آرمان ملی: شناسایی ۱۵۳۳ مبتلا به سویه جهش یافته اُمیکرون کشور را در مرز ورود به موج ششم کرونا قرار داده و زنگ خطرها از هماکنون بهصدا درآمده و بیمارستانها در حالت آماده باش کامل قرار دارند. زمانیکه در تیم 25 نفره استقلال تهران، 18 نفر به ویروس کرونا مبتلا شده و تست پی سی آر آنها مثبت بوده، آن هم در روزی که کل مبتلایان کشور، ۱۲ هزار و ۸۴۷ بیمار بود، نشان میدهد که افرادی که واکسن نیز زدهاند، در برابر کرونا دیگر مصونیت ندارند. طبق آمار رسمی، 7 میلیون نفر نیز تاکنون واکسن نزدهاند و این موضوع میتواند هشدار عضو ملی کرونا را محقق کند.
عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا گفت: ما وارد موج جدید شدیم و تقریبا طی ۳ تا ۴ هفته آینده به پیــــک میرسیم. روز دوشنبه مینو محرز در خصوص فــــوت ۳ نفر از هموطنان بر اثر ابتلا به کرونا افزود: «تاثیر واکسن بر روی اُمیکرون کم است و از این رو دریافت نوبت سوم واکسن ضروری است چرا که هر چه میزان آنتیبادی و مصونیت در برابر ویروس بیشتر باشد، احتمال ابتلای خفیفتر بالاتر است، و بهزودی وارد پیک ششم با سویه جهش یافته اُمیکرون میشویم. اما در شرایطی که بنا به اعلام رسمی وزارت بهداشت، از دوشنبه تا سه شنبه (28 دی) ۳۶۵۳ بیمار کووید ۱۹ در کشور شناسایی شد و ۱۸ بیمار نیز جان خود را از دست دادند. فرمانده ستاد عملیاتی کرونا کلانشهر تهران نیز این امر را تایید میکند و میگوید: «آمار مراجعان نسبت به هفته گذشته نشان میدهد با رشد ۱۰ تا ۱۵ درصدی در مراجعات سرپایی روبهرو هستیم.» بنا به گفته علیرضا زالی، «الگوی مراجعات این بار بسیار خفیف است و دوران بیماری کوتاهی را سپری میکنند اما باید مراقبت کرد. تعداد فوتیها در ۲۴ ساعت گذشته ۷ نفر بود که تنها سه نفر از آنها پی سی آرمثبت داشتند.»
40 درصد مبتلایان اُمیکرون است
دبیر اپیدمیولوژی و پژوهش کمیته علمی کشوری مقابله با کووید۱۹گفته است: «در حال حاضر بیش از ۴۰ درصد از موارد ابتلا به کرونا در کشور از نوع سویه اُمیکرون است. در صورت ادامه این شرایط، هفته آینده اُمیکرون به ویروس غالب در کشور بدل میشود.» مسعود یونسیان افزود: «موارد ابتلا به سویه اُمیکرون طی چهار هفته گذشته، تقریبا هفتهای ۱۰ درصد افزایش یافته است. چهار هفته پیش ۸ درصد موارد ابتلا اُمیکرون بود، سه هفته پیش ۱۸ درصد، دو هفته پیش ۳۳ درصد و هفته اخیر هم ۴۳ درصد موارد ابتلا را شامل میشده است. به نظر میرسد که سیگنالی برای موج ششم دریافت کردهایم. وی با اشاره به کاهش رعایت پروتکلهای بهداشتی، گفت: رعایت پروتکلهای بهداشتی هم از نظر ماسک و هم از نظر حضور در اجتماعات بسیار پایین آمده است. از طرفی نه دولت اعمال محدودیت را تشدید کرده و نه مردم همراهی کردهاند. وقتی دولت سختگیری ندارد، مردم هم همراهی نمیکنند.»
