روسیه رسما از خواستههایش در مورد برجام عقبنشینی کرد وال استریت ژورنال نوشت: دیپلماتهای ارشد غربی گفتند که روسیه اخیراً از خواستههای خود از واشنگتن در رابطه با توافق هستهای ایران عقب نشینی کرد و راه را برای تهران و واشنگتن برای احیای برجام باز کرد.
در ادامه این مطلب آمده است: سهشنبه گذشته، پس از دیدار سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه با همتای ایرانی خود در مسکو، هم لاوروف و هم حسین امیرعبداللهیان گفتند که روسیه مانع از برجام نمیشود.
روسیه در اوایل ماه جاری از واشنگتن خواستار تضمینهایی شده بود که روابط اقتصادی این کشور با ایران تحت تاثیر تحریمهای غرب علیه مسکو بر سر اوکراین قرار نمیگیرد. دیپلماتهای غربی گفتهاند که حرکت لحظه آخری عامل محرکی بود که از توافق برای احیای برجام در 10 روز گذشته جلوگیری کرد.
یک دیپلمات ارشد غربی گفت که میخائیل اولیانوف، مذاکرهکننده ارشد روسیه در گفتگوهای وین، به اتحادیه اروپا اطلاع داده است که روسیه تضمینهای محدودتری را میپذیرد که براساس آن بتواند اقدامات هستهای را که طبق توافق هستهای 2015 میلادی (1394) صورت میدهد، انجام دهد. این شامل مبادله اورانیوم با ایران، طراحی مجدد تاسیسات هستهای فردو و تامین سوخت هستهای به رآکتورهای ایران است.
این دیپلمات که خواستار ناشناس ماندن به دلیل ماهیت حساس مذاکرات شد، گفت: روسیه نسبت به تضمین پروژههای هستهای راضی است و هیچ چیز دیگری نمیخواهد.بنابراین میتوانیم مذاکراتی را که اکنون منحصراً ایران و آمریکاست ادامه دهیم.
همزمان،سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه نیز در بیانیهای با تاکید بر این که مسکو همواره کمک قابل توجهی به روند مذاکرات وین کرده است، گفت: متن توافق آتی در مذاکرات وین به گونهای اصلاح شده است که از همکاری ایران-روسیه حفاظت شود.
ماریا زاخارووا گفت: هیچ سوالی درباره برجام برای ما وجود ندارد. بحث در مورد تعدادی از جنبههای اساسی و در عین حال بسیار حساس هنوز کامل نشده است. صیقل کاری نهایی متن توافقنامه برجام در جریان است. امیدواریم همکاران در غرب متوجه مسئولیتی باشند که بر دوش آنهاست.
وی خاطرنشان کرد، مجموعه اقدامات برای احیا روی میز مبتنی بر رویکرد روسیه است که به طور مداوم ترویج میشود، که مستلزم بازگشت متقابل هماهنگ واشنگتن و تهران به تحقق همه الزامات برجام مطابق با پارامترها و مهلتهای اولیه توافق شده بدون هیچ مورد اضافی است.
زاخارووا افزود: متن توافق آتی به گونهای اصلاح شده است که حفاظت از تمامی پروژههای مقرر در برجام و حیطه فعالیتها با مشارکت مستقیم متخصصان، همچنین به طور مثال همکاری روسیه-ایران در زمینه نیروگاه بوشهر-از تاثیرات مخرب محدودیتهای ضد روسیه توسط آمریکا و اتحادیه اروپا به شکلی قابل اطمینان حفاظت شود.
میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در وین هم در صفحه توییترش درباره گزارشهای اخیر راجع به موضع روسیه در مذاکرات وین نوشت: فاجعه است! از گمانهزنیها درباره موضع روسیه در مرحله آخر مذاکرات وین خسته شدهام. سوء تفاهمها، سوءتعبیرها و تحریف واقعیت. لب مطلب این که، به نتیجه رسیدن توافق در مذاکرات وین به روسیه بستگی ندارد، به بقیه بستگی دارد، به ویژه آمریکا.
در آخر هفته، یک مقام ارشد آمریکایی به وال استریت ژورنال گفت که تنها "مشکلهای انگشت شماری" بین ایالات متحده و ایران برای دستیابی به توافق باقی مانده است، که عمدتاً در مورد موضوع دامنه کاهش تحریمهایی که ایران از واشنگتن دریافت خواهد کرد، است. این مقام گفت که طرف آمریکایی احساس میکند حل این مسائل "در دسترس است".
*آمریکا: به تعامل با روسیه برای بازگشت به برجام ادامه میدهیم
یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا هم گفت که واشنگتن مشارکت روسیه در پروژههای هستهای ایران را به عنوان بخشی از برجام و پس از اجرای کامل آن،تحریم نخواهد کرد.
