مشکل گرانی و کمبود دارو فاجعهای که در راه است مشکلات مردم در تهیه دارو همچنان ادامه دارد و حتی شاهد هستیم که روز به روز به مشکلاتشان در حوزه دارو اضافه هم میشود. ضعف دولت در تامین داروی مورد نیاز باعث بروز نگرانی در میان افراد جامعه شده است.
علیرغم اینکه مسئولان در چند سال گذشته اعلام کردند که در تولید دارو به خودکفایی رسیدیم هنوز مشکلاتی در خصوص تولید دارو و تهیه آن وجود دارد که باعث افزایش نگرانیها در این زمینه میشود. این روزها داروهای مورد نظر بیماران یا کمیاب شدهاند یا اگر پیدا شوند با قیمت بالاتر به فروش میرسند. در هفتههای گذشته بیمارانی که دیابت نوع دوم دارند به قیمت بالای داروی مورد نیاز خود (ویکتوزا) به شدت معترض هستند و میگویند برخی از داروخانهها این دارو را با قیمت یک میلیون و پانصد هزارتومان و به صورت آزاد به فروش میرسانند که البته این قیمت بالاتر هم رفته است.
دراوضاع کنونی اقتصادی کافی است تصور کنیم که اگر کسی نیازمند این دارو باشد و اوضاع مالی مناسبی هم نداشته باشد برای تهیه آن باید چه راهی را در پیش بگیرد. با وجود این گرانیها افراد نیازمند بازهم باید خود را برای اتفاقات ناگوار آماده کنند و خود را به خدا بسپارند تا شاید معجزهای شود و بتوانند داروهای خود را با قیمت مناسب پیدا کنند.
سید علی فاطمی، نایب رئیس انجمن داروسازان میگوید: شربت ساده لاکتولوز که برای درمان بیماریهای گوارشی است فوقالعاده کمیاب شده، خیلی از داروهای اعصاب در دسترس نیست، داروهای بیماران مبتلا به صرع به سختی پیدا میشود، بعضی داروهای هورمونی کمیاب شده و...، همه اینها داروها تولید داخل هستند که به وفور در داروخانهها وجود داشتند اما در چندماه اخیر کمیاب و نایاب شدهاند.
متاسفانه این کمبودهای داروئی مشکلی نیست که بگوییم به تازگیها به وجود آمده است همیشه وجود داشته و هر بار داروهای مختلفی در بازار نایاب می و باعث پدید آمدن مشکلات جدید میشوند.
چگونه ممکن است درحالی که در زمینه دارو به خودکفایی رسیدیم و بیش از 97 درصد داروهای مورد نیاز را خودمان تولید میکنیم با چنین مشکلاتی روبهرو شویم؟ چطور وقتی که هنوز مواد اولیه این داروها را از خارج وارد میکنیم میگوییم به خود کفایی رسیدیم؟
یکی از بیمارانی که «ویکتوزا» مصرف میکند میگوید حتی وقتی سراغ نسخه داخلی آن (ملیتاید) میرویم موفق به پیدا کردن آن نمیشویم.
بیماران هرروز عمر خودشان را با استرس اینکه مبادا داروی مورد نیازشان پیدا نشود به سر میکنند. اگر هم پیداشود باید چند برابر قیمت اصلی آن هزینه کنند که حتی تضمینی هم وجود ندارد آن دارویی را که از دلالان ناصرخسرو میخرند سالم است یا خیر.
بهرام دارایی، رئیس سازمان غذا و دارو در واکنش به انتشار برخی اخبار مبنی بر حذف ارز دولتی دارو که سبب کمبود و گرانی داروها شده است، گفت: سیاست دولت و وزارت بهداشت، ادامه پرداخت ارز ترجیحی به دارو و تجهیزات پزشکی مخصوصاً برای بیماران خاص و صعبالعلاج و مزمن است.
متاسفانه بیماری دیابت جزو بیماریهای خاص به حساب نمیآید و با توجه به تحریمها همین مسئله باعث شده تا نتوان به راحتی داروی مورد نیاز افراد دیابتی را وارد کشور کرد. فردی که به دیابت مبتلا است اگر نتواند داروی مورد نیازش را تامین کند جانش را از دست میدهد. اما با این اوضاع بیماری جزو بیماری خاص نیست.
وضعیت داروها در این ایام به شکلی شده است که اگر برای تهیه دارو به داروخانهها بروید شما را به داروخانههای دیگر ارجاع میدهند.
یکی از متصدیان داروخانه در خصوص تهیه دارو ویکتوزا به خبرنگار ما گفت: درحال حاضر این دارو فقط در داروخانههایی نظیر 12 فروردین پیدا میشود که با نسخه به فروش میرسد.
وی در خصوص قیمت این دارو گفت: قیمت ویکتوزا افزایش زیادی پیدا کرده است و نرخ آن به 2 میلیون تومان هم میرسد.
