تحلیل سیاسی هفته بشارت بزرگی است که صدای جرس کاروانیان حج، امسال پس از چند سال وقفه به گوش میرسد و چاوشیخوانان، حدود 40 هزار زائر بیتاللهالحرام را از هفته آینده برای اعزام به سرزمین وحی از کشورمان مشایعت خواهند کرد. به همین مناسبت دیروز رهبر انقلاب نکاتی را خطاب به دستاندرکاران و حجاج کشورمان مطرح کردند که مهمترین آنها مطالبه تامین امنیت زائران خانه خدا در سفر حج بود.
دیروز بار دیگر شاهد وقوع حادثه تلخ دیگری در کشور بودیم که ناشی از اهمال و بیمبالاتی بود. قطار حامل زائران رضوی در مسیر مشهد به یزد دچار سانحه ناگواری شد و بر اثر خروج چند واگن از ریل، 21 نفر از هموطنان جان خود را از دست دادند. اینکه این قبیل حوادث که ناشی از عوامل انسانی و سهلانگاری مدیریتی است، چه وقت به پایان میرسند و چه وقت با مسببان این قبیل حوادث برخورد میشود، سوالی است که سالهاست همچون خوره، ذهن افکار عمومی را میکاود.
این هفته و در نیمه خرداد، سی و سومین سالگرد ارتحال امام خمینی برگزار شد. در این مراسم حضرت آیتالله خامنهای ضمن تشریح ویژگیهای امام خواستار جلوگیری از تحریف راه و یاد امام شد. متاسفانه آنچه در این سالها بیش از هر زمان دیگری خودنمایی کرده این است که در گیر و دار مناقشات سیاسی و قدرتطلبیهای گروهی، اصول و آرمانهای امام به حاشیه رفته و به دست فراموشی سپرده شدهاند.
افزایش آلودگی هوا و تعمیم پدیده گرد و غبار در کشور که سابقاً فقط به استان خوزستان محدود میشد، اکنون سراسر پهنه جغرافیایی ایران را در معرض تهدید جدی قرار داده و به لیست مشکلات روزافزون کشور افزوده شده است. غلظت آلایندهها و افزایش ذرات معلق روزهای دشواری را برای مردم رقم زده در حالیکه مسئولان، دست بسته فقط ناظر این پدیده بوده و در انتظار بهبود شرایط طبیعی، چشم به آسمان دوختهاند.
این هفته سونامی گرانیها در کنار اقدام غیرقانونی علیه افزایش حقوق بازنشستگان ادامه داشت و برخلاف وعده مسئولان اقتصادی دولت که گفته بودند حذف ارز ترجیحی و جراحی اقتصادی به اقلام اساسی منحصر میشود، مردم شاهد افزایش قیمتها بودند. تبعات و دامنه این جراحی اقتصادی اکنون همه اقلام مورد نیاز را دربرگرفته و پیکر نیمهجان معیشت مردم را نشانه رفته است.
نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی که از روز دوشنبه آغاز شده، با ارائه متن پیشنویس قطعنامهای از سوی آمریکا و سه کشور اروپایی شامل انگلیس، آلمان و فرانسه و احتمال رای آوردن قطعنامه ضدایرانی، نشان از ایجاد سازوکاری جدید علیه جمهوری اسلامی ایران دارد که میتواند مسیر انتقال پرونده به شورای امنیت سازمان ملل را نیز دنبال کند.
پشت پرده این تاکتیک هرچه که هست، اکنون واقعیت اینست که رژیم صهیونیستی و آمریکا به یکهتاز صحنه آژانس تبدیل شده و پیچ فشار علیه مردم ایران را شدیدتر میکنند. قطعاً دستگاه دیپلماسی دولت سیزدهم نمیتواند با حفظ بیتحرکی و ایستایی، گامی را در جهت لغو فشار تحریمها علیه ملت ایران بردارد و برای حفظ عزت ملی و مقابله با ایجاد اجماع بینالمللی علیه جمهوری اسلامی ایران باید اقدام ابتکاری شایستهای را انجام دهد.
بررسی اهم خبرهای خارجی هفته را با تحولات فلسطین آغاز میکنیم. این هفته نیز صهیونیستها با یورش وحشیانه به مسجدالاقصی، با خادمان و نمازگزاران فلسطینی حاضر در این مکان به برخورد فیزیکی پرداختند.
