مولفه های قدرت ترکیه ✍️اینکه ترکیه با گام هایی آرام ، مستمر اما بسیار جدی موفق گردید حتی راه نفس کشیدن مردم ایران ، عراق و سوریه را در اختیار گرفته و شاید در آینده نزدیک حتی رغبتی به معامله یک گالن آب آشامیدنی با چند گالن نفت ایران و عروق هم نداشته باشد شاید هنوز از درک مقامات سه کشور محتاج هوا و آب ایران ، عراق و سوریه خارج است چنانکه بزودی ترکیه چون سبزینه زیبا در کنار سه اقلیم بیابانی و خشک ایران ، عراق و سوریه در نقشه جهان دیده خواهد شد ، کاری که ترک ها از آتاترک تا گورسل و از تورگوت اوزال و احمد سزر تا اردوغان علی رغم تفاوت و تضادهای بنیادین اعتقادی و شیوه کسب قدرت بدون وقفه پیگیری و محقق کردند.
✍️اینکه جهان سران ترکیه را به دفاع محض از منافع ، مصالح و امنیت ملی می شناسد به ویژگی قابل اتکایی در مذاکره با این کشور شناخته می شود. مقامات ترک هیچ ارزشی را جز رشد و توسعه کشورشان به رسمیت نمی شناسند و اردوغان در برخورد با روسیه در سوریه ثابت کرد برای حفظ منافع و مصالح مردم کشورش به هر اقدامی حتی تعظیم به موقع در برابر پوتین در کرملین اقدام می کند تا منافع و امنیت حداکثری مردمش را تامین کند.
✍️مقامات ترکیه برای تحقق منافع حداکثری مردمشان موضع گیری براساس دوست و دشمن را به رسمیت نمی شناسند و تنها به امکان کسب منافع حداکثری می اندیشند ، لذا اردوغان پس از برخورد قهرمانانه با شیمون پرز در دانشگاه کلمبیا و داووس می تواند بلافاصله میزبان رئیس جمهور اسرائیل در استانبول و میانجی اسرائیل - اعراب هم باشد ، چنانکه ترکیه همزمان با عضویت در ناتو و استقرار موشک های پاترویت آمریکایی علی رغم اعلام مخالفت آمریکا به شدت از دریافت و استقرار سامانه اس۴۰۰ روسی هم استقبال می کند.
✍️اینکه رهبران ترک از کمال پاشا (آتاترک) تا اردوغان با تمام تفاوت های اعتقادی و سیاسی که داشتند تماماً راه پیشرفت و عظمت کشورشان را در افزایش حضور مردم ترکیه نه دولت ها در تمام ارکان اقتصاد ملی می دانستند و مهمترین رسالت حکومت را در ایجاد شرایط و فضای امن برای گسترش فعالیت شرکت های ترکیه در اقصی نقاط جهان دیدند حرف جدیدی نیست ، چنانکه مهندس نیکزاد نایب رئیس مجلس (وزیر مسکن دولت احمدی نژاد) در فروردین ۸۹ به نکته جالبی از همراهی اردوغان در سفر چند روزه به ایران اشاره کرد.
✍️نیکزاد توضیح داد که پس از استقبال در نشست کوتاه تشریفاتی پاویون که از برخورد اردوغان با نخست وزیر اسرائیل هم تشکر کردم اردوغان بدون توجه به حواشی صحبت های من بلافاصله به مشکل پرداخت مطالبات معوق شرکت کوزو (پیمانکار بزرگ مسکن مهر) اشاره و خواستار پرداخت فوری مطالبات کوزو شد که قول پیگیری دادم.
✍️نیکزاد توضیح داد که اردوغان در نشست با احمدی نژاد رئیس جمهور اسبق ، لاریجانی رئیس مجلس سابق و سپس در عزیمت به مشهد و دیدار با مقام معظم رهبری دقیقاً به همان سبک پس از سخنان مقامات کشورمان که غالباً به موضوعات آمریکا ، فلسطین و قدردانی از برخورد اردغان در دانشگاه کلمبیا و داووس با نخست وزیر اسرائیل اشاره کردند بعنوان اولین مطلب به پرداخت فوری مطالبات معوق شرکت کوزو (پیمانکار بزرگ مسکن مهر) اشاره کرد که مقامات عالی هم در حضور ایشان ناچار به بنده دستور رسیدگی دادند و در بازگشت مطالبات معوق کوزو پرداخت شده بود.
✍️اینکه امثال اردوغان با اتکا به کدام استراتژی از ویرانه اقتصادی ترکیه دهه ۶۰ به بازیگر قدرتمند ، موثر ، مقبول و منفعت طلب ۱۴۰۰ رسیدند حتماً قابل بررسی است ، اما شاید سوال جدی برای ایران همچنان این است که آرامش ، ثبات و شکوفایی اقتصادی ایران به جز ایران به نفع کدام کشور منطقه است؟ اصولاً ایران مقتدر و بدون محدودیت مطلوب کدام کشور است؟ متقابلاً کدام کشورها از استمرار شرایط تحریمی توام با اضطرار و بحران مستمر و توام با احتمال وقوع جنگ برای ایران از منافع حداکثری برخوردارند؟ ایران امروز از کدام مولفه قدرت موثر در عرصه بین الملل جز حضور غیر رسمی در معادله قدرت برخی مناطق جهان برخوردار است؟ ۲۱فروردین۰۱
|