یکی از مشکلاتی که در خصوص دارو وجود دارد و این روزها ذهن بیماران را به سختی به خود مشغول کرده است، مسئله حذف ارز ترجیحی دارو است. قاچاق معکوس دارو از بزرگترین اشکالاتی است که بر ارز ترجیحی وارد است و برخی از کارشناسان معتقدند ارز ترجیحی دارو به جای کمک صنعت دارو را با دردسر مواجه کرده است.
اما حالا با در نظر گرفتن اینکه اگر حذف ارز ترجیحی و جایگزینی ارز نیمایی صورت بگیرد پی میبریم که با قیمت فعلی دلار چه تاثیری بر قیمتها گذاشته میشود. اکنون با توجه به اینکه ارز ترجیحی هنوز حذف نشده قیمت دارو همچنان بالاست، به طوری که قیمت دو ورق قرص سرماخوردگی بزرگسالان نزدیک به دوازده هزارتومان هم میرسد.
محمدرضا واعظ مهدوی، رئیس انجمن اقتصاد سلامت ایران در خصوص تبدیل ارز ترجیحی به ارز نیمایی گفت: این اقدام بدترین تاثیر را در حوزه بهداشت و درمان و دارو میگذارد چون در شرایطی که تورم وجود داشته، قیمتها افزایش مییابند و مردم مجبور هستند مایحتاج خود را هر روز گرانتر از روز قبل بخرند، باید هزینهها و بار مالی دارو و بهداشت و درمان کاهش یابد و سوبسید بیشتری برای این موارد دهند تا مردمی که قدرت خرید گوشت، لبنیات، روغن و حبوبات را ندارد دستکم برای داروی خود تحت فشار قرار نگیرند.در میان این مشکلات مدیر کل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو، گفت: هنوز سهمیه ارزی 6 ماه دوم سال را نگرفتهایم که این موضوع موجب کمبود دارو میشود. این کمبود داروها باعث میشود داروها از قیمت واقعی خود فاصله بگیرند.
اگر وزارت بهداشت با پیدا کردن راه حل مناسب بتواند نظارت خود را بر ارز ترجیحی و واردات دارو افزایش بدهد، مسلما میتواند جلوی قاچاق را بگیرد و کاری کند تا افراد سودجو نتوانند از چنین وضعیتی به نفع خود استفاده کنند.
دولت مردان نباید فراموش کنند که بهداشت و درمان جزو خدماتی است که مردم باید از بهترین نوع آن بهرهمند باشند. دولت باید نهایت تلاش خود را به کار گیرد تا بتواند از پس این مشکل بر بیاید و آن را کنترل کند. شکست سیاست دولت در نحوه تامین دارو باعث پدید آمدن فاجعهای بزرگ برای بیماران خاص و بالطبع صدمات غیر قابل جبرانی برای آنها خواهد شد که رفع این مشکل همت و عزم جدی دستاندرکاران امور بهداشت و درمان را میطلبد.
*علیرغم اینکه مسئولان در چند سال گذشته اعلام کردند که در تولید دارو به خودکفایی رسیدیم هنوز مشکلاتی درخصوص تولید دارو و تهیه آن وجود دارد که باعث افزایش نگرانیها در این زمینه میشود
*این روزها داروهای مورد نظر بیماران یا کمیاب شدهاند یا اگر پیدا شوند با قیمت بالاتر به فروش میرسند
*در هفتههای گذشته بیمارانی که دیابت نوع دوم دارند به قیمت بالای داروی مورد نیاز خود (ویکتوزا) به شدت معترض هستند و میگویند برخی از داروخانهها این دارو را با قیمت یک میلیون و پانصد هزارتومان و به صورت آزاد به فروش میرسانند که البته این قیمت بالاتر هم رفته است
*نایب رئیس انجمن داروسازان میگوید از داروهای اعصاب در دسترس نیست، داروهای بیماران مبتلا به صرع به سختی پیدا میشود، بعضی داروهای هورمونی کمیاب شده و... همه اینها داروها تولید داخل هستند که به وفور در داروخانهها وجود داشتند اما در چندماه اخیر کمیاب و نایاب شدهاند
*یکی از بیمارانی که «ویکتوزا» مصرف میکند میگوید حتی وقتی سراغ نسخه داخلی آن (ملیتاید) میرویم موفق به پیدا کردن آن نمیشویم
*یکی از مشکلاتی که در خصوص دارو وجود دارد و این روزها ذهن بیماران را به سختی به خود مشغول کرده است، مسئله حذف ارز ترجیحی دارو است
*رئیس انجمن اقتصاد سلامت ایران میگوید تبدیل ارز ترجیحی به ارز نیمایی بدترین تاثیر را در حوزه بهداشت و درمان و دارو میگذارد
*دولتمردان نباید فراموش کنند که بهداشت و درمان جزو خدماتی است که مردم باید از بهترین نوع آن بهرهمند باشند و باید نهایت تلاش خود را به کار گیرند تا بتوانند از پس این مشکل بر بیاید و آن را کنترل کند
*شکست سیاست دولت در نحوه تامین دارو باعث پدید آمدن فاجعهای بزرگ برای بیماران خاص و بالطبع صدمات غیرقابل جبرانی برای آنها خواهد شد.
*جمهوری اسلامی
|