تحلیل سیاسی هفته این روزها و همزمان با فروکش کردن ناآرامیها، رفته رفته صف اغتشاشگران و اراذل از صف معترضین جدا میشود؛ اغتشاشگرانی که برای بستن مغازهها عربدهکشی نموده و صاحبان مشاغل را تهدید به تعطیل کسب و کار کرده و مراکز عمومی را به آتش میکشند. تهدید و ارعاب برای پائین کشیدن کرکره مغازهها این روزها به یکی از شیوههای متداول اراذل برای بهم زدن وضعیت کسب و کار اصناف و لطمه زدن به داد و ستد مردم و اقتصاد بازار تبدیل شده که انتظار میرود با شناسایی این اغتشاشگران عربدهجو، برخورد قانونی با آنان صورت بگیرد.
از سوی دیگر بدون آنکه نیاز به توضیح و تشریح باشد، همگان این واقعیت را لمس میکنند که کشور دچار بحران اقتصادی مزمن است، هرچند که برخی مسئولان و جریانات حاکم سعی در کتمان آن داشته و دارند. فقر، تنگدستی، بیکاری، گرانی، مشکلات اجتماعی و خانوادگی ناشی از فشارهای اقتصادی و تداوم ظالمانه تحریمها، مردم را به اعتراض واداشته است. مردم معتقدند حق آنها نیست که با این همه ثروت عمومی و اجتماعی، در این فلاکت دست و پا بزنند و لذا وظیفه مسئولان میدانند که به سرعت، مشکلات اقتصادی را حل کنند.
این هفته مواضع گروهکهای تروریست تجزیه طلب در اقلیم کردستان عراق توسط یگانهای موشکی و پهپادی سپاه هدف قرار گرفت. این حمله که بعد از اخطارهای مکرر به حکام اقلیم شمال عراق و گروهکهای تروریست انجام شد، هشداری بود به آنان که تا زمانی که دست از شیطنتها برداشته نشود، این حملات ادامه خواهد داشت. واقعیت اینست که حملات برونمرزی علیه مقرها و مراکز تروریستهای تجزیه طلب ضدایرانی در شمال عراق در پی تداوم بیعملیها و غفلتهای آشکار و بعضاً تعمدی مقامات اقلیم در برخورد با فعالیت گروهکهای تروریستی صورت گرفت که سالهاست در کردستان عراق لانه کردهاند و هشداری است برای برچیدن بساط تروریستها در پشت مرزهای جمهوری اسلامی ایران.
در این هفته هیات اعزامی رهبر انقلاب به سیستان و بلوچستان رفت و با علما و مسئولان منطقه دیدار کرد. نماینده رهبری در این سفر اعلام کرد: «سخنرانی برخیها در حوادث زاهدان تحریککننده بود. اینها آب به آسیاب دشمن ریختهاند و باید پاسخگو باشند. اینها در خونهای بیگناهان که به زمین ریخته شد، سهیم هستند و باید جواب بدهند. اینکه حرفهای دشمنان را بگیرند و بیان کنند و باعث تحریک افراد شوند، مشارکت در ناامنی است.»
در جریان این سفر همچنین از افرادی که مورد ظلم قرار گرفته بودند دلجویی گردید و اعلام شد که حدود 80 نفر از بازداشتیهای آشوبهای اخیر زاهدان مورد عفو رهبر قرار گرفتهاند.
کمبود دارو نیز این هفته همچنان گریبان مردم را گرفته و سلامتی آنان را تهدید کرد. در روزهای گذشته نمایندگان مجلس و کارشناسان به این جمعبندی رسیدند که کمبود شدید و جدی اقلام دارویی، نتیجه بیتدبیری و اهمال مسئولان است و باید هرچه سریعتر برطرف شود و در این زمینه مسئولان وزارت بهداشت پاسخگو باشند.
سرد شدن هوا در پائیز و زمستان همواره با آلودگی هوا در کلانشهرها همراه بوده است؛ آلودگی که سازمانها و ارگانهای مربوطه، یکدیگر را مقصر میدانند تا بار مسئولیت را از گردن خود بردارند. برخی، علت این آلودگی را صرفاً پدیده «وارونگی هوا» عنوان میکنند اما بعضی رسانهها و کارشناسان نیز نوک پیکان این آلودگی را به سمت تولید و عرضه بنزین بیکیفیت نشانه گرفته و معتقدند بنزین استاندارد یورو4 در همه کلانشهرها توزیع نشده و علاوه بر آن برخی نیروگاهها نیز به جای گاز، از سوخت مازوت استفاده میکنند.
در رویدادهای خارجی این هفته نیز جنگ اوکراین و مسائل افغانستان، اهم خبرها را تشکیل میدادند. جنگ اوکراین این هفته با عقب نشینی نیروهای روسی از شهر مهم «خرسون» اوکراین وارد مرحله جدیدی شد. اوکراینیها این اتفاق را به عنوان یک پیروزی تعیین کننده در مسیر جنگ 9ماهه با روسیه عنوان کردهاند و در این باره تصاویری از جشن و خوشحالی ساکنان خرسون منتشر شد، اما روسیه این عقب نشینی را «تاکتیکی» خوانده و مدعی شده است بار دیگر به خرسون بازخواهد گشت. کرملین گفته است خرسون همچنان متعلق به روسیه است!
روشن است که عقب نشینی روسیه از خرسون با هر توجیهی که باشد، یک شکست محسوب میشود چرا که روسها اولاً خرسون را با صرف هزینه زیاد جانی و مالی اشغال کرده بودند و قطعاً نیامده بودند که به این زودی و بدون کسب هرگونه امتیاز، از آن عقب نشینی کنند و دوم اینکه پوتین این منطقه را رسماً به خاک روسیه ملحق کرده و تهدید نموده بود هرگونه حمله به آن را ممکن است حتی با تسلیحات هستهای پاسخ دهد که دیدیم از تحقق این تهدیدها خبری نبود. از سوی دیگر، این هفته سازمان ملل قطعنامهای ضدروسی تصویب کرد و در آن تصویب شد مسکو خسارت حمله نظامی به اوکراین را بپردازد. هرچند این مصوبه الزامآور نیست ولی بر فشارهای سیاسی به روسیه درباره اوکراین و انزوای مسکو میافزاید. هرچند روسیه ممکن است دست به اقدامات غیرمنتظرهای بزند ولی نمیتواند منکر شود که در سراشیبی شکست در جنگ قرار گرفته، جنگی که اکنون به یک باتلاق برای مسکو تبدیل شده است.
این هفته اقدامات تازه حکومت گروه تروریستی طالبان در تشدید سرکوب مردم افغانستان و ایجاد ممنوعیتها و محدودیتهای جدید، بار دیگر توجه جهان را به این گروه متحجر حاکم بر افغانستان جلب کرد و بر انزجار از این گروه و همچنین دولت آمریکا، که امکان حاکم شدن این گروه تروریستی بر مقدرات ملت افغانستان را فراهم کرد، افزود.
حاکمان کابل که پیش از این انواع سرکوبهای اجتماعی و سیاسی را بر قشر زنان افغانستان اعمال کرده بودند، این هفته نیز در اقدامی عجیب، ورود زنان به پارکها را ممنوع ساختند تا به جهانیان ثابت شود هیچ توجیهی برای به رسمیت شناختن و حمایت از این گروه متحجر و افراطی وجود ندارد. یکی از اهداف اصلی استکبار از مسلط ساختن طالبان بر افغانستان این بوده است که اعمال افراطی این گروه را به دین اسلام نسبت داده و از این طریق به اسلام ضربه بزنند.
*جمهوری اسلامی
|