تحلیل سیاسی هفته اُمیکرون این روزها به سرعت در حال پیشروی در کشور است و به گفته کارشناسان، تعداد مبتلایان به این ویروس سریعالانتقال که در ابتدای هفته حدود دو هزار نفر در روز بود اکنون به صورت تصاعدی به بیش از 11 هزار تن رسیده است. در کشورهای با آمار واکسیناسیون بالا هم، اکنون شرایط بحرانی است و اطمینانی وجود ندارد که خیال کنیم حالا که وضعیت ما بهتر از آنهاست، چند هفته دیگر وضعیت ما مثل آنها نشود. بنابراین لازم است در صدور مجوز برگزاری تجمعات تجدیدنظر کنیم و الاّ همان اشتباهات بهمن سال 98 دوباره دامنگیر کشور خواهد شد.
در تایید این نکته همین بس که دیروز یکی از اعضای ستاد ملی مبارزه با کرونا زنگ آغاز پیک ششم کرونا را به صدا درآورد و به صراحت اعلام کرد سه تا چهار هفته دیگر به اوج شیوع اُمیکرون خواهیم رسید.
مذاکرات برجامی این هفته نیز با افزایش رفت و آمد هیاتها و برگزاری جلسات متعدد در وین جریان داشت و به گفته اکثر طرفهای مذاکره، برای سرعت بخشیدن به روند گفتوگوها و دستیابی به توافق نهایی باید گامهای ملموستری برداشته شود. شاید اکنون زمان آن فرا رسیده باشد که در مذاکرات، طرفین رویکرد مسئولانهتری را به دور از احساسات کاذب و جوسازیهای غیرواقعی اتخاذ کرده و از سرزنش کردن یکدیگر و منحرف نمودن افکار عمومی دست برداشته و گامهای معتبری را با جسارت و مهارت به منصه ظهور بگذارند.
این هفته سرانجام موضوع مذاکره مستقیم با آمریکا توسط دولت سیزدهم مطرح شد و وزیر خارجه از مذاکره با آمریکا در سطوحی که لازم باشد سخن به میان آورد. اینکه جریانی که اکنون پیشنهاد مذاکره با آمریکا را مطرح میکند، قبلاً و در زمان مذاکرات دولت قبل چه موضع سخت و غیرقابل انعطافی در این رابطه داشت و آنرا خیانت به انقلاب معرفی میکرد، قابل انتقاد هست یا نه، قطعاً کار را به جایی نخواهد رساند زیرا اکنون مذاکرات وین در شرایطی قرار دارد که خروج آن از بنبست، نیاز به ابتکار عمل و بهرهگیری از انعطافهای دیپلماتیک در جهت دستیابی به منافع ملی دارد که باید از آن استقبال کرد.
هفته جاری موضوع بودجه سال آینده محل بحث کارشناسان اقتصادی و مورد توجه افکار عمومی بود چرا که برای اولینبار است که بودجهریزی کشور با توجه به تنگناهای شدید اقتصادی به گونهای تنظیم و به مجلس ارائه شده که در صورت تصویب بدون انجام اصلاحات، معیشت مردم را دچار تکانههای شدید خواهد کرد و باعث نارضایتی شدید مردم در مقابل افزایش فشارهای وارده خواهد بود. اینکه دولت وضعیت مالی مناسبی ندارد و برای اداره کشور با مضایق متعددی مواجه است، هرچند هم که درست باشد، ولی هرگز نباید دلیلی برای وارد آوردن فشار حداکثری به مردم از طریق حذف ارز ترجیحی و مطالبات توانفرسای مالیاتی باشد. دولت باید بتواند با ریشهیابی مشکلات موجود، راهحل مناسبی پیدا کند و الّا حواله دادن به صدقههای یارانهای، دردی از مردم را دوا نخواهد کرد. بنابراین، از نمایندگان مجلس، بویژه کمیسیون تلفیق، انتظار میرود شرایط کشور و اوضاع نابسامان مردم را مورد توجه قرار داده و از وارد آوردن فشارهای بودجهای بیشتر به ملت جلوگیری کنند.
حرف و سخن درباره سفر رئیسجمهور به روسیه در این هفته نیز ادامه داشت و نشان داد که افکار عمومی نسبت به حفظ عزت و اقتدار ملی بسیار حساس است و کوچکترین تصمیمات و رفتارهای مسئولان و شخصیتهای سیاسی را، تا آنجا که قابل پیگیری باشد، مورد ارزیابی قرار میدهد.
