دکتر حسین علائی: امضاء برجام تنها راه کاهش تشنجات در منطقه است دکتر حسین علائی در پاسخ به 6 سوال پایگاه خبری جماران گفت امضاء برجام تنها راه کاهش تشنجات در منطقه است. وی خواستار ادامه مذاکرات میان ایران و عربستان برای برقراری مجدد روابط شد و پیروزی نتانیاهو در فلسطین اشغالی را برای منطقه خطرناک دانست. مشروح پاسخها را ملاحظه فرمائید.
*اخیرا میان ایران و عربستان به واسطه فعالیت خشونت گرایانه شبکه اینترنشنال دچار بحران شده است و مسئولان عالی امنیتی و نظامی کشورمان تهدیداتی را در این زمینه نسبت به واکنش اسران بیان کردهاند. چشم انداز این نزاع تازه میان دو کشور چیست و پیشبینی شما از مسیر پیش روی آن چست؟
- ایران و عربستان دو قدرت منطقهای و دو کشور مسلمان و همسایه و قوی هستند که چنانچه بتوانند اختلافات خود را کاهش دهند و یا تعارضات با یکدیگر را حل کنند، تاثیر بسیار زیادی در توسعه امنیت در منطقه خلیج فارس و خاورمیانه دارد. متاسفانه سالهاست که عربستان راه خصومت با جمهوری اسلامی ایران و بعضی از مردم منطقه را در پیش گرفته است که باعث افزایش دشمنیها در منطقه شده است.
سرکوب قیام مردم بحرین و اشغال نظامی آن کشور در حمایت از رژیم حاکم و نیز لشکرکشی به یمن و بمباران مرتب مردم فقیر یمن و گرسنه نگهداشتن مردم آن کشور از جنایات بزرگی است که پادشاهی عربستان در چند سال اخیر مرتکب شده است. از طرفی پادشاهی عربستان به شدت در امور داخلی کشورهای منطقه از جمله لبنان، سوریه و عراق مداخله میکند. دولت سعودی تلاش دارد تا با راهاندازی شبکههای تلویزیونی فارسی زبان مثل ایران اینترنشنال افکار عمومی ایرانیان را علیه جمهوری اسلامی بسیج کند تا به راحتی بتواند به سرکوبهای داخلی ادامه دهد و به اعدام مخالفین نظام پادشاهی موروثی و جوانان عربستانی بپردازد. طبیعی است که اقدامات تبلیغاتی عربستان علیه جمهوری اسلامی ایران باعث واکنش دولت ایران شده و فاصله دو کشور از یکدیگر را بیشتر خواهد کرد. به نظر میرسد که دمیدن بر اختلافات، مشکل دوکشور را حل نخواهد کرد و امنیت منطقه را شکنندهتر خواهد کرد. ایران و عربستان میتوانند با انجام گفتگوهای سازنده بر مشکلات فیمابین فائق آیند.
*با این اقدام ضد ایرانی عربستان چگونه باید مواجهه کرد؟
- ایران باید تلاش کند تا افکار عمومی جهان عرب بویژه مردم عربستان را نسبت به اقدامات خصمانه و تنش زایی عربستان جلب کند. همچنین فشار افکار عمومی را علیه اقدامات عربستان در کشورهای منطقه بویژه یمن و بحرین و لبنان و عراق به پادشاهی عربستان وارد کند.
ایران میتواند شبکههای عربی العالم و الکوثر را به گونهای تقویت کند که موجب همدلی و همگرایی مردم کشورهای منطقه با یکدیگر شوند به طوری که آنها بتوانند نقش موثری را در شکل دهی به افکار عمومی اعراب به نفع همکاری کشورهای منطقه با همدیگر ایفا کنند.
از طرفی باید توجه داشت که آرزوی اسرائیل رو در رو قرار دادن کشورهای عربی با جمهوری اسلامی ایران است، بنابراین دولت ایران باید مراقبت کند تا اختلافات و تضادها با کشورهای عربی بویژه با کشورهای همسایه مثل عربستان توسعه نیابد. حتی ایران میتواند برای رفع اختلافات با عربستان پیش قدم شود و سعی کند تا مشکلات فی ما بین را از راه مذاکره مستقیم حل کند.
تجربه گذشته جمهوری اسلامی ایران در پیش قدم شدن آقای هاشمی رفسنجانی برای حل مشکلات با عربستان، بسیار سازنده و مفید بوده است. دولت میتواند از آن تجربه نیز به خوبی استفاده کند. در هر صورت ایران با نشان دادن حسن نیت خود باید تا جایی که امکان دارد از اقدامهای ضد ایرانی عربستان بکاهد.
*روسیه مدعی میانجیگری میان ایران و عربستان شده است. فکر میکنید آنها چنین کاری را انجام خواهند داد؟ هدف آنها از ورود به این منارعه چیست؟
- گرچه در شرایط فعلی روابط روسیه با هر دو کشور ایران و عربستان خوبست ولی این کشور درحال حاضر درگیر جنگ اکراین است و وجهه خوبی برای میانجیگری ندارد. همچنین تجربه میانجیگری روسیه در مسئله برجام هم به جایی نرسید.
بنابراین به نظر میرسد که ایران و عربستان برای حل مشکلات خود نیازی به واسطه و میانجی ندارند. آنها میتوانند مستقیم با هم مذاکره و گفتگو کنند و به صورت جدی برای کاهش تنشها اقدام کنند. مذاکراتی هم که تا کنون این دو کشور در بغداد به صورت مستقیم انجام داده اند، مفید بوده و یک گام به جلو تلقی میشود.
