تاريخ انتشار: 02 آذر 1401 ساعت 22:56:00
مشکلات درمانی بازنشستگان تامین اجتماعی نیازمند حمایت دولت

بازنشستگان بعد از سی سال پرداخت حق بیمه در دوران اشتغال، باز با دومعضل اساسی روبرو هستند؛ یکی کسر دو درصد سهم درمان در زمان بازنشستگی و دیگری، نیاز مبرم به ثبت‌نام بیمه تکمیلی که اگر بیمه تکمیلی نباشد، نیازهای درمانی و بهداشتی ایام کهولت به هیچ وجه با بیمه پایه برآورده نمی‌شود.
وقتی مبلغی از حق بیمه هر ماه به عنوان سهم درمان در صندوق درمان تامین اجتماعی ذخیره و انباشته شده و چندان هم به کار نیامده، چرا باید در دوران بازنشستگی باز مجدداً دو درصد بابت درمان کسر شود!
حق مسلم بازنشستگان بر "درمان رایگان" در قانون الزام تامین اجتماعی به صراحت آمده، قانونی که در جهت ارائه راهکار برای اجرای ماده 3 قانون تامین اجتماعی در سال 1368 مصوب شده و در ماده واحده آن آمده که "سازمان تامین اجتماعی باید از محل حق بیمه‌های دریافتی هزینه ارائه خدمات درمانی رایگان به بیمه شدگان کارگری (چه شاغل و چه بازنشسته) را در تمام بخش‌های درمانی کشور فراهم کند". براساس این متن قانونی، حتی درمان در بخش خصوصی نیز باید رایگان باشد و کارگران و بازنشستگان نباید در بخش دولتی درمان، مبلغی تحت عنوان "فرانشیز درمان" بپردازند؛ همه این هزینه‌ها باید از محل همان سهم درمان حق بیمه‌ها در زمان اشتغال کارگران، تامین شود.با این حال، قانون الزام سالهاست که اجرا نمی‌شود.
پس از آن، با اوج گیری کالایی سازی درمان، بخش سنگینی از هزینه‌های درمانی بر دوش بیمه شده افتاد، تا آنجا که شرکت‌های بزرگ با هدف ارائه بیمه تکمیلی به بیمه شدگان به خصوص بازنشستگان پا به میدان گذاشتند و از محلِ ناکارآمدی بیمه‌های پایه، سودهای هنگفت به جیب زدند؛ هرچه درمان کالایی‌تر و گران‌تر شد، نیاز به بیمه تکمیلی هم بیشتر شد؛ تا جایی که امروزه به دلیل گرانی شدید خدمات درمانی و آزمایشگاهی، بدون بیمه تکمیلی،دیگر ممکن نیست.
انتقاد به بیمه‌های تکمیلی و گرانی هزینه‌های درمان گسترده است شرکتهای بیمه تکمیلی، محصول ناکارآمدی بیمه پایه و ناتوانی سازمان تامین اجتماعی در اجرای قانون است که اگر قانون الزام اجرا می‌شد و چتر شمول بیمه پایه بجای آب رفتن،گسترده میشد و امروز یک بازنشسته با مستمری حداقلی مجبور نمیشد ماهانه چندصدهزارتومان بابت بیمه تکمیلی هزینه کند ضمن اینکه علیرغم داشتن بیمه تکمیلی،باز باید پول بسیار از جیب بپردازد چون چترحمایت بیمه تکمیلی نیز به میزان مطلوب گسترده نیست و هزینه‌ها را پوشش نمی‌دهد.
گران شدن برخی خدمات درمانی مشکلات بازنشستگان و مستمری بگیران را دو چندان ساخته است و باعث شده تا قید درمان را بزنند. زیرا، با توجه به حقوق بازنشستگی و مستمری اندکی که دریافت می‌کنند، نمی‌توانند هزینه‌های اضافی را تامین کنند و در نتیجه مجبورند قید برخی هزینه‌ها از جمله هزینه‌های سلامت را بزنند.
