ساز مخالف میزنی شرق - علی ایوبی: «جمع کند از ایران برود»؛ این همان جمله معروفی است که دو سال پیش یک مجری تلویزیونی در شبکه افق بیان کرد و چند روز بعد مجبور به عذرخواهی شد و حالا همان جملات به بهانهای دیگر از سوی یک نماینده مجلس گفته شده است. ماجرا از آنجا آغاز شد که اوایل آذر رئیس گمرک ایران اعلام کرد آلات موسیقی جزء کالاهایی است که ورود آن به کشور ممنوع است. کاظم موسوی، نایبرئیس اول کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در گفتوگو با «دیدهبان ایران» گفته: «موضوع آلات موسیقی و لوازمی از این قبیل آنقدر مهم نیستند که ما حتی برای آن وقت و ارزی خرج کنیم. بنده صلاح نمیدانم که این لوازم به کشور وارد شود. بنده و همکارانم به عنوان خادم مردم دغدغه شب و روز ما فقط معیشت مردم است. اگر افرادی که به دنبال آلات موسیقی یا امیال شخصی خودشان هستند، کشورهای دیگر هستند میتوانند از ایران بروند».
اما آیا مردم نیز مانند این نماینده فکر میکنند؟ در تماس با تعدادی از افراد که اتفاقا برخی از آنان دستی در موسیقی دارند، واکنش آنان را به سخنان کاظم موسوی پرسیدیم.
خانمی که سالهاست موسیقی را به صورت تخصصی دنبال میکند در این باره به «شرق» گفت: «بیش از 40 سال است که از انقلاب اسلامی میگذرد، اما همچنان سیاست دوگانه در برخورد با موسیقی، نمایش سازها و خریدوفروش سازهای موسیقی به شکلی اغراقشده و بلاتکلیف، ادامه دارد تا آنجا که سیاستهای وزارت ارشاد و صداوسیما هیچ ربطی به همدیگر ندارد. جالب اینجاست که بهتازگی فتوایی از مقام معظم رهبری منتشر شد که در آن آمده بود نمایش سازها به شرطی که در راستای استفاده حلال باشد مانعی ندارد و امید آن میرفت که در تازهای برای موسیقی باز شود».
او ادامه داد: «به نظر میرسد آنچه موسیقیدانها با آمدن دولت جدید از آن میترسیدند همراه با موج جدیدی از مخالفتها با موسیقی آغاز شده است. اتفاقی که طبیعتا نهتنها ثمره خوشی نخواهد داشت بلکه قطعا عواقبی چون مهاجرت دستهای نخبگان موسیقی، دلسردی و ناامیدی در فضای موسیقی، عدم تولید قطعات نوآورانه، ازدسترفتن هزاران شغل و ایجاد حس اضطراب و استرس هرروزه برای اهالی موسیقی را به بار خواهد آورد».
«حمید.غ»، نیز مدت زیادی است که در حوزه موسیقی کار میکند، او در این باره گفت: «این موضوع را باید از چند زاویه دید. هنرستانها و دانشکدههایی داریم که بسیاری از جوانان در آن در حال تحصیل موسیقی هستند و قطعا نیاز به سازهای مختلف دارند و منطقی نیست که بگوییم دیگر آلات موسیقی وارد نمیکنیم چون در کشور حتی درمورد تولید سازهای سنتی خودمان مثل سنتور و تنبور و تار و... دچار مشکل هستیم و توان تولید سازهای غربی را هم نداریم».
یک شهروند دیگر نیز درباره سخنان این نماینده به طنز گفت: «دولت عوارض خروج از کشور را 14 برابر کرده و اگر هم بخواهیم پول نداریم که خارج شویم».
«س.ب» نیز گفت: «این گفتهها نتیجهای جز تشویش اذهان عمومی و توهین به انسانها ندارد؛ یک موج رسانهای و در نهایت طنزشدن موضوع. چرا قانون نظارت بر رفتار و گفتار نمایندگان بهدرستی اجرا نمیشود؟».
«علیرضا» دانشجوی دکترای جامعهشناسی فرهنگی است و تفکر خود را به اصولگرایان نزدیک میداند، با این حال به سخنان این نماینده مجلس اینگونه واکنش نشان داد: «اولین چیزی که اینگونه سخنان تهدید و قربانی میکند انسجام اجتماعی است. باید برای سلایقی که در چارچوب قوانین انقلاب اسلامی و دین هستند احترام بگذاریم. وقتی میبینیم در دین خریدوفروش و حتی ترویج اسباب و آلات موسیقی حرام نیست و اشکالی ندارد و موسیقی در هیچ دینی به ذات مشکلی ندارد، حرفهای این نماینده میتواند خیلی خطرناک باشد».
او ادامه داد: «به عقیده من اگر بخواهیم به این مسائل دامن بزنیم و از یک مسئله خنثی یک آتش به پا کنیم، تبعات خوبی در آینده نخواهد داشت. اگر آدمهایی را که نسبت به مسائل کشورمان نظرات خاکستری دارند، از خودمان دور کنیم و به پشت خط بفرستیم و مرزبندی کنیم، در آینده برای کشور و انسجام اجتماعی آن خطرناک خواهد بود. ما در تفکر افراد درون نظام مانند شهید قاسم سلیمانی نیز نمیبینیم که آدمها را مرزبندی یا دستهبندی کرده باشد که اگر چنین اتفاقی افتاده بود تشییع جنازه او اینگونه برگزار نمیشد».
باید ببینیم آیا کاظم موسوی نیز مانند آن مجری تلویزیون از حرف خود کوتاه خواهد آمد یا در آینده جمله «میتوانند از ایران بروند» را از زبان مسئولان دیگر نیز خواهیم شنید.
|