در سفرهای خارجی به هر کشوری که باشد، معیارها و اصول نظام و انقلاب اسلامی باید بیکم و کاست حفظ شده و در این مراودات، توازن سیاسی نیز لحاظ شود. شرایط اقتضا میکند در تعامل هوشمندانه با کشورها، که از نیازهای امروز کشور ماست، منافع و عزت ملی در سرلوحه توجه قرار گیرد و طبعاً تا از حفظ آن اطمینان حاصل نکردهاند، به انجام سفر، تن ندهند.
رویدادهای خارجی هفته را به تحولات یمن و افغانستان اختصاص میدهیم. ائتلاف متجاوز به سرکردگی ریاض این هفته نیز جنایت دیگری را علیه مردم محروم یمن مرتکب شد. جنگندههای این ائتلاف در اقدامی ناجوانمردانه و ضدبشری منطقه «صعده» در شمال یمن را هدف حمله وحشیانه قرار دادند و صدها نفر را به خاک و خون کشیدند. در جریان این حمله یک زندان هدف قرار گرفت که طبق اعلام مسئولان یمنی در اثر آن 91 نفر کشته و بیش از 230 نفر زخمی شدند. بازتاب این جنایت در افکار بینالمللی به حدی بود که سردمداران ریاض مدعی شدند که کار ما نبوده است و مسئولیت آن را به گردن شرکایشان انداختند. این، نخستین جنایت از این دست نبوده چرا که ریاض شش سال است ملت یمن را آماج حملات گسترده نظامی قرار داده، هزاران نفر را قتلعام کرده، صدها هزار را آواره و ساختار اقتصادی این کشور محروم را ویران نموده است. متاسفانه مجامع جهانی به دلیل اعمال نفوذ، به شکل شرمآوری چشم خود را به روی این تجاوز علنی و جنایت آشکار بسته و دست جنایتکاران را کاملاً باز گذاشته است. ملت یمن آنچنانکه در شش سال گذشته نشان داده مصمم به پایداری و دفاع از کرامت و استقلال خود است و با تقویت بنیه دفاعی، ضربات سنگینی به متجاوزان وارد کرده است که تازهترین مورد آن عملیات نظامی موسوم به «طوفان یمن» بود که در جریان آن با موشک و پهپاد اهداف حساس و مهمی را در امارات مورد حمله قرار دادند. مدافعان یمن هشدار دادهاند اگر امارات دست از شرارتهایش برندارد باید منتظر ضربات شدیدتری باشد.
این هفته شهر اسلو در نروژ محل برگزاری اجلاسی درباره افغانستان بود. آنچه که اعلام شده، بررسی کمک به افغانستان، محور این اجلاس بوده است. نکته قابل تامل دعوت برگزارکنندگان اجلاس از گروه تروریستی حاکم بر افغانستان و حضور دو سرکرده طالبان در این اجلاس بود. دعوت از سران این گروه تروریستی در شرایطی که این گروه در جریان یک تبانی با آمریکا و به شکل کودتا و سرکوب ملت افغانستان بر سر کار آمده و حتی به هیچیک از وعدههایش، ازجمله تشکیل حکومت فراگیر عمل نکرده و روز به روز بر شدت سرکوب مردم افغانستان میافزاید، نشان از تلاش برای تحقق توطئه رسمیت بخشیدن به این گروه تروریستی توسط محافل قدرت در غرب دارد. یکی از اعضای طالبان، حضور در این جلسه را یک پیروزی در مسیر به رسمیت شناخته شدن توصیف کرده است.
همزمان، از داخل افغانستان خبر میرسد که تروریستهای طالبان ابعاد اقدامات متحجرانه و سرکوبگرانه خود را تشدید کردهاند. روز به روز گزارشهای بیشتری مربوط به ناپدید شدن افراد، بهخصوص در بین منتقدان و زنان، اقدامات سرکوبگرانه و تحقیرآمیز علیه مردم در ملاعام و مصادره کمکهای بینالمللی منتشر میشود.
تحولات مذکور، تاییدی بر این واقعیت است که برخلاف ادعای سردمداران و حامیان طالبان، ذات این گروه هیچ تغییری نکرده، بلکه درصدد خرید وقت برای اجرایی کردن سیاستهای خود است.
|