کشور به خرد بیشتری برای اداره امور نیاز دارد گروههای تندروی داخلی تامینکننده منافع اسرائیل در منطقه هستند
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به احیاء روابط ایران و عربستان،گفت: ایران و عربستان دو کشور بزرگ و اثرگذار خاورمیانه هستند،اختلاف منافع، دیدگاه و ارزشی دارند و فراز و فرود روابط ایران و عربستان هم به دلیل همین اختلافات است. سعودیها بعد از خروج آمریکا از افغانستان و رها کردن اشرف غنی و تحولاتی که در خاورمیانه رخ داده است به این نتیجه رسیدند که آمریکاییها شریک مطمئنی نیستند در جنگ یمن هم دچار مشکلاتی هستند ما نیز در جهان اسلام احساس میکنیم روابط تیره ما با کشورهای عربی به نفوذ بیشتر صهیونیستها در منطقه انجامیده است و پروژه ایران هراسی را تکمیلتر کرده است.
جلیل رحیمی جهان آبادی با بیان این مطلب به خبرنگار عصر ایران گفت: احیاء رابطه ما با عربستان در پی احیاء رابطه با امارات و کویت اردن و مصر بخشی از سیاستی است که در دولت جدید مدنظر بوده است در دولتهای قبلی هم برای این تلاش شده بود و الان به نتیجه رسیده است.
وی تاکید کرد: احیاء رابطه آن هم از طریق امضا قرارداد در چین یک پیام واحد برای غرب دارد و این پیام این است که غرب به دلیل تحلیل و برداشت و روابط نادرستی که با کشورهای خاورمیانه داشته است دایره نفوذ خود و متحدانش را از دست میدهد اینکه غرب تا چه میزان این پیام را درست دریافت و تحلیل میکند بستگی به میزان فهم و درک غربیها دارد ولی در خاورمیانه تغییر توازن و ائتلافها درحال رخ دادن است.
وی افزود: به نظر میرسد عربستان در دوره جدید به دنبال تغییر دیدگاههای مذهبی است و میخواهد از یک کشور صرفا مذهبی به یک کشوری همانند امارات که به دنبال توسعه اقتصادی است، برود. این توسعه اقتصادی هم بهبود رابطه با چین و ایران و دور شدن از تنشهای مذهبی را برایش الزام آور کرده است.
رحیمی جهان آبادی در پاسخ به این سوال که چرا وزیر امور خارجه این مذاکرات را انجام نداد و دبیر شورای عالی امنیت ملی در این مذاکرات حضور داشت، گفت: عمده مشکلات ما و عربستان در حوزه مسائل امنیتی است و آنها نکاتی را که میخواستند با ما گفت وگو کنند بیشتر در حوزه مسائل امنیتی بود تصمیم بر این شد که دبیر شورای عالی امنیت ملی به این مذاکرات برود. شش دور مذاکرات ما با سعودیها در عراق و عمان توسط وزارت امور خارجه انجام شده است و همه پخت و پز قبلی آماده بوده است.
وی در پاسخ به این سوال که برخی این گمانه را مطرح میکنند که احیاء رابطه ایران و عربستان،احیاء برجام را نیز در پی خواهد داشت، گفت: ما با غربیها درحال گفت وگو هستیم و نیاز به واسطهای نداریم عربستان هم به عنوان رقیب ما در خاورمیانه هیچ وقت برای حل مشکلات ما کاری نخواهد کرد منتها بهبود رابطه ما با سعودیها برای غرب پیام دارد و این پیام ممکن است غربیها را به این وادار کند که در مذاکرات اتمی از منظر عاقلانهتری با ما گفت وگو کنند.
نماینده مردم تربت جام در مجلس با اشاره به حمله به سفارت عربستان در سالهای گذشته، یادآور شد: ما هر زمانی به سمت بهبود رابطه با مصر، عربستان و کشورهای اروپایی رفتیم عدهای به سفارتخانههای این کشورها حمله کردهاند برای اینکه نگذارند بهبود رابطهای صورت گیرد.
وی افزود: این گروههای تندرو به صورت غیر مستقیم معمولا تامینکننده منافع اسرائیل در منطقه هستند. زمان آقای خاتمی بهبود رابطه ما با مصر به حدی رسید که آنها یک دیپلمات ارشد به اینجا اعزام کردند وما دیپلماتهای ارشد به مصر اعزام کردیم و به مرحله بازگشایی رسیدیم ولی نهادی در داخل کشور فیلمی را تحت عنوان اعدام فرعون علیه انور سادات و مسائل مصر پخش کرد که رابطه ما را به روز اول تیرگی برگرداند و عدهای هم به دفتر حافظ منافع مصر در تهران حمله کردند. زمانی که اسراییل به نوار غزه حمله کرد و نیاز به همگرایی جهان اسلام علیه اسرائیل داشتیم آن زمان عدهای به سفارت عربستان حمله کردند که اجازه ندهند این همگرایی در جهان اسلام رخ دهد.
وی تاکید کرد: این وظیفه نهادهای نظارتی،اطلاعاتی و امنیتی است که سرنخ این نیروهای تندرو را پیدا کنند اینگونه نمیشود که ما هر زمان میخواهیم با اروپا رابطه داشته باشیم دیپلماتها وزارت خارجه ما ساعتها، روزها و ماهها وقت میگذارند بعد که میخواهد به نتیجه برسد شش نفر منافق در اروپا شروع میکنند به میتینگ برگزار کردن و عدهای هم در داخل همان کار منافقین را تکمیل میکنند و شروع به حمله به سفارت خانهها میکنند. کشور نیاز به خرد بیشتر برای اداره کردن امور دارد مردم ضرر و زیان این گونه رفتارها را میدهند از آن روزی که از دیوار سفارت عربستان بالا رفتهاند دلار چقدر تغییر کرده است؟ وضعیت اقتصادی ما چه مقدار تغییر کرده است؟ این یک نمونه است نمونه دیگر حمله به سفارت خانههای اروپایی است درحالی که رهبری به صراحت گفتند این کار اشتباه بوده است خیلی از این افراد به سفارتخانه کشورهای اروپایی حمله کردهاند. آیا این گروهها هیچگاه به مردم جواب پس دادهاند و آیا حاضر بودند بپذیرند که نتیجه سیاستهای آنهاست که رابطه ما با جهان خراب میشود؟
وی افزود: همیشه این گروههای تندرو خودشان را صاحب انقلاب میدانند. تیتر روزنامهای که در زمان قطع ارتباط با عربستان عنوان کرد که «دامان نظام از لکه ننگ با آلسعود پاک شد»الان اینگونه است که «احیاء رابطه ایران و عربستان ضربه به اسرائیل و آمریکا زده است »این سرنخها برای سازمانهای اطلاعاتی و امنیتی و برخورد قاطع با آنها را بارها گفتیم اینها در بدنه نظام هم حاشیه امنی دارند و افرادی از آنها حمایت میکنند. اگر این افراط گراها مهار نشوند آسیبهای که به ما میزنند کمتر از اسرائیل و آمریکا نیست کما اینکه تا الان هم این ضربه را زدهاند.
|