با درنظر گرفتن اینکه افراد در سنین بالا درگیر بیماری‌های مختلف می‎شوند می‎توان به این نتیجه رسید که اکثر بازنشستگان باید بیشتر اوقات خود را در بیمارستان‌ها سپری کنند و هزینه زیادی برای درمان و سایر خدمات بپردازند.
همانند سالهای قبل تنها یک شرکت بیمه به نام "آتیه سازان" در میان شرکتهای بزرگ بیمه برنده مناقصه برای بیمه تکمیلی بازنشستگان تامین اجتماعی برای سال آینده شده است! ناگفته نماند که این شرکت امسال مشکلات زیادی را برای بازنشستگان ایجاد کرده بود و انتقادات فراوانی را برانگیخته بود تا جایی که کانون بازنشستگان تامین اجتماعی قول دادند که این شرکت در سال 1401 از لیست ما حذف خواهد شد. ولی آنچه عملی و اعلام شد اینکه بار دیگر بیمه آتیه سازان انتخاب و ظاهرا متعهد شده که اشکالات کار را برطرف و خدمات بهتری ارائه دهد. اما نکته مهم اینست که سرانه حق بیمه به بهانه گران شده خدمات درمانی از 91 هزار تومان امسال، به 205 هزار تومان افزایش افزایش یافته است که این مبلغ از توان بازنشستگانی که حداقل بگیر هستند خارج است و باید سازمان تامین اجتماعی به کمک باین قشر ضعیف بیاید. کوچک‌ترین اختلال در جریان زندگی و اضافه شدن هزینه‌های غیر قابل پیش بینی، باعث می‌شود تا افراد بازنشسته و خانواده‌های آنها، درگیر چالش‌های مالی شوند.
در همین ارتباط،علی اکبر عیوضی یکی از اعضای هیات مدیره بازنشستگان تامین اجتماعی تهران در گفتگو با روزنامه جمهوری اسلامی از اقدامات برای ملزم شدن بیمه آتیه سازان به اجرای کامل تعهدات در سال آینده خبر داده است.
آقای عیوضی با اشاره به مشکلات عدیده‌ای که بر سر راه درمان بازنشستگان تامین اجتماعی بواسطه خدمات گرانی که به آنها ارائه میشود، وجود دارد، از دولت ‌بویژه وزارتخانه‌های کار و همچنین بهداشت خواست مشکلات درمان و داروی بازنشستگان که با حداقل حقوق مشغول گذران زندگی هستند را برطرف کنند.
عیوضی در خصوص افزایش حق بیمه بازنشستگان تامین اجتماعی برای بیمه تکمیلی درمان هم گفت: برای بازنشستگان و بیمه شدگان دو نوع بیمه وجود دارد. یکی از آنها بیمه پایه است سازمان تامین اجتماعی آنرا اجرا می‌کند و دیگری بیمه تکمیلی است، بیمه پایه اجباریست اما بیمه تکمیلی اختیاریست و هرکس با هرنوع بیمه‎ای که دارد می‎تواند برای بیمه تکمیلی اقدام و ثبت‌نام کند. این بیمه می‎تواند با شرکت بیمه آسیا، آتیه سازان، ایران و... باشد.
وی افزود: تقریبا 8 سال پیش بود که بازنشستگان اولین بیمه تکمیلی را با شرکت بیمه دی قرارداد بستند و بعد از یکسال به دلیل اینکه بنا به دلایلی که این شرکت بیمه نتواسنت خدمات بدهد با بیمه آتیه سازان قرارداد بستند که همچنان ادامه دارد. طبق ماده 54 قانون سازمان تامین اجتماعی، این سازمان مکلف است به همه بیمه شدگانش و بازنشستگانش درمان رایگان بدهد، چه درمان مستقیم باشد و چه غیر مستقیم.
