از پرچم چین تا ادای احترام به گریبایدوف آغاز دههِ فجر (12 بهمن) امسال با به نمایش درآوردن پرچم چین بر برج میدان آزادی تهران شروع شد. اقدامی که توسط آقای زاکانی؛ شهردار انقلابی، جهادی و ولایتمدار تهران انجام شد تا نوید پیامی خاص در آغاز چهل و چهارمین سال پیروزی انقلاب 57 باشد.
پایان دههِ فجر (22 بهمن) 1400 نیز همزمان شد با ادای احترام سفیر روسیه به یادبود الکساندر گریبایدوف؛ سفیر روسیه تزاری در سال 1207 که با فتوای میرزا مسیح مجتهد استرآبادی در تهران بوسیله مسلمانان معترض به قتل رسید.
گریبایدوف خواهرزاده ژنرال پاسکویچ و عامل قرارداد ترکمنچای که به عنوان سفیر روسیه تزاری در ایران انتخاب شده بود. گریبایدوف بنا به مفاد عهدنامهِ ترکمنچای؛ زنان ارمنی و گرجی در تهران را شناسایی میکرد و بزور دستگیر کرده به سفارت میبرد و آنها را به روسیه میفرستاد. زنانی که شوهر کرده و برخی فرزند داشتند. این زنان، ایرانی محسوب میشدند چون شهرها و مناطقی که در عهدنامه ترکمنچای روسها تصاحب کردند جزء قلمرو ایران بود. به همین دلیل مردم و روحانیت از این وضع ناراضی بودند تا اینکه دو تا از زنان آصف الدوله قاجار؛ امضاءکننده عهدنامه ترکمنچای نیز توسط ماموران گریبایدوف به زور به سفارت برده شدند. میرزا مسیح مجتهد فتوای آزادی زنان مسلمان را صادر کرد و سفارتخانه روسیه که به فسادخانه یا مرکز فساد شهرت یافته بود با هجوم مردم تهران مواجه شد. درگیری آغاز شد 80 نفر از روسها به قتل رسیدند و 38 نفر از مردم مسلمان نیز کشته شدند. خودِ گریبایدوف نیز به طرز فجیعی کشته شد، واقعهای که نشانهِ درماندگی قاجاریه بود.
حالا سفیر تزار جدید روسیهِ برادر پوتین در روز 22 بهمن؛ همزمان با جشن پیروزی انقلاب اسلامی به مناسب روز دیپلمات بر سرِ بنای یادبود گریبایدوف حاضر میشود و ادای احترام میکند. (چون گریبایدوف در 22 بهمن به قتل رسید) و آن را رسانهای میکند تا مردم ایران و حاکمان ج.ا.ا را متوجه ارزش و اهمیت الکساندر گریبایدوف برای سیاست خارجی و روابط با ایران بکند.
حال این پرسش اساسی مطرح میشود که
1. آیا به نمایش درآوردن پرچم چین بر فراز برج آزادی در 12 بهمن و احترام به بنای یادبود گریبایدوف در 22 بهمن؛ تصادفی است یا بیانگر رویکرد جدید چین و روسیه از یک طرف و جمهوری اسلامی ایران از طرف دیگر میباشد؟
2. به عنوان یک معلم که بیش از 30 سال در کتابهای تاریخ معاصر از فتوای میرزا مسیح مجتهد و قتل گریبایدوف توسط مردم مسلمان تهران به نیکی یاد میکردم و از خیانتها و جنایتهای روسیه برای دانشآموزان سخن میگفتم، از حاکمان ج.ا.ا انتظار نداشتم در مقابل این اقدام سفیر روسیه و تزار جدید آن سکوت کرده و دستگاه دیپلماسی ایران از کنار آن براحتی بگذرد. آیا حاکمان نمیخواهند دلیل این سکوت یا بیتوجهیشان را برای مردم توضیح بدهند؟
گر خطا گفتیم اصلاحش تو کن
مصلحی تو ای تو سلطان سخُن
*جمهوری اسلامی
|