یک عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم در واکنش به انتقاد مراجع از دولت، بیان میکند که مراجع از قدیم مرجع و ملجا مردم بودند. در این وضع فعلی که مشکلات اقتصادی زیاد است، خود مراجع هم این مسئله را احساس کرده و وظیفه خود دیدهاند که به دولت و مجلس تذکر دهند. جوانی که اعتراض میکند مشکلات جدی دارد؛ نه اشتغال دارد و نه مسکن. این است که به خیابان میآید تا فریاد بزند. باید بنشینند و سیاست کلی نظام و اقتصاد را عوض کنند. هرچند مشکل کشور تنها اقتصاد نیست بلکه مشکل سیاسی هم داریم. دنیا دارد فشار زیادی را به ما وارد میکند و علیه ایران متحد شدهاند. بنابراین تا دولت، سیاست خارجیاش را درست نکند، سیاست اقتصادی هم درست نمیشود. اقتصاد کشور به سیاست خارجی و مذاکره با کشورهای بزرگ دنیا وابسته است.
علما و مراجع تقلید طی دیداری که هفته گذشته با رئیس مجلس داشتند، انتقاداتی را نسبت به عملکرد اقتصادی و نحوه مدیریت دولت مطرح کردند. حجت الاسلام والمسلمین محمدتقی فاضل میبدی درباره این موضوع عنوان کرد: «معمولا مراجع از قدیم مرجع، ملجا و پناهگاه مردم بودند. وقتی مشکلات به مردم فشار میآورد به این مراجع مراجعه میکردند و آنها هم این مشکلات را بازگو میکردند. در این وضع فعلی که مشکلات اقتصادی زیاد است، تورم بالاست، طلا و سکه هر روز نرخی به خود میگیرد و بازار اقتصاد بیثبات است، خود مراجع هم این مسئله را احساس کرده و وظیفه خود دیدهاند که به دولت و مجلس تذکر دهند.»
وی افزود: «البته دیر شده است ولی تذکر اخیر آقایان هم بسیار مفید و خوب است چراکه این اشکال به مراجع داشت وارد میشد که چرا در شرایط فعلی درد و مشکلات مردم را نمیگویند و در حالی که عدهای از جوانان به خیابانها آمدهاند، موضع مراجع مشخص نیست. بنابراین به باور من این موضعگیری اخیری که آقایان در ملاقات با رئیس مجلس داشتند، موضعگیری بهجا و شایستهای بود که خدا کند دولت متوجه و متنبه شود و فکری به حال حل مشکلات اقتصادی کشور بکند.»
فاضل میبدی ضمن بیان اینکه مراجع هم باید با یک اقتصادی تشکیلات مرجعیت خود را اداره کنند، خاطرنشان کرد: «در حال حاضر وضع شهریه (ماهانه) طلبهها بد است و آنها هم از نظر مالی ضعیف هستند. تقریبا 70 درصد این طلبهها شاغل نیستند و فشار روی آنها زیاد است.»
این استاد دانشگاه درخصوص میزان شهریه طلبهها، گفت: «میزانش حداکثر ماهی دو نیم میلیون تومان است البته 50 درصد آنها کمتر از این مقدار دریافت میکنند چون به رتبههای حوزویشان بستگی دارد. خیلی از طلبههای قم الان شغل دوم یا سوم دارند و مشغول به کارهای دیگری مثل نقاشی، سرایداری و کار در تاکسیهای اینترنتی، هستند. چراکه با این مقدار شهریه نمیتوانند زندگی خود را بچرخانند و از پس هزینه فرزندان و اجاره خانه بر بیایند. برخی از آنها همسران خود را در روستاهایشان گذاشتهاند و خودشان در قم زندگی میکنند. در مجموع فشار اقتصادی روی آنها خیلی زیاد است.»
وی همچنین درخصوص مشکلات اقتصادی کشور بیان کرد: «امیدواریم تذکر آقایان مراجع موثر واقع شود. دولت فعلی از نظر کارنامه اقتصادی و مالی در مقایسه با دولتهای پیشین، وضعیت خوبی ندارد. در این یک سال و اندی که دولت سیزدهم روی کار آمده است، تمام اجناس و کالاها، به ویژه اقلام خوراکی، چندین برابر افزایش پیدا کرده است. در صورتی که قبل از انتخابات وعدههای عجیب و غریبی درباره مسکن و معیشت داند اما نه تنها چیزی حل نشد بلکه وضع بسیار بدتر هم شد. بر این اساس آقایان مراجع احساس کردند که اگر این دولت به همین صورت بخواهد جلو برود، مشکلات بسیاری در کشور پیش میآید و ممکن است اصل نظام به خطر بیافتد.»
این عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم ضمن تاکید بر اینکه مشکل کشور تنها اقتصادی نیست بلکه مشکل سیاسی هم داریم، افزود: «دنیا دارد فشار زیادی را به ما وارد میکند و علیه ایران متحد شدهاند. بنابراین تا دولت، سیاست خارجیاش را درست نکند، سیاست اقتصادی هم درست نمیشود. اقتصاد کشور به سیاست خارجی و مذاکره با کشورهای بزرگ دنیا وابسته است.»
فاضل میبدی همچنین تاکید کرد: «اینکه مرگ بر این و آن بگوییم و تظاهراتی به نفع حاکمیت برگزار کنیم، مشکل سفره مردم را حل نمیکند. الان مشکل در جیب و سفرههای مردم، در تورم، در بی ارزش شدن پول و در افزایش اجاره مسکن است. آرزوی داشتن ماشین و مسکن برای جوانان تبدیل به خیال شده است. بنابراین دولت باید به این جوانان پاسخ دهد نه اینکه بگوید آنها عامل بیگانه هستند.»
وی افزود: «جوانی که اعتراض میکند مشکلات جدی دارد؛ نه اشتغال دارد و نه مسکن. این است که به خیابان میآید تا فریاد بزند. باید بنشینند و سیاست کلی نظام و اقتصاد را عوض کنند. بالاخره ایران را باید جزو کشورهای تقریبا پیشرفته حساب کنیم ولی اکنون درآمد سرانه ملی کم شده و از سوی دیگر تورمش بالا رفته است. به همین دلیل هم متاسفانه هر لحظه احتمال خطر وجود دارد.»
*انتخاب