گرانی فزاینده قیمت شيريني در حالي كه در آخرين نرخنامه اتحاديه قنادان مصوب 17 شهريور ماه 1400 اتاق اصناف ايران، قيمت چند مدل محدود شيريني درجه يك هر كيلو از 49 تا 78 هزار تومان و قيمت چند مدل شيريني درجه دو هم از 41 تا 60 هزار تومان اعلام شده، اما اين روزها در قناديهاي سطح شهر قيمت انواع شيريني به مراتب بالاتر است و حتي ميتوان گفت دوبرابر اين نرخهاي اعلامي يا حتي بيشتر هم قيمتگذاري شدهاند. به عنوان مثال در حالي كه قيمت هر كيلو شيريني تر و خامهاي درجه 1 در نرخنامه اتحاديه صنف دارندگان قنادي و شيرينيفروشي و كافه قنادي تهران 78 هزار تومان اعلام شده، اما قيمت يك كيلو از همين مدل شيريني (تر مخلوط كه بين 20 تا 24 عدد است) در شيرينيفروشيها از 165 هزار تومان تا 270 هزار تومان هم عرضه ميشود. يا قيمت يك كيلو شيريني دانماركي درجه 1 كه در نرخنامه اتحاديه صنف قنادان 65 هزار تومان اعلام شده در برخي قناديها تا 174 هزار تومان هم فروخته ميشود. قيمت هر كيلوگرم شيريني زبان (56 تا 60 عدد) 148 هزار تومان شده و هر كيلو نان خامهاي نيز 165 هزار تومان عرضه ميشود. در نرخنامه اتحاديه صنف قنادي و شيرينيفروشي و كافه قنادي تهران تنها قيمت 5 مدل شيريني درجه 1 و 2 كه شامل كيك يزدي، شيريني زبان و پاپيوني، شيريني گلمحمدي و شيريني خامهاي ميشود، آورده شده و به قيمت شيرينيهاي شب عيد (شيريني نخودچي، كرهاي، كوكي گردو، پفكي و...) كه اغلب در اندازههاي كوچكتري هستند و بيشتر هم براي اين ايام مورد استفاده قرار ميگيرند، اشارهاي نشده است، اين در حالي است كه قيمت اين نوع از شيرينيها هم در قناديهاي سطح شهر بسيار بالا رفته و هم در اين ايام متقاضيان اين مدل از شيرينيها كم نيستند به گونهاي كه قيمت شيريني كرهاي آجيلي براي هر بسته 273 هزار تومان يا قيمت هر بسته شيريني نخودچي در همين قنادي با وزن خالص 650 گرم 210 هزار تومان اعلام شده است.
يكي ديگر از شيرينيهاي مورد استفاده براي ايام نوروز (گز) است كه قيمت آن، اين روزها بسيار بالا رفته به گونهاي كه قيمت يك بسته (گز آردي) 600 گرمي به 436 هزار تومان يا قيمت يك بسته 750 گرمي (سوهان لقمه) به 377 هزار تومان رسيده است. البته نوروز 1402 با ماه رمضان هم مصادف شده و يكي از شيرينيهاي مورد علاقه روزهداران اين ايام (زولبيا باميه و گوشفيل) است كه هر كيلو از اين شيريني هم در قناديهاي سطح شهر 143 هزار تومان اعلام شده، همچنين در بخش شكلات هم قيمتها افزايشي بوده است به گونهاي كه قيمت يك بسته شكلات شيري فرمند، 330 گرمي به 120 هزار تومان رسيده يا قيمت يك كيلو شكلات شيري با مغز فندق آيدين هم 295 هزار تومان شده است.
قدرت خريد مردم كمتر از قبل شده است
علي بهرهمند، رييس اتحاديه دارندگان قنادي، شيرينيفروشي و كافه قنادي تهران درباره افزايش قيمت شيريني در بازار شب عيد به «اعتماد» گفت: هر ساله فروش شيريني در سه، چهار روز پايان سال آغاز ميشود و اغلب هم قناديها در اين ايام و براي نوروز سرشان شلوغ ميشود و براي امسال هم اميدواريم اين صنف فروش خوبي داشته باشد البته با توجه به گرانيهاي اخير كه در همه كالاها شاهد آن بوديم، قيمت شيريني هم تا حدودي بالا رفته است. بهرهمند با بيان اينكه قدرت خريد مردم كمتر از قبل شده است، افزود: مسلما افزايش قيمتها در بخش مواد اوليه پخت شيريني و مصادف شدن نوروز يا ماه رمضان تاثير خود را بر اين بازار خواهد گذاشت. او در پاسخ به اين پرسش كه چرا قيمتها نسبت به سال قبل تغيير كرده و افزايش داشته است، خاطرنشان كرد: در حال حاضر قيمت مواد اوليه پخت شيريني بسيار بالا رفته است و در نتيجه محصول نهايي هم گران ميشود و قناديها هم ناچارند قيمت شيريني را تغيير دهند. بهرهمند با اشاره به نوسانات نرخ ارز و رشد قيمت دلار گفت: اين التهابات در بازار باعث رشد قيمت همه كالاها شده است و قناديها هم براي اينكه بتوانند فعاليتشان را ادامه دهند قيمتها را تا حدودي افزايش دادهاند. رييس اتحاديه دارندگان قنادي، شيرينيفروشي در پاسخ به اين پرسش كه چند درصد از مواد اوليه پخت شيريني وارداتي است، افزود: حدود 70 درصد از اين محصولات براي پخت شيريني وارداتي است و اصلا ارز نيمايي هم به صنف ما تعلق نميگيرد و هيچ گونه سوبسيد و نرخ دولتي هم براي صنف قناديها در نظر گرفته نشده و همه اقلام را با ارز آزاد خريداري ميكنيم.
قناديها بر اساس كيفيت موادي كه به كار ميبرند نرخگذاري ميكنند
رييس اتحاديه دارندگان قنادي، شيرينيفروشي و كافه قنادي تهران در پاسخ به اين پرسش كه چرا قناديهاي مختلف نرخهاي متفاوتي را براي يك مدل شيريني اعلام ميكنند نيز گفت: اين موضوع طبيعي است زيرا با توجه به مواد اوليه و كيفيتي كه هر كدام از قناديها براي پخت شيرينيها به كار ميبرند اين نرخگذاريها هم متفاوت انجام ميشود البته آناليز مواد مصرفي در پخت شيريني حتما بايد مورد تاييد اتحاديه قنادي و شيرينيفروشي باشد.
*اعتماد
|