تاريخ انتشار: 16 آذر 1400 ساعت 23:37:27
«گفت ِ بدون شنيد»؛ - مطالبات مردم گم شد

رویکرد صداوسیما به دولت‌‌ها همواره نوع سویه‌گیری و سمت گیری این سازمان را مشخص کرده‌است و دیگر کسی نیست که نوع نگاه صداوسیما به‌خصوص در مسائل سیاسی به دولت‌ها را نشناخته و از هم تشخیص ندهد. نگاهی به3دولت پیشین و دولت فعلی  و نوع نگرش صداوسیما به این دولت‌ها نشان می‌دهد که هر زمان اصولگرایان و جریانات حامی آنها روی کار بوده‌اند سیاست حمایت حداکثری،  برجسته‌سازی عملکردها  و پوشاندن ضعف‌ها در دستور کار قرارگرفته‌است و هر زمان دولت در دست اصلاح‌طلبان و حامیان آنها بوده رویه صداوسیما در مواجهه با این دولت‌ها تغیر کرده و از حمایت حداکثری به انتقاد، بی‌اعتنایی  و در مقاطعی نیز سیاه‌نمایی روی‌آورده‌است.  شاهد مثال این موضع را نیز می‌توان در نوع مواجهه صداوسیما در گفت‌وگوی تلویزیونی با 2رئیس‌جمهور دید. یک برخورد در گفت‌وگوی تلویزیونی رضا رشید‌پور و مرتضی حیدری با حسن روحانی که گفت‌وگو ها صریح و چالشی و در راستای پاسخگو نمودن رئیس‌جمهور بود و یک برخورد نیز گفت‌وگوی مهدی مهدی‌قلی با سیدابراهیم رئیسی که مجری حمایت از دولت و پرهیز از چالش‌گری در پرسش‌ها را درپیش‌گرفت. این نوع نگرش باعث شده تا از بعد از این گفت‌وگوی تلویزیونی کاربران فضای مجازی واکنش‌های متفاوتی نسبت به این گفت‌وگو از خود نشان داده و این برنامه را بعضا مورد انتقاد قرار دهند. 

