تحلیل سیاسی هفته ناآرامیها در شهرهای مختلف کشور هرچند رو به کاهش است ولی برخی بهانهها و ندانمکاریها باعث تداوم آن میگردد. بعضی از این تحریکات هرچند از سوی مراکز و ستادهایی در خارج از کشور هماهنگ و ایجاد میشوند ولی افرادی نیز در داخل کشور با حرف زدنها و سخن گفتنهایشان و رفتارهای پرایراد و غیرقابل دفاع باعث تشدید ناآرامیها میشوند و در حقیقت، نقش بنزین روی آتش را دارند. مسئولان و مدیران نظام اگر با درایت بتوانند عکسالعملهای خشن، عصبی و فاقد تدبیر را کنترل و مدیریت کرده و به این اعتراضات از زاویه فرصتی برای اصلاح نگاه کنند، خواهند توانست معترضین را به آرامش دعوت کرده و از وارد آمدن شوکهای بعدی به جامعه جلوگیری کنند.
حمله تروریستی عصر دیروز به زائران حرم شاهچراغ در شیراز که بیش از 15 شهید و 45 مجروح برجای گذاشت، نشان داد که دشمنان از شرایط ناپایدار حداکثر بهرهبرداری را به عمل میآورند. گفته میشود تروریستها از تکفیریها بودهاند و این نشان میدهد توطئه گستردهای علیه کشورمان تدارک دیده شده است.
این روزها هرچند پس از قریب سه سال، موج ابتلا به ویروس کرونا در ایران و جهان فروکش کرده ولی آثار این ویروس منحوس و تلفات انسانی و لطمات اقتصادی بسیاری که به کشورهای جهان وارد نموده، همچنان باقی است؛ امّا خوشبختانه با تک رقمی شدن تعداد مرگ و میر در ایران میتوان امیدوار بود که کشور از این بحران عبور کرده است. از سوی دیگر از ابتدای پائیز، موج جدید ابتلا به ویروس آنفلوانزا همه کشور را درنوردیده و شیوع آن تشدید شده است. مدارس چند استان تعطیل شده و مراجعه به مراکز درمانی افزایش یافته ولی در این میان کمبود دارو بر مشکلات مردم افزوده است. کمبود سرم، آنتیبیوتیکها و مسکنها ازجمله اقلام دارویی است که بر لیست بلندبالای کمبودهای دارویی کشور افزوده و علیرغم تکذیب برخی مسئولان سرانجام مشخص شد بعضی شرکتهای دارویی و پخش دارو در ایجاد کمبودها موثر بودهاند که باید با آنها برخورد جدی و مسئولانهای صورت پذیرد.
زنگ خطر قرمز جدی کمآبی و ورود به مرحله کاهش جدی ذخایر سدهای کشور در این هفته افکار عمومی را به شدت نگران کرد به طوری که پرونده مقابله با بحران بیآبی در 32 شهر بزرگ کشور گشوده شد. به همین دلیل برخی کارشناسان معتقدند اکنون در کشور هیچ پروندهای مهمتر از پرونده کمآبی وجود ندارد و مسئولان باید به طور جدی آنرا در دستور کار قرار دهند. از سوی دیگر عدم بارندگی در هشت ماه سال جاری باعث شده که ذخایر آبی سدهای کشور آنقدر کاهش یابد که به رقم بیسابقه 20 درصدی برسد و این در کنار شیب تند و صعودی مصرف، نگرانکنندهتر از هر زمان دیگری شده است. ادامه این وضعیت نگران کننده از یکسو، لزوم ارائه تدابیر اضطراری برای جلوگیری از عمیقتر شدن بحران کمآبی در شهرها و مناطق دارای تنش آبی را نشان میدهد و از سوی دیگر ضرورت صرفهجویی در مصرف آب شرب را گوشزد مینماید.
بررسی اهم رویدادهای خارجی هفته را با تازهترین تحولات جنگ اوکراین آغاز میکنیم. جنگ اوکراین برای ایران نیز عوارض منفی متعددی داشت که یکی از آنها انتشار اخبار متضاد درباره ارسال پهپادهای ایرانی به روسیه برای استفاده از آن در این جنگ است. با اینکه مسئولان ایرانی این ادعا را تکذیب کردهاند، کشورهای اروپائی و آمریکا آن را وسیلهای برای وارد ساختن فشارهای سیاسی و تبلیغاتی علیه ایران قرار دادهاند. انتظار میرود مسئولان ایرانی بتوانند بیاساس بودن این ادعا را به اثبات برسانند و این حربه را از غرب بگیرند.
این هفته گزارشها حول محور ادعای روسیه درباره احتمال استفاده اوکراین از سلاح «بمب کثیف» میچرخید. مسکو گفته است اوکراین قصد دارد از این سلاح استفاده کرده و آنرا به گردن روسیه بیندازد و از این طریق، جنگ تبلیغاتی علیه روسیه راه اندازد. این ادعای روسیه با واکنش مواجه شد. دولت اوکراین آنرا رد کرده و از آژانس اتمی خواسته است برای اطمینان میتواند از تمامی مراکز اوکراین بازرسی کند. منابع اروپایی نیز اعلام کردهاند روسیه با طرح این موضوع، قصد دارد فضا را برای تشدید حملات جدید به اوکراین آماده سازد. جنگ اوکراین اکنون به حالت کاملاً فرسایشی درآمده و مجامع بینالمللی از متوقف کردن آن عاجز ماندهاند. ارتش روسیه نیز آنچنانکه تاکنون مشخص شده است، توان لازم را برای رسیدن به هدف نهایی و تصرف اوکراین و سرنگون کردن حکومت کنونی کییف ندارد.
این هفته، ارتش رژیم صهیونیستی، که از اوجگیری روحیه مبارزهطلبی و ضداشغالگری در کرانه باختری دچار وحشت و اضطراب شده، در جنایتی تازه مناطق مسکونی نابلس را هدف حمله قرار داد و شش مبارز فلسطینی را به شهادت رسانده و 33 نفر را زخمی کرد تا به زعم خود، آتش خشم ملت فلسطین علیه اشغالگران را که شعلهور شده، خاموش سازد. کرانه باختری و به خصوص شهر نابلس، طی هفتههای اخیر صحنه خیزش ملت فلسطین علیه صهیونیستها شده و مبارزان فلسطینی طی عملیاتهای پی در پی، عرصه را بر اشغالگران تنگ کرده و علاوه بر به هلاکت رساندن شماری از صهیونیستها، در ارکان رژیم صهیونیستی ایجاد بحران نموده است. رژیم صهیونیستی با تمسک به حربههای گوناگون، ازجمله تشدید حملات وحشیانه به ساکنان نابلس و فشار بر حکومت خودگردان، سعی در مهار کردن شرایط را دارد که تاکنون موفق نبوده و آنچنانکه تجربه سالهای گذشته نشان داده است این حملات موجب مصممتر شدن اراده فلسطینیها در مبارزاتشان میشود و این بار نیز قطعاً رژیم صهیونیستی نخواهد توانست قیام ضدصهیونیستی فلسطینیها را که از آن به عنوان «انتفاضه جدید» نام برده شده، متوقف کند.
*جمهوری اسلامی
|