عضو هیئت مدیره کانون بازنشستگان تامین اجتماعی تهران ادامه داد: در برخی مواقع به علت مشکلاتی که در کشور پیش می‎آید مثل مشکلات اقتصادی و ناکارآمدی مدیران در راس کار سازمان تامین اجتماعی، نمی‎توانند خدمات درمان مستقیم را خوب ارائه بدهند بازنشستگان به ناچار به سراغ بیمه تکمیلی درمان می‎روند که درحال حاضر چند سالی است که این قرارداد با آیته سازان است. این شرکت بیمه در دوسال گذشته خدمات خوبی را ارائه می‎داد اما امسال قراردادش به مشکلی برخورد و علت آن را هم افزایش هزینه مراکز درمانی و دارو اعلام کرد، به این علت نتوانست خدمات خوبی را ارائه بدهد و باعث نارضایتی بازنشستگان شد. با پیگیری‌های انجام شده قرار شد تا با این در سال آینده بازنشستگان بتوانند راحت‌تر از مکمل درمان خود استفاده کنند.
عیوضی درخصوص قرارداد با شرکت بیمه آتیه سازان گفت: انعقاد قرارد بیمه تکمیلی به این شکل نیست که کانون مستقیما با یک شرکت بیمه قرارداد ببندد، بلکه با برگزاری مناقصه بسته خود را آگهی می‎کنند تا شرکت‌های بیمه داوطلب در آن شرکت کنند. در مناقصه اخیر شرکتهای بیمه دانا، البرز، سامان حضور یافتند.در این مناقصه برای بسته مطرح شده کانون، شرکتهای بیمه شرکت‌کننده قیمتی دوبرابر قیمت فعلی که آتیه سازان اعلام کرد، اعلام کردند.در این مزایده یک شرکت بیمه قیمت 460 هزارتومان را اعلام کرد و شرکت دیگری مبلغ 530 هزارتومان را ارائه کرد.با توجه به اینکه 50 درصد بازنشستگان کشور حداقل بگیر هستند،توان پرداخت مبلغهای این چنینی را ندارند.در نتیجه کانون عالی پایین‌ترین مبلغ را انتخاب کرد.
عیوضی در خصوص ضمانت اینکه شرکت بیمه آتیه سازان به تعهدات خود پایبند باشد گفت: در قرار داد جدید ضمانت اجرایی گذاشته شده که به هیچ عنوان به مشکلات قبلی گرفتار نشود. همچنین خسارت درمان را حداقل در بازه زمانی 5 تا 20 روز پرداخت کند تا بازنشستکان در این مورد به مشکلات گذشته برنخورند.
عضو کانون بازنشستگان تامین اجتماعی تهران درباره نحوه قرارداد بستن با شرکت‌های بیمه افزود: کانون عالی بازنشستگان تامین اجتماعی تهران یک بسته‌ای را تعریف می‎کند و از شرکت بیمه‎گزار آن را با یک مبلغ مشخص می‎خواهد. این مبلغ در قرار داد فعلی 205 هزارتومان است، در قرارداد قبلی این مبلغ 91 هزارتومان بود که سازمان تامین اجتماعی در آن مشارکت داشت و 50 درصد آن را پرداخت می‎کرد.
وی درباره نحوه پرداخت حق بیمه اضافه کرد:با توجه به افزایش قیمت دارو و خدمات در کشور این مبلغ افزایش پیدا کرد که پیگیریم 50 درصد آن را با مشارکت سازمان پرداخت کنیم تا انعقاد قرارداد انجام شود.
عضو هیئت مدیره کانون بازنشستگان تامین اجتماعی تهران همچنین با اشاره به برخی از مشکلاتی که بازنشستگان با نسخه الکترونیک دارند، گفت: یکی از شروط بیمه گر این است تا با تمام مراکز درمانی ما قرارداد داشته باشد. در این صورت زمانی که بازنشسته به مراکز درمانی مراجعه کند با دادم کد ملی خود مبلغ درمان محاسبه می‎شود و دیگر نیازی به انجام کارها نامه نگاری نیست.
عیوضی اضافه کرد: نسخه الکتریکی خوبی‌ها و بدی‌های خودش را دارد. به عنوان مثال دیگر نیازی به تمدید دفترچه نیست و به اصطلاح کاغذ بازی ندارد و با داشتن کد ملی کار افراد انجام می‎شود. وجود نسخه الکتریکی همچنین جلوی سوء‎استفاده برخی افراد را گرفت و تخلفات مراکز درمانی جمع‌آوری شد.