 گفت‌و‌گوی حرفه‌ای یا حمایت رسانه‌ای؟

بسیاری منتظر بودند که پس از واکنش‌های زیادی که به عملکرد صدروزه دولت از سوی چهره‌های سیاسی و کارشناسان حوزه‌های مختلف صورت‌گرفت، گزارش این عملکرد صدروزه از سوی خود رئیس‌جمهور چگونه ارائه خواهد شد و در گفت‌وگوی تلویزیونی با رئیس‌جمهور، مجری برنامه تا چه‌میزان می‌تواند به عنوان نماینده جامعه از سوی رسانه مطالبه‌گری کند،  مسائل و مشکلات جامعه را با آیت‌ا... رئیسی بیان کند و در خصوص عملکرد صدروزه دولت در حوزه‌های مختلف رئیس‌جمهور را بعضا به چالش بکشد. اما نگاهی به مصاحبه تلویزیونی رئیس‌جمهور در شامگاه یکشنبه نشان داد که این گفت‌وگوی تلویزیونی بیش از آنکه استانداردهای یک گفت‌وگو را داشته باشد محلی برای حمایت از دولت و نشان‌دادن رویکرد صداوسیما در خصوص دولت رئیسی بود. چنانکه عملکرد مهدی مهدی‌قلی مجری برنامه را نه در جایگاه یک مجری و گفت‌وگوگر حرفه‌ای که در مقام یک هوادار رئیس‌جمهور و دولتش باید به بررسی نشست. در حالی‌که شاید بودند مجریانی که بسیار بهتر می‌توانستند در مقابل رئیس‌جمهور قرارگرفته و از مشکلات مردم بگویند، مطالبات جامعه را مطرح کنند و گفت‌وگویی جذاب و چالشی را ایجاد کنند. چیزی که در گفت‌وگوی یکشنبه‌شب شبکه یک سیما هرچه بیشتر به دنبالش گشتیم کمتر آن را یافتیم. گفت‌و‌گویی کلاسه شده که گویا سوالات آن از پیش تعیین شده‌بود و مجری هم هیچ‌گونه تحرک یا ابداعی از خود نداشت. مجری برنامه حتی در مواقعی بیش از خود رئیس‌جمهور از اقدامات و عملکردهای دولت حمایت می‌کرد و گویی اینکه مسئول رسانه‌‌ای دولت در مقابل رئیس‌جمهور نشسته نه مجری تلویزیون که قرار است از مطالبات مردم بگوید و از عملکرد صدروزه دولت از رئیس‌جمهور پاسخ بخواهد. به کار بردن بیش از اندازه کلمات تشریفاتی درباره رئیس‌جمهور و حمایت از دولت به اندازه‌ای بود که به اذعان برخی برنامه یکشنبه‌شب نه گفت‌وگوی تلوزیونی که صحبت رئیس‌جمهور با مردم بود. البته این نوع عملکرد از مهدی‌قلی که در برنامه نگاه یک که برنامه‌ای سیاسی و چالشی است و آن‌را بسیار بهتر و مسلط‌تر اجرا می‌کند، بسیار بعید بود. وی در گفت‌و‌گوی با رئیس‌جمهور نیز می‌توانست عملکرد به مراتب بهتری از خود به نمایش بگذارد و برنامه جذاب‌تری را برای مردم به نمایش بگذارد.  چرا که بر اساس اصول حرفه‌ای مجری‌گری، مصاحبه‌کننده باید بی‌طرف باشد، سوگیری و جهت‌گیری نداشته باشد و در مصاحبه به دنبال کشف واقعیت‌ها و حقایق پنهان مهم و جذاب بگردد.  هر چند که نباید این تقصیر را صرفا به گردن مجری انداخت و قدر مسلم سیاست‌‌های صداوسیما نیز در نمایش این‌گونه مصاحبه تلویزیونی رئیس‌جمهور بی‌تاثیر نبوده‌است. اگر نگاهی به مصاحبه‌های تلویزیونی حسن روحانی در مقام رئیس‌جمهور بیندازیم تفاوت نوع سیاست و رویکرد صداوسیما مشخص خواهد شد. جایی که رضا رشید‌پور و در مقاطعی مرتضی حیدری روحانی را به چالش کشیده و با طرح مسائل جامعه رئیس‌جمهور را پاسخ‌گو می‌کردند اما در گفت‌وگوی تلویزیونی رئیسی از این مسائل خبری نبود و اگر رئیس‌جمهور در مقابل دوربین نیز قرار می‌گرفت و همان حرف‌ها را می‌زد چندان تفاوتی ایجاد نمی‌شد. 

  واکنش‌ها به گفت‌وگوی تلویزیونی 

برنامه گفت‌وگوی تلویزیونی رئیس‌جمهور با مردم، شیوه گفت‌وگو و صحبت‌های رئیسی در فضای مجازی بازتاب فراوانی داشت و هر کسی از ظن خود به این موضوع واکنش نشان داد. اما شاید مهم‌ترین واکنش‌هایی که در خصوص این گفت‌وگو در رسانه‌‌ها و فضای مجازی گسترش یافت. واکنش دو مجری صداوسیما بود که در نوع خود جالب توجه می‌نمود. چنانکه محمد دلاوری، مجری برنامه تهران بیست در انتقاد از این نوع گفت‌وگوی رئیس‌جمهور در توئیتر نوشت: «این «گفتِ» زنده با مردمه نه «گفت و گو» با احترام به استادان خودم، بد نیست در این برنامه «مجری» کلا حذف بشه، چون بود و نبودش فرقی نداره، ظاهرا سرانِ قوا بعدِ به قدرت رسیدن شانشون بالاتر از اینه که «پاسخ» بدن، این سنتِ همیشگی بوده.» المیرا شریفی‌مقدم، مجری مشهور شبکه خبر نیز در واکنش به این گفت‌وگو  و عملکرد مجری برنامه در توئیتر خود نوشت: «پاسخ رو باید مطالبه کرد.»

*آرمان ملی

  تعداد بازديدها: 1301
   


 



این مطلب از نشانی زیر دریافت شده است:
http://fajr57.ir/?id=91584
تمامي حقوق براي هیئت انصارالخميني محفوظ است.