چرا محصولات کشاورزی ایرانی برگشت میخورند؟ رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تهران ضمن بررسی چرایی برگشت خوردن فلفلهای ایرانی از روسیه، هشدار داد که این اتفاق برای سایر محصولات ایران نیز رخ خواهد داد.
چند روز قبل اعلام شد که محمولهای از فلفلهای صادراتی ایران که به روسیه ارسال شده، برگشت خورده و روسها اعلام کردهاند که این محصول ایرانی گواهینامه باقیمانده سموم کشاورزی ندارد و از این رو امکان ورود آن به خاک روسیه فراهم نیست.
در ماههای گذشته خبر برگشت خوردن سیب زمینی ایران از ازبکستان، گوجه فرنگی از عراق و هندوانه ایران از برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز منتشر شده بود که به نظر میرسد ریشه در عدم مدیریت صحیح فرایند سم پاشی به محصولات دارد.
قبلا آژانس حفاظت و قرنطینه محصولات کشاورزی ازبکستان اعلام کرده بود که 3525 تن از سیب زمینیهای وارداتی از ایران و پاکستان را برگشت داده و 775 تن آن را هم معدوم کرده است.
ازبکستان هشدار داده در صورتی که این اتفاق تکرار شود واردات سیب زمینی از ایران و پاکستان را بطور کامل ممنوع خواهد کرد.
به گفته مقامات سازمان حفاظت و قرنطینه محصولات کشاورزی ازبکستان، جزئیات این اقدام و مغایرت کیفیت سیب زمینیهای صادراتی با استانداردهای گیاه پزشکی به سازمانهای مربوطه ایران و پاکستان ارسال شدهاست.
در عین حال آبان سال گذشته نیز اداره قرنطینه عراق جلوی ورود 200 کامیون محموله گوجه فرنگی از کشور ما را گرفت. کارشناسان دلیل این اقدام عراق را روانه کردن محصولات بیکیفیت، سرمازده، باران خورده در بستهبندیهای نامناسب به کشور مقصد صادراتی اعلام کردند.
رضا نورانی، رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی، با تایید کیفیت پایین گوجه فرنگیهای صادراتی به عراق، گفته بود: بارندگیهای مهرماه به تولید گوجههای در مزارع آسیب زد و کیفیت آنها را کاهش داد. وی ادامه داد: برخی تجار اقدام به صادرات این محصولات بیکیفیت به کشور عراق کردهاند که نتیجه آن برگشت خوردن محصول ما از کشور مقصد صارداتی بود.
رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق تهران با بیان اینکه «روسیه قوانین سختگیرانهای در مورد محصولات غذایی که وارد این کشور میشود، اعمال میکند و حد مجاز آلایندهها در مبادی ورودی به این کشور به شدت کنترل میشود» ادامه داد: در کشور ما محصولات کشاورزی بدون آنکه از نظر میزان آلایندگی مورد آزمایش قرار گیرند به بازار عرضه میشود.
بنابراین، زمانی که محصولی مرجوع میشود، در مییابیم که در مورد استفاده از کود یا آفتکشها زیادهروی شده و همین مساله سبب میشود که این کالاها از مقاصد صادراتی عودت داده شود. البته محصولات صادراتی به روسیه از اقصی نقاط جهان با این مساله مواجه هستند؛ به این دلیل که این محصولات به شدت کنترل شده و قوانین سختگیرانهای بر آن اعمال میشود.
کاوه زرگران با تاکید بر اینکه، محصولات کشاورزی ایران معمولا از نظر میزان آلایندگی مورد آزمایش قرار نمیگیرد، افزود: اگر فرآیند تولید به نحوی باشد که میزان و دفعات استفاده از آفتکشها، آلایندگی محصول را افزایش دهد، طبیعی است که این محصول شانسی برای ورود به سایر کشورها نخواهد داشت. بنابراین، کشاورزان در انجام فرآیند کشت باید به نحوه استفاده از سموم و آفتکشها توجه نشان دهند.
رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق تهران به سایت این اتاق، گفت: در مورد سطح استاندارد استفاده از سموم، قوانینی وجود دارد اما اجرا نمیشود و محصولات کشاورزی با هر میزان آلایندگی از مزرعه برداشت میشود و بدون هیچ کنترلی به مصرف میرسد.
سید مهدی حسینی - رئیس انجمن واردکنندگان سم و کود - نیز در واکنش به بازگشت محمولههای صادراتی فلفل ایران به روسیه که طی روزهای اخیر، خبرساز شدهاست، یادآور شد که چندی پیش نیز، سیبزمینی صادراتی ایران به ازبکستان نیز به دلیل آنچه که باقیمانده سموم ازسوی این کشور اعلام شد، برگشت خورد درحالی که سال گذشته نیز، برخی دیگر از محصولات کشاورزی از جمله هندوانه و کشمش از چندین بازار صادراتی به همین دلیل مشخص، عودت داده شد.
وی با تاکید بر اینکه سم، یک تکنولوژی است و نه محصول، گفت: آنچه که در داخل کشور به عنوان سموم تولید میشود، از کیفیت مورد قبول و انتظار برای مصرف در محصولات صادراتی در بخش کشاورزی برخوردار نیست و این درحالی است که سازمان حفظ نباتات مانع واردات سموم به کشور شدهاست.
حسینی با بیان اینکه، در تولید محصولات کشاورزی در داخل کشور، عمدتا از روی ناآگاهی کشاورزان، از سموم پرخطر استفاده میشود، افزود: بخش بزرگی از کشاورزان کشور، نسبت به دوره کارنس سموم مصرفی، اطلاعات و آگاهی کافی ندارند، حال آنکه استفاده از سموم پرخطر نیز در تولید محصولات کشاورزی و باغی در داخل ایران، به معضل بزرگی تبدیل شده است که نتیجه آن، در بازگشت محمولههای صادراتی دیده میشود.
*جمهوری اسلامی
|