عبدالناصر همتی رییس کل پیشین بانک مرکزی میگوید: سال ۱۳۹۹ که همزمان با پایان دولت ترامپ و اوج فشار آن بر ایران بود، ما مشکل ارزی پیدا کردیم. با مسئولان روسیه صحبت کردیم که خط اعتباری برای واردات گندم و ذرت به ما بدهند که آنها هم قبول کردند. البته، بر اساس قوانین آنها نمیتوانستند به دولت وام دهند مگر در زمینه پروژه، پس قرار شد به بانکهای خصوصی اعلام کنند که به ما اعتبار بدهند و دو سال بعد که شرایط بهتر شد، آن را بازپس دهیم. این بانکها گفتند بهره ارزی ۱۴ درصد است که یکجور ترکمانچای بود. هم من و هم آقای روحانی مخالفت کردیم
هفته نامه صدا: عبدالناصر همتی رییس کل پیشین بانک مرکز ی می گوید: سال 1399 که همزمان با پایان دولت ترامپ و اوج فشار آن بر ایران بود، ما مشکل ارزی پیدا کردیم. با مسئولان روسیه صحبت کردیم که خط اعتباری برای واردات گندم و ذرت به ما بدهند که آنها هم قبول کردند. البته، بر اساس قوانین آنها نمیتوانستند به دولت وام دهند مگر در زمینه پروژه، پس قرار شد به بانکهای خصوصی اعلام کنند که به ما اعتبار بدهند و دو سال بعد که شرایط بهتر شد، آن را بازپس دهیم. این بانکها گفتند بهره ارزی 14درصد است که یکجور ترکمانچای بود. هم من و هم آقای روحانی مخالفت کردیم
مهمترین بخش های گفتگو با همتی به شرح زیر است:
*من در انتخابات بر حکمرانی اقتصادی و رفع تحریمها تاکید کردم؛ اگر این سیاست را پیش میبردند، وضعیت کشور متفاوت از امروز بود.
* آقای رئیسی و مقامات دولت بارها و بارها گفتهاند که سفره مردم را به تحریمها گره نزدهاند؛ وقتی تحریمها نمیگذارد درآمد صادرات داشته باشید و واردات با قیمت مناسب انجام گیرد، خودبهخود تحریم به سفره مردم وصل میشود.
* اگر میخواهند به دنیا سیگنال بدهند که باوجود تحریمها محکم ایستادهاند، حذف ارز 4200 تومانی که سیگنال معکوس بود! آنچه رخ داد و اعتراضات اجتماعی که صورت میگیرد، سیگنال بسیار بدی بود که تبدیل به نقطهضعف مذاکرهکنندگان شد.
* اگر مبادلات آزاد خارجی و امکان کسب درآمد ارزی را اصلاح نکنیم، اصلا مهم نیست رئیسجمهوری چه کسی باشد. هرکس در این سمت قرار گیرد، مشکلات ادامه مییابد. البته، این به معنی تفاوت نداشتن دولتها نیست.
* در مناظرههای انتخاباتی، آقای رئیسی گفت که من همه اقتصاددانان را به خط میکنم و نظراتشان را میگیرم و اجرایی میکنم. من همانجا پاسخ دادم که حتی اگر چنین کنید، بینش اقتصادی برای جمعبندی ندارید.
* همهکسانی که در جریان اصولگرا نبودند و میخواستند در انتخابات رأی دهند، به من رأی دادند و بقیه اصلا پای صندوق نیامدند. 15میلیون نفر کمتر از سال1396 در انتخابات 1400 رأی دادند. بنابراین، اگر چهرههای شناختهشدهتر هم تایید میشدند، همین حدود رای میآوردند.
* من معتقدم اگر در گفتوگوها، مکاتبات و جلسات با رهبری و مسئولان عالی نظام درست مسایل تبیین شود و واقعیتها و پیامدها با نگاه کارشناسی گفته شود، همراهی خواهند کرد. درباره برجام هم، وضعیت همین است.
* چگونه است در دولت هاشمی این سیاستها را تعدیل ساختاری و دستور صندوق بینالمللی پول میدانستند و حالا که خودشان اجرا میکنند، اسمش را گذاشتهاند جراحی اقتصادی؟
* اینکه دولت انتظار دارد همه افزایش 57درصدی حقوق کارگران را از جیب کارفرما تامین کند، در این شرایط رکود اقتصادی منطقی نیست، خود دولت هم باید نقشی داشته باشد.
* من در تلاشم وظیفهام در برابر آن دوونیممیلیون نفری که به من رأی دادهاند، ایفا کنم و با توییتها و موضعگیریهایم توضیح دهم که اگر من مسئولیت داشتم، چه میکردم و بهنوعی، تریبون رایدهندگان به خودم هم هستم.