تحلیل سیاسی هفته آلودگی هوا، به یکی از بزرگترین تهدیدهای محیطزیستی تبدیل شده، همانگونه که کمآبی تاثیرات مخرب کشاورزی، اقتصادی، زیستمحیطی و اجتماعی خود را رفته رفته نشان میدهد. نکته نگرانکننده اینست که هیچ برنامه مدون و مشخصی برای مقابله با این بحرانها در کشور وجود ندارد. از اینرو موضوع آلودگی هوا نیز در لیست معضلات بلاتکلیف و بیباعث و بانی قرار گرفته است.
در این هفته مجلس شورای اسلامی سرانجام به سومین گزینه آقای رئیسی برای تصدی پست وزارت آموزش و پرورش رای اعتماد داد و به این ترتیب یوسف نوری به جمع اعضای دولت سیزدهم پیوست، هرچند در اینکه وی بتواند کشتی طوفانزده آموزش و پرورش را از تلاطمهای شدید خارج کند، تردیدهای جدی وجود دارد. در این روزها که وزیر آموزش و پرورش دولت سیزدهم بر کرسی وزارت تکیه زده، صاحبنظران آموزشی بسیاری علیرغم رای اعتماد مجلس معتقدند که وزارتخانه سنگین، حجیم، پرمسئولیت و بنیادین آموزش و پرورش نیاز به مدیری دارد که از توان، هوشمندی و مدیریت بالایی برخوردار بوده و بتواند دغدغههای دلسوزان نظام تعلیم و تربیت و نیازهای نظام را در تربیت نیروی انسانی مورد نیاز تامین کند.
دور جدید مذاکرات ایران با طرفهای اروپایی، چین و روسیه از روز دوشنبه و پس از وقفهای چندماهه آغاز شد. در این مذاکرات که اعضای هیات دیپلماتیک ایران همگی از تیم جدید دستگاه دیپلماسی دولت سیزدهم هستند سعی دارند، چشمانداز ادامه گفتگوها با محور لغو تحریمها و بازگشت ایران به تعهدات قبلی را مشخص کنند.
اکثر قریب به اتفاق طرفهای حاضر در این مذاکرات، فضای گفتگوها را مثبت ارزیابی کرده و با وجود راه دشوار پیشرو برای دستیابی به توافق، آنرا دور از دسترس نمیدانند. رئیس هیات نمایندگی ایران اعلام کرده که خواهان دستیابی به یک توافق منصفانه است و آمادگی دارد تا در صورتی که طرفهای مقابل مواضعی سازنده اتخاذ کنند، به یک توافق خوب و سریع دست یابد.
بررسی تحولات خارجی هفته را به مسائل عراق، افغانستان، مراکش و ترکیه اختصاص میدهیم. اعلام نتایج نهایی انتخابات عراق در روز سهشنبه، در حالی صورت گرفت که صحنه سیاسی این کشور در تشنج پس از انتخابات 18 مهرماه قرار دارد. گروههایی با رای اعلام شده بیشتر، درستی انتخابات مذکور را تایید میکنند و برخی گروههای دیگر صحت و اعتبار آن را زیر سوال میبرند.
گروههای معترض خواهان رسیدگی کامل به اعتراضات خود هستند و حتی برخی از این گروهها این هفته از مرجعیت عراق خواستند تا در مسائل موجود و بحران پیشآمده مداخله کند. ماه پیش تظاهرات اعتراضآمیزی هم در این زمینه برگزار شد که تعدادی کشته برجای گذاشت. اعلام نتیجه نهایی، گرچه سرنوشت پنج کرسی را تغییر داد ولی معترضین را راضی نکرده است. نتیجه نهایی باید تایید قوه قضائیه را نیز داشته باشد تا معتبر باشد. با توجه به شرایط موجود، به نظر میرسد تنشهای سیاسی همچنان ادامه داشته باشد.