طی هفتههای اخیر، اشغالگران صهیونیست به طور روزمره به مسجدالاقصی تعرض میکنند و کاملاً مشخص است که قصد آنها، نه زیارت ادعایی، بلکه هتک حرمت این مکان مقدس و زمینهسازی برای محقق ساختن توطئه یهودیسازی قبله اول مسلمانان است. افزایش حملات و تعرضهای صهیونیستها به مسجدالاقصی، با افزایش تحرکات برخی حکام مزدور منطقه در زمینه عادیسازی روابط با این رژیم توسعهطلب و جنایتپیشه بیارتباط نیست و تشدید سازشطلبی و خوشخدمتیهای این حکام خائن، صهیونیستها را در چنگاندازی به سرزمینهای بیشتر گستاختر کرده است.
این هفته، رژیم صهیونیستی در اقدام دیگری در راستای پایمال نمودن هرچه بیشتر حق ملت فلسطین، چندین خانه متعلق به فلسطینیها را تخریب کرد. در این رابطه، سازمان هماهنگی امور بشردوستانه وابسته به سازمان ملل با انتشار گزارشی از تخریب 300 ساختمان متعلق به فلسطینیها در مناطق مختلف فلسطین اشغالی از جمله قدس، در 5 ماه گذشته خبر داد.
رژیم صهیونیستی مدعی است این ساختمانها فاقد مجوز ساخت هستند، یعنی فلسطینیها باید در سرزمین متعلق به خود از اشغالگران مجوز بگیرند. در همین رابطه این هفته صهیونیستها یک روستا را برای دویست و دومین بار، با همین مستمسک، تخریب کردند. فلسطینیهای ساکن این روستا میگویند همانگونه 202 بار روستای خود را ساختهاند بار دیگر آنرا میسازند و زیر بار سخن زور صهیونیستها نخواهند رفت و از خانه و کاشانه خود دست نخواهند کشید.
شعلههای جنگ بیهوده در اوکراین همچنان زبانه میکشد و این هفته نیز شمار دیگری در جریان این جنگ کشته و مناطق دیگری در اوکراین ویران شد. اکنون جنگ در شرق اوکراین به شدت در جریان است و ارتش پوتین تمام قوای خود را متمرکز کرده است تا سرزمینهایی را در این ناحیه اشغال و از آن به عنوان پیروزی و دستاورد تهاجم نظامی به اوکراین بهرهگیری کند.
بلومبرگ، روز گذشته در گزارشی تاکید کرد که آمریکا اخیراً عملاً سیاست بیاعتنایی به جنگ اوکراین را پیشه کرده است. در این میان، این ملت اوکراین است که تاوان این جنگ قدرت و تعارض منافع غرب و روسیه را میپردازد و مشخص هم نیست تا کی باید اوکراینیها در میان دو لبه این قیچی جنگ منافع گرفتار مانده و هزینه بپردازند.
این هفته «سازمان جهانی غذا و کشاورزی» در گزارشی اعلام کرد افغانستان به نقطه فاجعهبار «گرسنگی و ناامنی حاد غذایی» نزدیک میشود. 10 ماه است که گروه تروریستی طالبان بر افغانستان تسلط پیدا کرده و زندگی به طور فزاینده برای مردم این کشور غیرقابل تحمل شده است.
قحطی و گرسنگی در این کشور بیداد میکند و این تنها گوشهای از فلاکتهایی است که این گروه متحجر و قدرتطلب برای مردم افغانستان به ارمغان آورده است. بسیاری از مردم به بهانههای مختلف، ازجمله وابستگی به رژیم قبلی و یا عدم همراهی با طالبان کشته شدهاند. شمار زیادی از کار اخراج گردیده و قشر زنان متحمل ظلمهای مضاعف شدهاند. آنهایی که توانستهاند از این کشور گریخته و بسیاری به دنبال راهی برای خروج هستند. بسیاری میگویند که انتقاد از طالبان، خانواده و شغلشان را در معرض خطر قرار میدهد.
گروههای قومی غیر از طالبان، ازجمله مردم هزاره و تاجیک مورد تبعیض بیشتری هستند. این گروهها به دلیل سیاستهای طالبان، فقر و محرومیت بیشتری را باید تحمل کنند و هر از گاه نیز هدف اقدامات و حملات تروریستی گروههایی قرار میگیرند که طالبان آنها را منتسب به «داعش» میکند. این در حالی است که این گروههای تروریست همچنان به فعالیتهای خود در این کشور ادامه میدهند و ارادهای برای مقابله با آنان مشاهده نمیشود. یک محقق حقوقی و مشاور سابق افغانستان شرایط امروز این کشور را «زندگی در قفس» توصیف میکند که در آن، مردم هیچ امیدی به آینده ندارند.
*جمهوری اسلامی
|