تحلیل سیاسی هفته در این هفته هرچند موج ناآرامیها پس از گذشت یکماه در حال فروکش کردن بود ولی نباید از کنار این تلاطمها به سادگی و بیاعتنایی گذشت. عبرتهای بسیاری وجود دارند که دلسوزان نظام و انقلاب باید از آنها درس بگیرند و با تغییر مواضع شعاری و تصحیح عملکردهای غلط و ضعیف، برای مهار این امواج اجتماعی اقدام کنند.
نکتهای که در این میان نباید مغفول بماند، عمل به هشدار مهم امام خمینی است که در سالهای بعد از پیروزی انقلاب و تاسیس جمهوری اسلامی گفتند هیچ آسیبی به این نظام، از خارج کشور وارد نخواهد شد و اگر خطری آن را تهدید کند، از داخل خواهد بود، که بنظر میرسد چندان جدی گرفته نشده است. به همین دلیل، ایشان خاضعانه حاکمان جمهوری اسلامی و صاحب منصبان نظام را که با خون مردم و حمایت آحاد ملت به روی کار آمدهاند، به دوری از جنگ قدرت و پرهیز از خودمحوری توصیه کرده و راه حکومت بر مردم را نه با تکیه بر قدرت و زور بلکه با برخوردهای صادقانه و خاضعانه و تسخیر قلوب ملت میدانستند.
بنابراین اکنون که ناآرامیها کاهش یافته، عقلای قوم باید به واکاوی حوادث پرداخته و در تحلیل وقایع اخیر، صف اغتشاشگران را از صف افرادی که نسبت به عملکردها اعتراض دارند جدا دانسته و زمینه شنیده شدن شفاف، آزادانه و قانونمند صدای معترضین را فراهم کرده و با برطرف کردن مشکلات، به شکلگیری روند طبیعی اوضاع کمک کنند.
در این هفته منطقه عمومی ارس و مرز مشترک جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان شاهد برگزاری رزمایش اقتدار نیروی زمینی سپاه بود که در قالب برنامههای ترکیبی دفاعی و امنیتی اجرا شد. این رزمایش شاهد عملیاتی از قبیل هلیبُرن، کنترل جادههای مواصلاتی، تصرف ارتفاعات و سایر برنامههای رستههای تخصصی نیروی زمینی سپاه بود و در این عملیات نصب پل شناور بر روی رودخانه ارس جهت تردد ادوات و تجهیزات نظامی انجام شد. اهمیت این رزمایش از این جهت بود که به عوامل خارجی هشدار میداد همانگونه که رهبری چندی قبل در دیدار با اردوغان اخطار دادند، جمهوری اسلامی جابجایی مرزها را قبول نکرده و به شدت با آن مقابله میکند. با انجام این رزمایش، همسایگان باید به خوبی درک کرده باشند که جمهوری اسلامی ایران به هیچ عنوان حاضر به تغییر در مرز 28 کیلومتری مشترک با ارمنستان نیست و این خط قرمز راهبردی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است.
روز گذشته نیز جمعی از نخبگان جوان و استعدادهای برتر علمی کشور با رهبر انقلاب دیدار کردند. ایشان در این دیدار با تکیه بر اینکه نخبه یکی از مهمترین ثروتهای انسانی کشور است، خطاب به مسئولان گفتند «نگذارید نخبه از دانشگاه مایوس بشود.»
بررسی رویدادهای خارجی هفته را با تازهترین تحولات جنگ اوکراین آغاز میکنیم. در هفتمین ماه حمله نظامی روسیه به اوکراین، همچنان چشمانداز جنگ مبهم است و پایانی بر آن مشاهده نمیشود. این جنگ که به اذعان بسیاری از شخصیتها و کارشناسان سیاسی، یک درگیری بیهوده و با تبعات زیانبار است، ظرفیت آن را دارد که به مراحل خطرناکی کشیده شود و حتی احتمال یک درگیری هستهای نیز دور از تصور نمیباشد.
روسیه که با هدف تسویه حساب با غرب و خارج ساختن قدرتهای غربی از مناطق همجوار خود، که آنها را خاکریزهای اولیه قلمرو خود تلقی میکند به اوکراین لشکرکشی کرد اکنون بیش از پیش مشخص شده در ارزیابی خود دچار خطا شده و پس از گذشت 6 ماه و نیم، هنوز نتوانسته است موفقیت قابل ذکری کسب کند و جنگ به صورت فرسایشی درآمده است و حتی در چند مورد نیز اوکراینیها توانستهاند ضد حمله موثری را صورت دهند و بخشهایی از سرزمینشان را بازپس بگیرند.
در مقابل، منابع خبری از تلفات وسیع نیروهای روسی در جنگ خبر داده و برخی از این منابع، این تلفات را افزونتر از کل تلفات آمریکا در جنگ ویتنام اعلام کردهاند. مجمع عمومی سازمان ملل نیز قطعنامهای در محکومیت اقدام روسیه در الحاق چهار منطقه متعلق به اوکراین به خاک خود صادر کرد و 145 کشور به آن رای مثبت دادند که رقم قابل ملاحظهای محسوب میشود و حکایت از ادامه مخالفت جهانی با اقدامات مسکو دارد.
این هفته، فلسطین اشغالی شاهد تداوم سیاستهای ضدانسانی رژیم صهیونیستی بود. صهیونیستها منطقه نابلس را از دو هفته قبل تحت محاصره شدید قرار داده و فشار شدیدی بر ساکنان این منطقه اعمال میکنند. محاصره نابلس پس از آن صورت گرفت که مبارزان فلسطینی طی چند عملیات ضدصهیونیستی در این منطقه چند صهیونیست را به هلاکت رسانده و یا زخمی کردند. این عملیات، ضربه نظامی و حیثیتی بزرگی به صهیونیستها وارد ساخت. صهیونیستها اگر تا چندی پیش عمده نگرانیشان منطقه غزه بود و اکثر توان خود را صرف سرکوب فلسطینیها در منطقه غزه کرده بودند اکنون با خیزش متهورانه و گسترده فلسطینیهای کرانه باختری مواجه شدهاند به طوری که برخی از صهیونیستها از آن به عنوان انتفاضه جدید نام بردهاند. به موازات این تحولات در صحنه امنیتی، این هفته جناحهای مختلف فلسطینی در الجزایر به یک توافق مهم دست یافتند که منابع سیاسی از آن به عنوان توافق تاریخی یاد کردهاند. مجموعه این تحولات میتواند در آینده منشاء پیامدهای مهم در مسیر مبارزات ضدصهیونیستی ملت فلسطین باشد.
این هفته در عراق نیز شاهد رویدادهای مهمی بودیم. انتخاب رئیس جمهور و سپس معرفی نخست وزیر، دو رویداد مهم تلقی میشوند که تا حدودی به بنبست یکساله در صحنه سیاسی عراق پایان دادهاند. عبداللطیف رشید، توسط مجلس انتخاب و جایگزین برهم صالح شد که وی بلافاصله، محمد شیاع السودانی، نامزد معرفی شده توسط جبهه هماهنگی شیعیان را مامور تشکیل کابینه کرد. منابع خبری روز گذشته اعلام کردند که مجلس، روز شنبه برای بررسی رای اعتماد کابینه سودانی تشکیل جلسه میدهد. در این میان، عدم مشارکت جریان صدر در روند تشکیل دولت، همچنان بزرگترین تهدید برای موفقیت کابینه سودانی محسوب میشود که باید منتظر ماند و دید این تهدید تا چه حد آینده سیاسی عراق را میتواند تحت تاثیر قرار دهد.
*جمهوری اسلامی
|