تحلیل سیاسی هفته این روزها سطح ناآرامیها در نقاط مختلف کشور کاهش یافته و به نظر میرسد باید هرچه سریعتر راهکاری برای جداسازی صف معترضین از اغتشاشگران و ایجاد فضا برای شنیدن انتقادات و اعتراضات ایجاد کرد. معمولاً دولتها در کشورهایی که سطوحی از دمکراسی را تجربه کردهاند، منتقدین را پاس میدارند و از انتقادات در جهت بهبود اوضاع استقبال میکنند. اینکه صورت مساله حذف شده و مشکلات ریز و درشت را زیر فرش دولتها پنهان کنیم، نهتنها مشکل را حل نمیکند بلکه باعث ایجاد طغیان خواهد شد و این چیزی است که جامعه شناسان و افراد دلسوز نظام از سالها قبل نسبت به «سیاستهای رایج شعاری» و «نادیده گرفتن مشکلات» هشدار میدادند ولی متاسفانه گوش شنوایی برای آن وجود نداشت. طبعاً آنچه که باید دستمایه عبرت مسئولان قرار گیرد اینست که بخشهایی از مردم، مخالف و معترض سیاستها و عملکردها بوده و نسبت به آن انتقاد دارند. حرف این بخش از مردم باید شنیده شود و زمینه مشارکت آنها در حرکت رو به جلوی نظام فراهم گردد.
این هفته و در پی آشوبها و ناآرامیهایی که عناصر فرصت طلب در جهت منحرف کردن خواستههای معترضین بعمل آوردند و منجر به شهادت چند تن از نیروهای مدافع امنیت، بسیجی و انتظامی شد، شهرهای مختلف کشور شاهد مراسم پرشکوه وداع با پیکر این شهیدان و همدردی با مظلومیت آنان بود و الحق که مردم در تجلیل از این شهیدان، سنگ تمام گذاشتند.
از دیگر پیامدهای ناآرامیهای اخیر، بازداشت 26 تن از عوامل و دست اندرکاران جنایت تروریستی در حرم شاهچراغ شیراز بود که نشان داد هشدارهای دو سال گذشته درباره خطر سلطه طالبان بر افغانستان که موجب تقویت گروههای تروریستی از جمله داعش شده، کاملاً درست بود و عدم توجه به این هشدارها باعث وارد آمدن خسارتهای غیرقابل جبران شده و در این باره باید افراد و جریانهایی که در داخل، از روی کار آمدن طالبان در افغانستان حمایت کرده و خطر آنها را نادیده میگرفتند، پاسخگو باشند.
در این هفته و در ادامه کمبود دارو در کشور صفحات رسانهها به انتقاد از وضعیت مدیریت دارویی کشور گشوده شد. اگر تا پیش از این و در سالهای قبل، کمبود دارو در کشور به اقلام وارداتی خارجی و بیماریهای خاص محدود میشد، حالا سادهترین شربتها و قرصهای ایرانی هم در داروخانهها کمیاب شده و روز به روز بیماران بیشتری گرفتار تهیه دارو میشوند. در این میان بازار تایید و تکذیبها هم داغ است. انجمنهای تخصصی و داروخانهداران میگویند دامنه کمیاب شدن داروها هر روز وسیعتر میشود و مسئولان وزارت بهداشت هم میگویند این خبرها نیست و همه چیز تحت مدیریت است! این در شرایطی است که دولت سیزدهم با عدم تخصیص ارز ترجیحی به دارو و گران کردن قیمت داروها وعده داده بود که از این پس شاهد کمبود دارویی در کشور نخواهیم بود. به هر حال آنچه امروز در این زمینه خودنمایی میکند، قرار گرفتن کشور در آستانه وضعیت قرمز دارویی است و این بدین معناست که تقریباً 700 قلم کمبود دارویی در سطح داروخانهها وجود دارد در حالیکه مسئولان وزارت بهداشت آنرا زیر 100 قلم میدانند!
بحران کمآبی در کشور روز به روز جدیتر میشود، حتی در فصل پائیز و زمستانی که قاعدتاً انتظار بارندگی از آن میرود. بحران آب بسیار جدی است، در اکثر مناطق کشور سطح ذخایر زیرزمینی آب به شدت پائین رفته، سطح آب دریاچهها شدیداً کم شده و ذخایر آب سدها به مرز نگران کنندهای رسیده است. کارشناسان مدتهاست هشدارهایی مبنی بر ایجاد بحران جدی ناشی از کمآبی مطرح میکنند ولی امسال این بحران از مرز هشدار گذشته است و بیاغراق اگر وضعیت به همین منوال باشد ایران به سوی یک فاجعه ملی و زیست محیطی نزدیک خواهد شد.