مرزهای باز ایران در برابر گردشگران
اما سوال اینجاست که سهل انگاری در برابر سویه خطرناک اُمیکرون، چگونه میتواند کشور را به شرایط بحرانی بکشاند. در شرایطی که هیچ محدودیتی در کشور وجود ندارد و همه مدارس و دانشگاهها نیز بهزودی حضوری میشوند. مرزهای کشور نیز برروی مسافران باز است و آماری که در این رابطه منتشر شده قابل تامل است. بررسی آمار گردشگران خارجی نشان میدهد در مدت زمان اول آبان تا ۱۱ دی ماه ۱۴۰۰ عراقیها و افغانستانیها که درگیر شیوع کرونا و اُمیکرون بودهاند، بیشترین مسافران ورودی به ایران بودهاند. آمارها نشان میدهد که گردشگران عراقی همچنان در صدر آمار ورودی به ایران هستند. پس از آن افغانستانیها ترکیهایها و آذربایجانیها بیشترین مسافران ورودی به ایران در ۷۰ روز اخیر بودهاند. بر این اساس از ابتدای آبان تا ۳۰ آذر ماه حدود ۲۲۶ هزار گردشگر عراقی، ۱۰۳ هزار گردشگر افغانستان، ۹۰ هزار گردشگر از ترکیه، ۲۲ هزار گردشگر از آذربایجان، ۱۸ هزار گردشگر از بحرین، ۱۲ هزار گردشگر عمانی، ۱۱ هزار نفر از پاکستان، ۶ هزار روس، دو هزار آلمانی و ۸۸ هزار نفر از کشورهای دیگر به ایران آمدند. همچنین از ابتدای دی ماه تا ۱۱ دی ماه ۱۴۰۰ نزدیک به ۲۳ هزار گردشگر عراقی، ۱۰ هزار افغانستانی، ۶ هزار ترکیهای، دو هزار آذربایجانی، ۳۴۱ نفر بحرینی، دو هزار عمانی، سه هزار پاکستان، ۷۰۳ گردشگر روس، ۴۷۲ گردشگر آلمانی و ۶ هزار گردشگر از کشورهای دیگر به ایران سفر کردند. بدون تردید در شرایطی که بسیاری از کشورها مرزهای خود را برروی مسافران بستهاند، ورود مسافران اروپایی و کشورهای همسایه نظیر ترکیه، که با محدودیتهای جدی در برابر شیوع امیکرون مواجه است، در این امر بیدلیل نیست.
هدیه واکسن به کشورهای دیگر؟
درست زمانی که خیلیهـــا در مراکــز واکسیناسیون بهدنبال واکسن آسترازنکا بودند، خبر رسید قرار است واکسنهای اهدایی مازاد به کشورهای دیگر هدیه داده شود؛ این در حالی بود که کشور ژاپن تنها ۷۰۰هزار دوز واکسن آسترازنکا به ایران هدیه داده بود. انتشار همین خبر، اما با حاشیههای زیادی همراه بود. آنطور که رسانهها گزارش دادهاند، کمال حیدری، معاون بهداشت وزارت بهداشت که به تازگی بهعنوان سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا منصوب شده، تأکید میکند که «هیچکدام از واکسنهای اهدایی، آسترازنکا نخواهد بود، چرا که مردم به این واکسن نیاز دارند و اگر قرار باشد واکسنی جز آسترازنکا هدیه داده شود، میتوان آن را به کشورهای دیگر فرستاد. «چند روز پیش خبری درباره اهدای واکسنهای خارجی از سوی وزیر خارجه به کشورهای یمن، افغانستان و سوریه منتشر شد؛ این در حالی است که ایران با کمبود واکسن استرازنکا روبهرو شده، اما کمال حیدری میگوید: «بههیچ عنوان واکسنهای اهدایی، آسترازنکا نخواهد بود؛ چراکه خودمان به این واکسن برای سفرهای بینالمللی مردم نیاز داریم. ما به اندازه کافی واکسنهای دیگر در اختیار داریم و اگر قرار باشد واکسنی جز آسترازنکا به ما هدیه شود، میتوانیم بخشی از آنها را اهدا کنیم.»