جدی داریم و نحوه قیمتگذاری آن برای حوزه صنعت نیز مشکلاتی را به وجود میآورد گفت: اگر محاسبات نحوه تعرفهگذاری را تغییر دهیم، محاسن و معایبی خواهد داشت، از معایب آن فشار سنگینی است که به اعتماد مردم وارد میشود که هنوز از نحوه قیمتگذاری مطلع نشدهاند.
در ادامه موسوی لارگانی نماینده فلاورجان از افزایش یکباره قبوض مشترکان گاز از 200 تا 300 هزار تومان به 2 تا 6 میلیون تومان در زمستان گذشته انتقاد کرد و گفـت: بخش خصوصی سالهاست که اعلام آمادگی کرده، در بخش نفت، گاز، و فرآوردههای نفتی وارد میدان شود اما این اجازه به آنها داده نشده است. سوال من این است براساس کدام مصوبه مجلس این تغییر قیمتها صورت گرفته و در اوج اغتشاشات مردم با قبضهای بالای دو میلیون تومان در برابر ادارات گاز تجمع کنند.
در ادامه عبدالعلی رحیمی مظفری نماینده سروستان افزایش قیمتها را مشکل اصلی نداسته و بلکه افزایش میزان مصرف عرض پلهها عامل اساسی برشمرد و افزود: در این رابطه اولویت انرژی در دولت در کجای کار قرار دارد و چقدر مصمم است به این موضوع توجه کند. مصرف 7 برابری نسبت به متوسط دنیا در کشوری که برپایه انرژی اداره میشود، فاجعه است و این را نمیتوان با گران کردن و انداختن بار روی دوش مردم نمیتوان جبران کرد و باید بتوان مصرف گاز را در منازل بهینه کرد
رمضانعلی سنگدوینی نماینده گرگان نیز گفت: در پیک مصرف بنزین در عید نوروز سال جاری 142 میلیون لیتر مصرف داشتیم و در بخش گاز روزانه در زمستان 1401 حدود 700 میلیون مترمکعب در بخش خانگی مصرف داشتیم درحالی که تولید ما 850 میلیون مترمکعب است
در ادامه رئیس مجلس هم با اشاره به ضرورت اصلاح شیوه تعرفهگذاری و اصلاح ساختار در صنعت گاز، گفت: پیشنهاد روشن من این است که ما مشکلات ناترازی فصلی را با ذخیره سازی حل کنیم، این مورد سال گذشته نیز مورد بحث قرار گرفت که ما حداقل بین 10 تا 20 درصد باید ذخیره سازی برای پیک مصرف فصلی انجام دهیم. حداقل 10 درصد ذخیره سازی را انجام دهیم. اینکه میگویید قانون را عوض کنیم، درست نیست و باید برای مردم مسائل حل شود.
قالیباف همچنین بر ضرورت توجه به حوزه صرفه جویی اصولی، بحث بهینه سازی و بحث هوشمندسازی تاکید کرد و خطاب به وزیر نفت گفت: هر برنامهای که برای صرفه جویی و بهینه سازی بخواهیم، ما نیازمند این هستیم که مشخص شود که مصرف دقیق روزانه مان در کجا، چه سقفی و در چه بخشهایی صورت میگیرد. حداقل بررسی که من شخصاً انجام دادم، در شرایط کنونی اطلاعاتمان با یک ماه تاخیر به دست ما میرسد تا بفهمیم گاز در کجا و در چه سقفی و چگونه مصرف شده است. ما نیازمند تبدیل کردن این روند به اطلاعات روزانه هستیم و این جز با کنتورهای هوشمند و سیستمهایی که باید انجام شود و در آینده ساختارسازیهایی که برای اساس صرفه جویی مردم باید انجام دهیم، صورت نخواهد گرفت.
*جمهوری اسلامی
|