وی ادامه داد: مشکلی که نسخه الکتریکی دارد مربوط به اینترنت است. همچنین بعضی از مراکز درمانی، مطب‌ها و... زیر بار نمی‎رود، که البته درحال بررسی و برطرفی این مشکل از طرف سازمان تامین اجتماعی است. درحال حاضر شاهد پیشرفت دنیا هستیم و ما نمی‎توانیم با نسخه الکتریکی مخالفت کنیم.
*افزایش تورم، شرینی افزایش حقوق را از بین می‎برد
عضو هیئت مدیره کانون بازنشستگان تامین اجتماعی تهران در ادامه درخصوص حقوق کارگران بازنشسته هم گفت: برای تصویب افزایش حقوق شورایی به نام شورای عالی کار وجود دارد. این شورا سه جانبه است که متشکل از نماینده کارگر، نماینده کارفرما و نماینده دولت است. نماینده دولت معمولا به عنوان ناظر وجود دارد، اما دو نماینده دیگرطبق فرمایش رهبر انقلاب که دوبال یک پرنده هستند، همه جوانب را درنظر می‎گیرند و یک مبلغی را برای سال آینده مصوب می‎کنند.
عیوضی اضافه کرد: این مصوبه شاخص‌هایی براساس ماده 41 قانون کار میگذرانند و برای کل کشور لازم‎الاجرا است. این شورا تمام مسائل داخلی و بین‎المللی را در نظر می‎گیرد، این مسائل شامل سبد خانوار، شرایط اقتصادی کشور و تورم می‎شود. اما شاخص‌های اصلی، اعلام تورم توسط مراجع ذی‎الصلاح نظیربانک مرکزی یا مرکز آمار را در نظر می‎گیرند و براساس آن حقوق را افزایش می‎دهند. از آنجایی که این شورا سه جانبه است معمولا مورد قبول اکثریت جامعه قرار می‎گیرد.
عضو هیئت مدیره کانون بازنشستگان تامین اجتماعی تهران ادامه داد: مسئله‎ای که بیمه شدگان و بازنشستگان را اذیت می‎کند بحث تورم است. به عنوان مثال در هنگام تصویب حقوق‌ها تورم یک مبلغ است اما دوباره بعد از تصویب حقوق، تورم افزایش پیدا می‎کند. اینکه بعد از تصویب حقوق تورم بالا می‎رود شرینی افزایش حقوق از بین میبرد و اجازه نمی‎دهد تا مردم این افزایش حقوق را در سفره خود احساس کنند.
وی گفت: به عنوان مثال از بهمن سال گذشته تا آبان ماه سال جاری قیمت برخی اقلام افزایش 200 تا 300 درصدی داشتند. مسلما نمی‎توان در شورای عالی کار حقوق را 200 درصد افزایش بدهند. ضعف و ناتوانی دولت در مهار تورم باعث نا رضایتی مردم می‎شود. متاسفانه دولت با جراحی اقتصادی که هیچ منطقی در پشتش نبود باعث بالا رفتن تورم در کشور شد. امیدوارم که مسئولان بتوانند در مهار تورم کاری کنند تا کارگران و بازنشستگان بتوانند شرینی افزایش حقوق را احساس کنند.
علی دهقان کیا رئیس کانون بازنشستگان تهران هم در خصوص وضعیت درمانی بازنشستگان گفت: درمان برای بازنشستگان باید رایگان باشد چرا که این افراد سال‌های زیادی حق بیمه خود را پرداخت کرده‌اند و باید در سال‌های پس از کار بتوانند با آسودگی خیال نسبت به درمان خود اقدام کنند.
وی افزود:متاسفانه افزایش سرسام آور هزینه‌های درمانی باعث شده بازنشستگان تامین اجتماعی در وضعیت بدی به سر ببرند و ما مراجعینی داریم که به دلیل تامین نشدن هزینه‌های درمانی خود آرزوی مرگ می‌کنند.
