تحلیل سیاسی هفته هفتهای که در آن به سر میبریم با ایام شهادت جانگداز جگرگوشه پیامبر، همسر ولایت و مادر امامت، حضرت صدیقه طاهره، زهرای مرضیه سلامالله علیها همراه بود؛ بانوی بزرگواری که نهتنها الگویی برای عالمیان، بلکه حجت و دلیل خدا بر ائمه هدی نیز بود.
این روزها و در آشفتگیهای آزاردهنده فرهنگی موجود، گمشده اخلاقی جامعه را باید در تبعیت از رفتار و کنشگری حضرت زهرای مرضیه دانست که برگزیده الهی بود و گفتار و کردار ایشان نقشه راه بشریت و هدایت معنوی انسانیت است.
در این هفته و همزمان با ایام فاطمیه، پیکر 400 شهید دوران دفاع مقدس پس از انجام عملیات تجسس، به کشور بازگشت و در آغوش مردم متعهد و قدرشناس قرار گرفت و تجلیل باشکوهی از ایثار و از جان گذشتگی آنها در هشت سال دفاع مقدس بعمل آمد.
شیب تند افزایش قیمتها در بازار ارز، سکه، خودرو، مواد خوراکی و لوازم خانگی مردم را کلافه کرده است. چه کسی مسئول افزایش 30 درصدی این اقلام در دو ماه اخیر است و مسئولیت آنرا برعهده میگیرد؟ آیا دولتی که با شعار بهبود شرایط اقتصادی و وضعیت معیشتی مردم روی کار آمد، خود را پاسخگو در برابر این نابسامانیها و ادامه شرایط تحریم و افزایش بیکاری و عدم چشم انداز مناسب به آینده در میان جوانان میداند؟!
خوبست دولتمردان و مدیران دولت سیزدهم لیستی از اقلام مصرفی مردم و شاخصهای اقتصادی زمانی که مسئولیت را از دولت قبل تحویل گرفتند در تابلویی در اتاق کارشان و در مقابل دیدگان خود قرار دهند تا ببینند عملکردشان به چه نتایجی منجر شده و اکنون این شاخصها روی چه ارقامی ایستاده و آنها چه بر سر مردم آوردهاند. نابسامانی به حدی رسیده که مراجع تقلید در دیدار رئیس مجلس با ایشان از اداره وضعیت کشور ابراز نگرانی کرده و فرمودند: «مردم از اوضاع ناراضی هستند.» آنها به صراحت بیان کردند که با روی کار آمدن دولت سیزدهم چیزی از گرانی و مشکلات مردم کم نشده است.
در بررسی رویدادهای خارجی هفته ابتدا به تازهترین تحولات فلسطین اشغالی پرداخته و سپس روند جنگ اوکراین را مورد بررسی قرار میدهیم.
همزمان با تشکیل کابینه جدید رژیم صهیونیستی، فلسطین اشغالی صحنه رویارویی متهورانه مبارزان فلسطینی با نظامیان اشغالگر بود. تشکیل گروههای جدید مقاومت و قیام مسلحانه در کرانه باختری که تاکنون کمسابقه بوده، مبارزات مردم فلسطین را وارد مرحله تازهای کرده است. هفتهای نیست که چندین عملیات علیه صهیونیستها در کرانه باختری صورت نگیرد و تاکنون این عملیات به کشته شدن دهها صهیونیست منجر شده است. گسترش عملیات مقاومت در کرانه باختری، صهیونیستها را که تاکنون تنها دغدغه مقابله با عملیات فلسطینی در غزه را داشتند به شدت نگران کرده است.
در تحولی دیگر، این هفته نتانیاهو کابینه جدید خود را تشکیل داد. تشکیل کابینه جدید رژیم صهیونیستی که متشکل از صهیونیستهای افراطی و مذهبی است نگرانیها از افزایش اقدامات جنایتکارانه در فلسطین اشغالی را تشدید کرده است. لاپید، نخست وزیر قبلی این رژیم، کابینه جدید نتانیاهو را «کابینه دیوانگان» خوانده و تظاهرات گستردهای این هفته علیه نتانیاهو و کابینهاش توسط اسرائیلیها برگزار گردید و برخلاف ادعای نتانیاهو و دار و دستهاش، اسرائیلیها تشکیل دولت افراطی جدید را عامل گسترش خشونتها و ناامنی بیشتر در جامعه صهیونیستی دانسته و خواستار سرنگونی دولت جدید شدهاند.
این هفته در جنگ اوکراین تحولات جدیدی روی داد از جمله اینکه پوتین رئیس جمهور روسیه پیشنهاد برگزاری مذاکره را مطرح کرد. ناظران، این موضعگیری مسکو را نوعی عقب نشینی میدانند و بر این باورند که ارتش روسیه نتوانسته است اهداف سیاستمداران کرملین را محقق سازد.
این هفته، سفر زلنسکی به آمریکا موضوع خبرسازی بود. زلنسکی در این سفر موفق شد وعده کمک 45 میلیارد دلاری را از دولت آمریکا بگیرد که تحقق این وعده، میتواند در تعیین سرنوشت جنگ اوکراین موثر باشد. همزمان برخی مقامات روسیه اعلام کردند که پوتین ممکن است یک میلیون روسی دیگر را به خدمت بگیرد. این موضوع، تاکید بر این مسئله است که احضار 300 هزار سرباز که چندی پیش انجام شد نتوانسته است در جبههها به نفع روسیه گشایشی ایجاد کند. مجموعه این تحولات بار دیگر بر این واقعیت صحه میگذارد که جنگ اوکراین پیروز نظامی ندارد و طرفین با گردن نهادن به مقررات و قوانین بینالمللی و احترام به حق حاکمیت به رسمیت شناخته شده، میبایست به مذاکرات صلح تن بدهند.
*جمهوری اسلامی
|