اکنون زمان آنست که مدیران ارشد کشور با ایجاد مدیریت بحران، راهحلهای مناسب و سریعی را در زمینه صرفهجویی در زمینه مصرف آب، چه در بخش خانگی، کشاورزی و صنعتی و همچنین استفاده از روشهای نوین ذخیره منابع آبی و جلوگیری از هدررفت آب را ارائه دهند.
بررسی رویدادهای مهم خارجی هفته را به سه موضوع جنگ اوکراین، انتخابات آمریکا و انتخابات رژیم صهیونیستی اختصاص میدهیم.
از حمله نظامی روسیه به اوکراین بیش از هشت ماه میگذرد و نهتنها نقطه پایانی برای این جنگ خونبار و ویرانگر مشاهده نمیشود بلکه ترس گسترش و تبعات غیرقابل پیشبینی آن بخش عمده افکار عمومی جهان را درگیر کرده است. رهبران کرملین در این هشت ماه به درخواستهای جامعه جهانی برای توقف جنگ بیاعتنایی کرده و سران اوکراین نیز نشستن بر سر میز مذاکره با مسکو را خروج ارتش روسیه و پرداخت خسارت دانستهاند.
تازهترین تحول این است که مطابق خبرها، در هفته جاری ارتش اوکراین نیروهای زیادی را در اطراف شهر استراتژیک «خرسون» که مدتی است در اشغال روسیه میباشد، مستقر کرده است. خبر دیگری منتشر شد مبنی بر اینکه آمریکا و کشورهای اروپایی از سران اوکراین خواستهاند با روسیه بر سر میز مذاکره بنشیند که موضع جدیدی از سوی غرب محسوب میشود و این سوال پیش آمده که آیا اتفاقات جدیدی در حال رخ دادن در اوکراین است؟ تحولات روزهای آینده میتواند جواب این سوال را روشن سازد.
سهشنبه این هفته آمریکاییها برای انتخابات میان دورهای پای صندوق رای رفتند. این انتخابات برای آمریکاییها بهخصوص دمکراتها و به ویژه سرنوشت ریاست جمهوری بایدن حائز اهمیت میباشد.
این انتخابات، رقابت بر سر کسب 435 کرسی مجلس نمایندگان و 35 کرسی از 100 کرسی سنا صورت گرفت و گزارشها حاکی از مشارکت قابل توجه مردم در ایالتهای کلیدی است. براساس آمار اولیه نتایج آراء، رقابت دموکراتها و جمهوریخواهان در مجلس سنا نزدیک است و تازهترین گزارشها از کسب 48 کرسی توسط دموکراتها و 47 کرسی از سوی جمهوریخواهان حکایت دارد ولی در مجلس نمایندگان، جمهوریخواهان جلوتر هستند و تا لحظه تنظیم این مطلب، 199 کرسی را جمهوریخواهان به چنگ آوردند و 178 کرسی به دموکراتها تعلق گرفته است. تا به اینجا مفهوم نتایج این است که بایدن در دو سال باقیمانده اولین دوره ریاست جمهوری خود با موانع و دشواریهایی در پیشبرد سیاستهایش مواجه خواهد بود هرچند که به گفته ناظران، نتایج نهایی میتواند با شمارش باقی آراء تغییر کند.
در فلسطین اشغالی، جناح راست افراطی با اختلاف اندک بر جناح رقیب پیشی گرفت و نتانیاهو، نخست وزیر سابق رژیم صهیونیستی و نزدیکانش باردیگر به قدرت باز میگردند. تحول سیاسی تازه در رژیم صهیونیستی، چیز زیادی را تغییر نمیدهد. به اذعان خود صهیونیستها، سایه بحران سیاسی کهنه همچنان بر سر این رژیم ادامه خواهد داشت. رئیس رژیم صهیونیستی، پیام مهم انتخابات را تشدید دودستگی در میان اسرائیلیها دانست و نسبت به تبعات آن و خطر فروپاشی این رژیم هشدار داد. از نشانههای تداوم بحران سیاسی، شکست نتانیاهو در نخستین گام برای کابینه ائتلافی در هفته جاری بود که وی موفق به جلب موافقت احزاب همسو با خود برای تکمیل حدنصاب کرسیهای لازم به منظور تشکیل کابینه نشد. فلسطینیها نیز در واکنش به نتیجه انتخابات این رژیم اعلام کردهاند برای آنها تفاوتی نمیکند چه کسی نخستوزیر این رژیم غاصب باشد و آنها به مبارزه خود ادامه خواهند داد.
*جمهوری اسلامی
|