رئیس کانون بازنشستگان تهران تاکید کرد: علاوه بر هزینه‌های درمان در سال جاری دارو نیز از افزایش قیمت زیادی برخوردار بوده که این موضوع فشار مضاعفی به بازنشستگان وارد کرده است.
دهقان کیا با اشاره به اینکه براساس قانون قرار بود درصدی از سرانه درمان ازسوی وزارت بهداشت تامین شود اما متاسفانه این وزارتخانه اعتبار مربوط به درمان بیمه شدگان و بازنشستگان را به تامین اجتماعی پرداخت نکرده است.
وی گفت: اگر بازنشستگان بیمه پایه خوبی داشته باشند به طوری که تمام هزینه‌های درمان و داروی آنها پوشش داشته شود دیگر نیازی به بیمه تکمیلی نیست اما متاسفانه اینگونه نبوده و بیمه تکمیلی هم نتوانسته این مشکلات را برطرف کند.
رئیس کانون بازنشستگان تهران گفت: از دولت می‌خواهیم مشکلات درمان و داروی بازنشستگان را برطرف کنند چرا که آنها با این حقوقی که دریافت می‌کنند از پس هزینه‌های معیشتی خود برنمی آیند چه برسد به هزینه‌های دارو و درمان.
وی با اشاره به اینکه دولت باید ما به التفاوت ارز دارو را به تامین اجتماعی پرداخت کند، گفت: تفاوت یارانه 4200 تومان تا آزاد را باید برای اجرای طرح دارویار دولت به تامین اجتماعی همانند سازمانهای دیگر پرداخت کند تا مشکل افزایش هزینه‌های دارو و درمان بازنشستگان تامین اجتماعی نیز برطرف شود.
*شرکتهای بیمه تکمیلی، محصول ناکارآمدی بیمه پایه و ناتوانی سازمان تامین اجتماعی در اجرای قانون است که اگر قانون الزام اجرا می‌شد و چتر شمول بیمه پایه بجای آب رفتن،گسترده میشد و امروز یک بازنشسته با مستمری حداقلی مجبور نمیشد ماهانه چندصدهزارتومان بابت بیمه تکمیلی هزینه کند
*بازنشستگان علیرغم داشتن بیمه تکمیلی،باز باید پول بسیار از جیب بپردازند چون چترحمایت بیمه تکمیلی نیز به میزان مطلوب گسترده نیست و هزینه‌ها را پوشش نمی‌دهد
*همانند سالهای قبل تنها یک شرکت بیمه به نام "آتیه سازان" در میان شرکتهای بزرگ بیمه برنده مناقصه برای بیمه تکمیلی بازنشستگان تامین اجتماعی برای سال آینده شده است! این شرکت امسال مشکلات زیادی را برای بازنشستگان ایجاد کرده بود و انتقادات فراوانی را برانگیخته بود
*سرانه حق بیمه به بهانه گران شده خدمات درمانی از 91 هزار تومان امسال، به 205 هزار تومان افزایش افزایش یافته است که این مبلغ از توان بازنشستگانی که حداقل بگیر هستند خارج است و باید سازمان تامین اجتماعی به کمک این قشر ضعیف بیاید
*علی اکبر عیوضی عضو هیات مدیره بازنشستگان تامین اجتماعی تهران:در قرارداد جدید، شرکت بیمه آتیه سازان ملزم شده به تعهدات خود پایبند باشد و به هیچ عنوان به مشکلات قبلی گرفتار نشود
* عیوضی:شرکت آتیه سازان موظف شده خسارت درمان را حداقل در بازه زمانی 5 تا 20 روز پرداخت کند تا بازنشستکان در این مورد به مشکلات گذشته برنخورند
*عیوضی: با توجه به افزایش قیمت دارو و خدمات در کشور مبلغ حق بیمه تکمیل درمان افزایش پیدا کرد که پیگیریم 50 درصد آن را با مشارکت سازمان پرداخت کنیم تا انعقاد قرارداد انجام شود

  تعداد بازديدها: 573
   


 



این مطلب از نشانی زیر دریافت شده است:
http://fajr57.ir/?id=94674
تمامي حقوق براي هیئت انصارالخميني محفوظ است.