این هفته در تحولات افغانستان اعلام شد که یک هیات از حکومت گروه تروریستی طالبان در افغانستان، به رهبری «امیرخان متقی» سرپرست وزارت خارجه طالبان به قطر رفته و در حال مذاکره با مقاماتی از آمریکا است و بحث در مورد 10 میلیارد دلار پولهای بلوکه شده افغانستان، محور اصلی این گفتگوهاست. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز ضمن تایید این مذاکرات، اعلام کرد هیات آمریکایی درباره «منافع حیاتی آمریکا» با طالبان گفتگو میکند.
ناظران سیاسی معتقدند مذاکره مستقیم گروه تروریستی طالبان با آمریکا، علیرغم شعارهای پرطمطراق ضدآمریکایی همیشگی این گروه، نشان روشنی از روابط طولانیمدت و پنهانی با دولت آمریکاست و آن شعارهای ضدآمریکایی فقط یک پوشش برای فریب افکار عمومی و ایجاد وجهه ضدامپریالیستی بوده است تا طالبان چنین جا بیندازد که سرانجام آمریکا را از افغانستان اخراج کرده است. اکنون، روابط سری پشتپرده گروه تروریستی طالبان با آمریکا در حال آشکار شدن است و بر این نکته تاکید میکند که خارج شدن نظامیان آمریکایی از افغانستان براساس توافق با این گروه بود تا این گروه تروریستی به راحتی بتواند بر افغانستان تسلط پیدا کند و سپس به تامین اهداف آمریکا در منطقه بپردازد.
این هفته، رسانهها گزارش دادند اردوغان، رئیسجمهور ترکیه از قصد خود برای سفر به امارات سخن گفته است. آنچه که قابل تامل و موجب شگفتی است ابراز تمایل علنی اردوغان برای گام نهادن در مسیری است که امارات در رابطه با عادیسازی رابطه با رژیم صهیونیستی طی کرده است. اردوغان اخیراً گفته است در بهمن آینده به امارات خواهد رفت و همانند امارات گامهای مشابهی را در رابطه با مصر و اسرائیل برخواهد داشت. مردم ترکیه، رژیم صهیونیستی را دشمن امت اسلامی و یک رژیم غاصب و نامشروع میدانند و با توجه به این واقعیت، معلوم نیست چه سرنوشتی در انتظار اردوغان خواهد بود.
در واکنش، جنبش جهاد اسلامی فلسطین، اظهارات اخیر اردوغان را عقبنشینی آشکار از شعارهایش درباره رژیم صهیونیستی دانست و تاکید کرد: حاکمان امارات، در واقع «پدرخوانده» طرح عادیسازی رابطه با رژیم صهیونیستی هستند.
امارات در چانهزنی با برخی کشورهای عربی برای ایجاد رابطه با تلآویو نقش موثر و خطرناکی را ایفا کرده و میکند و روشن است که فشارهای زیادی از جانب آمریکا و اسرائیل به ترکیه وارد میشود تا عادیسازی روابط خود با رژیم صهیونیستی را اعلام کند.
این هفته، سراسر مراکش صحنه اعتراضات علیه سیاست خائنانه همپیمانی با رژیم صهیونیستی بود. بنابر گزارشهای منتشره، صدها چهره سیاسی و اجتماعی مراکش در کنار گروههای مردمی در اعتراضات شرکت داشتند و شعارهایی علیه عادیسازی رابطه رباط با تلآویو و در حمایت از فلسطین سر دادند.
موج اعتراضات ضددولتی در مراکش پس از آن به راه افتاده است که دولت این کشور در اقدامی خائنانه، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی را به این کشور دعوت و از وی استقبال گستردهای کرد. در سفر وزیر جنگ رژیم صهیونیستی به مراکش، طرفین دو توافقنامه در حوزه نظامی و خرید تسلیحات و پهپادهای اسرائیلی امضاء کردند.
*حمهوری اسلامی
|