رسانههای بینالمللی به نقل از این مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا نوشتند: آمریکا به تعامل با روسیه برای بازگشت به اجرای کامل توافق هستهای ایران ادامه میدهد.
این مقام وزارت خارجه آمریکا که نامی از او برده نشده است، توضیح داد واشنگتن مشارکت روسیه در پروژههای هستهای ایران، به عنوان بخشی از برجام و پس از اجرای کامل آن را تحریم نخواهد کرد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هم با بیان اینکه ما درخصوص احتمال بازگشت متقابل به پایبندی به برجام در روزهای اخیر به پیشرفت قابل توجهی دست یافتهایم، گفت: ما در مورد بازگشت به برجام به تعامل با مسکو ادامه میدهیم.
ند پرایس در ارتباط با تضمینهای آمریکا به روسیه درخصوص برجام افزود: ما مشارکت روسیه در پروژههای هستهای در ایران که بخشی از اجرای کامل برجام هستند را تحریم نخواهیم کرد. ما فراتر از این امر تضمینی به روسیه ندادهایم.
وی گفت: ما به صورت واضح اعلام کردهایم که تحریمهای جدید روسیه به بازگشت احتمالی به پایبندی کامل به برجام ربطی ندارند و این تحریمها نباید هیچ تاثیری بر اجرای برجام داشته باشند.
وی ادامه داد: ما قبلا اعلام کردهایم نبود محدودیت برای برنامه هستهای ایران، در راستای منافع آمریکا، متحدان اروپایی، چین و همچنین روسیه نمیباشد. مسائل کمی در مذکرات باقی ماندهاند و با رسیدن به مراحل پایانی مذاکرات، این مسائل مشکل ترینها هستند بنابراین ما هنوز به توافق دست نیافته ایم. تا زمانی که در مورد همه مسائل توافق نشود، توافقی بدست نمیآید.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ادامه داد: ما همچنان معتقدیم بازگشت متقابل به پایبندی به برجام همچنان بهترین روش برای جلوگیری از دسترسی ایران به سلاح هستهای به صورت دائمی و قابل تایید است.
ند پرایس اضافه کرد: برجام یک مسیر فرار روسیه از تحریمها نخواهد بود. ما قصد نداریم روسیه را به خاطر شرکت در پروژههای هستهای در ایران که بخشی از برجام هستند، تحریم کنیم. رابرت مالی و تیم مذاکرهکننده آمریکا هنوز در واشنگتن هستند و اگر لازم باشد، آنها آمادهاند به وین بازگردند.
* گروسی: در آستانه توافق در وین قرار داریم
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: طرفهای حاضر در مذاکرات وین در آستانه رسیدن به توافق قرار دارند.
رافائل گروسی در گفتگو با شبکه خبری فرانس24 در پاسخ به این سوال که آیا با توجه به اینکه وزیر خارجه روسیه گفته که از آمریکا ضمانت کتبی دریافت کرده طرفها در آستانه توافق در مذاکرات وین قرار دارند، پاسخ مثبت داد.
مدیر کل آژانس اتمی گفت: بله، فکر میکنم در آستانه توافق هستیم. مشکلاتی که طی روزهای قبل پیش آمدند، البته مشکلات واقعی بودند.
وی در ادامه افزود: مشکلات ناشی از تحریمهای جدید علیه روسیه باعث ایجاد وقفه در گفتوگوها شد. بنابراین، من خیلی خوشحالم که سرگئی لاوروف گفته که از آمریکا ضمانت دریافت کرده. امیدوارم بهزودی به توافق دست پیدا کنیم.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنین در پاسخ به این سوال که با توجه به سفر اخیرش به تهران، آیا از نظر او در زمینه مسائل فنی،چارچوب همکاریهای لازم با ایران در دسترس میباشد و تنها به پیشبرد دیپلماتیک امور نیاز است، گفت: فکر میکنم چیزی که میگویید درست است. نمیخواهم کارهایی که باید انجام شوند را تقلیل بدهم، آنچه ما با ایران داریم، مسیری رو به جلو است، طرح و نقشه راهی که باید در پیش بگیریم و گامبهگام آن را دنبال کنیم تا چیزهایی را که نیاز به شفافسازی دارند، شفافسازی کنیم. امیدوارم بتوانیم این کار را انجام دهیم. کارهای زیادی پیش رو داریم. به ویژه درحال حاضر که با کشمکشهایی عذابآور و غیرمنتظره مانند آنچه در اوکراین رخ میدهد، مواجهیم.
وی افزود: از نظرم، حداقل در این زمینه باید تا اندازهای قطعیت و ثبات وجود داشته باشد.
*جمهوری اسلامی
|