زمستان سخت و وضعیت غمبار آوارگان افغان در هرات آوارگانی که از ظلم طالبان به تازگی از ولایت غور به هرات مهاجرت کردهاند در وضعیت اسفناکی بسر میبرند و تاکنون کمکی به این افراد در سرمای سوزناک افغانستان نشده است.
هرچند داستان مهاجرت بشر در تاریخ با زندگی جمعی او همزاد بوده است، اما داستان مهاجرتهای اجباری در هردوره ای، بخصوص در دوران معاصر، داستانی جداگانه و شنیدنی دارد. در این میان سرگذشت امروز مردم افغانستان وسرگردانی و بیپناهی آنان داستانی غم انگیز و تاثرآور است.
شدت مهاجرت و جابجاییهای داخلی و خارجی در افغانستان از زمان سیطره حکومت کمونیستی و آغاز درگیریها میان مجاهدین ونیروهای دولتی و شوروی و تداوم آن در سالهای بعدی که جنگ و برادرکشی میان نیروهای متخاصم مجاهدین جریان یافت، اوج گرفت اما امروز سیطره شوم طالبان بر این کشور،دامنه مهاجرت و کوچ را از افغانستان وسعت و شدت تازهتر بخشید. اینک با روی کار آمدن مجدد طالبان و استقرار نظام سلطه و خفقان، داستان آوارگی و بیجا شدگی داخلی و خارجی همچنان غمگنانه،با شدت و وسعت ادامه دارد.
با آغاز فصل سرما و شدت یافتن مظالم طالبان وایجاد بحرانهای وعیشتی،این داستان بیش از پیش غم انگیزتر شده است.
افغانها نسلها است که رنجهای بیپایان را به میراث میبرند. عدالت، مهربانی، آرامش، رفاه، آرامش، برابری، برادری، امنیت و... برای مردم افغانستان واژههای دست نیافتنی هستند که طی قرون در آرزوی آن حسرت به دل ماندهاند. مردم افغانستان در طول حیات خویش از زندگی و مائدههای آن کمترین بهره و ناچیزترین طعم شیرین آن را ندیده و نچشیدهاند.
افغانستان سرزمینی است که امروز پس از سلطه طالبان در آن رنج، مصیبت، جنگ، خیانت، تفرقه، تحجر، فقرو تاریکی و... را میتوان بصورت عریان لمس نمود؛ شلاق جور و بیعدالتی حاکمان جبار و خودکامه و نالایق از آزردن پیکر مردم کوتاهی نمیورزد. تیغ جلادان و سفاکان در بریدن گلوی فرزندان این مرزوبوم به خود رحم و شفقتی راه نمیدهد. فقر و گرسنگی اجازه نداده است که روح و نشاط، وجود فسرده این مردم را جان دوباره بخشد و در سفره خالی شان اندک امیدی پدیدار گردد.
اگر این روزها به عملکرد شوم و نکبت بار طالبان و بیمسئولیتی حکام جور نظر شود، هالهای از ناامیدی و یاس در سراپرده دیدگان ملت افغانستان مشاهده میشود! همه دردها و مصیبتهای تاریخی و علاوه برآن، درد و مصیبت آوارگی همچنان همزاد و هم خانه ملت مظلوم افغانستان است.!
هشدار فدراسیون بینالمللی صلیب سرخ و هلال احمر
فدراسیون بینالمللی صلیب سرخ و هلال احمر با هشدار نسبت به بدتر شدن شرایط افغانستان در پی گسترش بحران اقتصادی و آوارگی اعلام کرد که مردم افغانستان به سوی گرسنگی فاجعه بار پیش میروند.
مدیر دفتر آسیا واقیانوسیه فدراسیون بینالمللی صلیب سرخ با اعلام این هشدار گفت: «فرا رسیدن زمستان تنها بر رنج افغانها میافزاید و گروهی از مردم را بیش از پیش به قحطی نزدیک میکند.»
براساس دادههای سازمان ملل متحد، 24 میلیون نفر از مردم افغانستان، یعنی حدود 60 درصد جمعیت 38 میلیون نفری این کشور از گرسنگی رنج میبرند. از این شمار، 8 میلیون و هفتصد هزار نفر در آستانه قحطی هستند. ادامه این وضعیت باعث شده تا شمار بیشتری از کودکان دچار سوءتعذیه شوند.
خشکسالی کمسابقه سال گذشته بیش از 80 درصد افغانستان را در بر گرفت. خشکسالی باعث کاهش شدید درآمد خانوادههای کشاورز و آوارگی آنها شده است. تنها در سال گذشته بیش از 700 هزار نفر در افغانستان بهدلیل خشکسالی و جنگ مجبور به ترک خانه و کاشانه خود شدند. به این ترتیب درحال حاضر دستکم 4 میلیون و 200 هزار آواره داخلی در افغانستان زندگی میکنند.
هشدار سازمان ملل در باره گرسنگی میلیونها نفر در افغانستان
سخنگوی کمیساریای عالی سازمان ملل در امور افغانستان نیزدر گفت وگویی با بیان اینکه جنگ و ناامنی تعداد آوارگان و بیجا شدگان را به 35 میلیون نفر رسانده افزود: این افراد به سرپناه، لباس گرم،مواد غذایی و دارو دسترسی ندارند. این مقام کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل که به تازگی از افغانستان بازگشته خاطرنشان کرد وضعیت حدود سه میلیون کودک افغان به علت سوء تغذیه نگرانکننده است و یک میلیون نفر دیگر نیز با خطر مرگ مواجه هستند.
«دیوید بیزلی»، مدیر اجرایی برنامه جهانی غذا نیز گفت که افغانستان در بدترین بحران انسانی قرار دارد. وی اظهار داشت میلیونها افغان در زمستان امسال مجبور خواهد شد که بین مهاجرت و گرسنگی یکی را انتخاب کنند. «بیزلی» سه شنبه گذشته در توییتی نوشت «آنچه این روزها در افغانستان میگذرد بسیار وحشتناک است. خانوادههایی که شغل، پول نقد و غذا ندارند، مادرانی که یک بچه را فروختند تا بچه دیگر را سیر کنند و..». شماری از کارشناسان با اشاره به وضعیت بحرانی افغانستان میگویند جامعه جهانی نباید به جای طالبان مردم را مجازات کند. «کای آیده» نماینده ویژه سابق سازمان ملل متحد در افغانستان در تازهترین موضع گیری خود در قبال افغانستان گفته است که جامعه جهانی باید با طالبان تعامل کند.
*جمهوری اسلامی
|