موضع بیسابقه چین در حمایت از ادعای امارات درباره جزایر سهگانه ایرانی در اقدامی بیسابقه، دولت چین طی بیانیهای مشترک با کشورهای حاشیه خلیج فارس، ضمن تردید ضمنی در مورد مالکیت جمهوری اسلامی بر جزایر سهگانه، خواستار حل مسالمتآمیز این مناقشه ساختگی ازسوی دولتهای خلیج فارس شده است.
با پایان اجلاس مشترک سران کشورهای حاشیه خلیج فارس و چین، بیانیهای طرفین صادر کردهاند که در آن خواستار حل مسالمت آمیز موضوع جزایر سه گانه بین ایران و امارات شدهاند.
این بیانیه در فاصله کوتاهی پس از صدور بیانیه مشترک میان پکن و ریاض منتشر شده که در آن نسبت به فعالیتهای منطقهای ایران هشدار داده و از تهران خواسته شده بود که با آژانس بینالملل انرژی اتمی همکاری کند.
حال بند 12 بیانیه مشترک چین و سران کشورهای خلیج فارس مدعیست: رهبران از تلاشهای مسالمتآمیز شامل ابتکارها،پیشنهادهای امارات برای رسیدن به راهکار صلح آمیز برای مساله سه جزیره تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی،از راه مذاکرات 2جانبه بر مبنای قوانین بینالمللی حمایت میکنند.
در بخشهای دیگری از این بیانیه، پکن به همراه کشورهای مذکور بر لزوم حمایت از معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای، جلوگیری از تکثیر سلاحهای کشتار جمعی در منطقه شورای همکاری خلیج فارس و تضمین ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران برای حفظ امنیت و ثبات منطقهای و بینالمللی تاکید کردند. آنها هم چنین از ایران خواستهاند تا همکاری کاملی با آژانس بینالمللی انرژی اتمی داشته باشد.
در بخش دیگری از این بیانیه، بدون اشاره به مواضع تحریکبرانگیز و مداخله جویانه این کشورها تصریح کردهاند که خواستار مقابله با حمایت از گروههای تروریستی و فرقهای و سازمانهای مسلح غیرقانونی و جلوگیری از تکثیر موشکهای بالستیک و پهپادها و اطمینان از ایمنی ناوبری و تاسیسات نفتی بینالمللی و پایبندی به قطعنامههای سازمان ملل و مشروعیت بینالمللی هستند.
*ورود کمیسیون امنیت ملی مجلس به موضوع بیانیه ضد ایرانی چین و عربستان
همزمان، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت که این کمیسیون روز یکشنبه (امروز) در جلسهای بیانیه اخیر چین و عربستان را مورد بررسی قرار میدهد.
یعقوب رضازاده در گفتگو با ایسنا اضافه کرد: بعد از یک هفته برگزار نشدن جلسات کمیسیونها، یکشنبه جلسه کمیسیون امنیت ملی تشکیل میشود و در این جلسه تحولات اخیر در کشور مورد بررسی قرار میگیرد که از جمله آن بیانیه اخیر چین و عربستان است.
وی با محکوم کردن بیانیه مشترک اخیر چین و عربستان گفت: دستگاه دیپلماسی باید با قدرت و قاطعیت جواب این بیانیه را بدهد.
در پایان نشست سران عربستان و چین در ریاض بیانیه مشترکی صادر شد. در این بیانیه، دو طرف بر لزوم تقویت همکاریهای مشترک برای تضمین صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران توافق کردند و از ایران خواستند با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کند و رژیم عدم اشاعه را حفظ کند و بر لزوم احترام به اصل حسن همجواری و عدم مداخله در امور داخلی کشورها تاکید کردند.
معاون سیاسی دفتر رئیسجمهور در واکنش به بیانیه مشترک چین و عربستان در توییتر نوشته بود: همکاران چینی به یاد داشته باشند که وقتی سعودی و آمریکا از داعش و القاعده حمایت کردند، این ایران بود که با تروریستها جنگید.
*جمهوری اسلامی
|