طبیعی است که اگر عربستان از خود حسن نیت نشان دهد و برای ایجاد روابط سیاسی بین دو کشور اقدام کند و سفرا به پایتختهای دو کشور برگردند، نیازی به مداخله دیگران نیست. به این ترتیب هر دو کشور میتوانند به سرعت به سمت کاهش تعارضات گام بردارند.
*آینده قدرت نظامی ایران پس از ساخت موشکهای هایپرسونیک و ارتقاء سامانه باور373 چیست؟ در ایجاد بازداردگی مقابل تهدیدات رژیم صهیونیستی چه تاثیری دارد؟
- اسرائیل یک تهدید واقعی و جدی برای همه کشورهای منطقه بویژه برای ایران است. اسرائیل طی 70 سال گذشته علاوه بر غصب سرزمین فلسطینیان به کشورهای همجوار خود مثل مصر، سوریه و لبنان حمله و لشکرکشی کرده است. در چند سال اخیر نیز اسرائیل بلندیهای اشغالی جولان که جزء خاک سوریه است را به اراضی خود ملحق کرد و همچنان مزارع شبعای لبنان را در اشغال خود دارد. اسرائیل به نیروگاه هستهای عراق در حدود 40 سال پیش حمله نظامی کرد و آن را منهدم نمود. اسرائیل تا کنون دانشمندان هستهای جهان اسلام را در نقاط مختلف دنیا بویژه در ایران به قتل رسانده است و بارها به تاسیسات هستهای ایران حملات سایبری، انفجاری و پهپادی انجام داده است.
بنابراین جمهوری اسلامی ایران مجبور است توان بازدارندگی خود را به شیوههای مختلف از جمله ساخت انواع جنگ افزارهای هوشمند توسعه دهد. البته باید توجه داشت که همراه داشتن افکار عمومی ایرانیان، بزرگترین مولفه قدرت نظامی و مهمترین عامل بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران است که همیشه باید مورد توجه سیاستگذاران باشد.
*فکر میکنید نتانیاهو در دوره جدید به تهدیدات جنگ طلبانه خود مقابل ایران عمل کند؟
- نتانیاهو شرورترین و جنگ افروزترین و ضد ایرانیترین نخستوزیر رژیم صهیونیستی است. او تنها دشمن خود را ایران میداند و به دنبال افزایش شکاف کشورهای عربی و اروپایی با جمهوری اسلامی ایران است. او مخالف جدی کاهش تخاصمات آمریکا با ایران است.
نتانیاهو اگر احساس کند که میتواند عملیات موفقی را علیه تاسیسات هستهای ایران و یا ترور دانشمندان ایرانی انجام دهد، در اجرای آن درنگ نخواهد کرد. به همین دلیل ایران باید ساختارهای اطلاعاتی و جاسوسی موساد و اسرائیل را در داخل کشور کشف کند. همچنین تشکیلات عملیاتی اسرائیل در داخل ایران نابود کند تا دستهای نتانیاهو قطع شود.
از طرفی اسرائیل تشکیلات جاسوسی خود علیه ایران را در بعضی از کشورهای همسایه ایران تقویت کرده است. ایران میتواند با برقراری روابط صمیمانهتر با این کشورها از امکان استفاده اسرائیل از ظرفیتها و فضای آن کشورها علیه جمهوری اسلامی ایران ممانعت به عمل آورد.
درحال حاضر، روی کار آمدن نتانیاهو زنگ خطر را برای مسئولین ایران به صدا درآورده است و فرصت مناسبی برای توجه بیشتر به تهدیدات اسرائیل است.
*آیا پیروزی نتانیاهو و جمهوریخواهان در آمریکا فرصتی را فراهم میکند تا قبل از شروع به کار آنها برجام امضاء شود؟
- گرچه چارچوب برجام، مطلوب دولت ایران نیست ولی امضای توافق برجام در کوتاه مدت به نفع مردم ایران است. البته اسرائیل به شدت مخالف احیای توافق برجام است و آن را به ضرر خود میداند. آمریکا هم درحال حاضر تمایلی به بازگشت به برجام از خود نشان نمیدهد. البته اگر مردم ایران همچنان حمایت خود را از سیاست تقویت توانمندی هستهای نشان دهند و اعتراضات داخلی تمام شود و امید آمریکا و اسرائیل به تغییر حکومت در ایران از بین برود و آنها از بروز هر نوع اتفاقی به نفع خود در داخل ایران مایوس شوند، طبیعتاً چارهای حز بازگشت به برجام ندارند. امضای برجام تنها راه کاهش تشنجات در منطقه آسیای جنوب غربی است که به نفع همه کشورهاست.
این اقدام با تداوم گفتگوهای برجام و اتخاذ سیاست خارجی پویا و بهره گیری از فرصتها امکانپذیر است.
*ایران و عربستان میتوانند با انجام گفتگوهای سازنده، بر مشکلات فیمابین فائق آیند
*بالا بردن قدرت دفاعی لازم است ولی همراه داشتن افکار عمومی مردم بزرگترین مولفه قدرت و مهمترین عامل بازدارندگی برای جمهوری اسلامی ایران است
*نتانیاهو، شرورترین و جنگ افروزترین و ضد ایرانیترین نخست وزیر رژیم صهیونیستی است و به دنبال افزایش شکاف کشورهای عربی و اروپائی با جمهوری اسلامی ایران است
|