سکوت مجمع تشخیص و دو پاسخ متفاوت مجمع تشخیص مصلحت نظام که در ادواری مانند اعلام مخالفت با پذیرش FATF از سوی ایران در سرخط خبرها قرار داشت، این روزها، نمود رسانه ای کمتری دارد و این سوال پررنگتر شده که در اوضاع حساس کنونی ایران، مجمع تشخیص، مشغول چه کاری است؟
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، مجمع تشخیص مصلحت نظام یکی از مهمترین نهادهای قدرت در ساختار سیاسی ایران است. نهادی که هنوز برخی از اعضای آن برای مردم ناشناختهاند و کمتر علاقهای به دیده شدن و در معرض قرار گرفتن دارند اما در مهمترین تصمیمات کلان کشوری اثرگذار هستند. طی چند سال اخیر ، این نهاد، رخدادهای مهمی را تجربه کرده که درگذشت هاشمی رفسنجانی و ریاست آملی لاریجانی، از جمله مهم ترین آنهاست. مجمع تشخیص مصلحت نظام که در ادواری مانند اعلام مخالفت با پذیرشFATF از سوی ایران در سرخط خبرها قرار داشت، این روزها، نمود رسانه ای کمتری دارد و این سوال پررنگتر شده که در اوضاع حساس کنونی ایران، مجمع تشخیص، مشغول چه کاری است؟
احمد توکلی: اعضای مجمع در مقام مشورتی، منفعل هستند
صورت جلسات منتشر شده در پایگاه اطلاع رسانی مجمع تشخیص مصلحت نظام نشان میدهد؛ طی یک سال اخیر در جلسات مجمع موضوعاتی مانند «سیاست های کلی تامین اجتماعی»، رسیدگی به لایحه «موافقتنامه انتقال محکومین بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه»، بررسی لایحه «ایجاد مناطق آزاد تجاری صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی» و «آخرین وضعیت اقتصادی کشور و تصمیمات جدید ارزی دولت و مجلس» توسط اعضا مورد بررسی قرار گرفته است. اما دستورکارهایی از این جنس با نیازهای روز سیاسی و اقتصادی کشور همخوان است؟
فرودین ماه سال گذشته بود که محسن رضایی دبیر سابق مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید آملی لاریجانی ریاست مجمع دستور کار پنج گانهای را برای بررسی راه های سرعت بخشیدن به مبارزه با کرونا و تحقق شعار جهش تولید ابلاغ کرد. موضوعی که به مجمع ابلاغ نشده بود و خود این نهاد در دستور کار قرار داد. البته تیرماه سال جاری نیز رییس مجمع بر لزوم اقدام فوری دولت مستقر و دولت آینده برای رفع مشکلات معیشتی مردم به ویژه قشرهای ضعیف و محروم تاکید کرد.
در همین رابطه احمد توکلی عضو تشخیص مصلحت نظام به «خبرآنلاین» میگوید: «برخی موضوعات مجمع، مورد توجه عمومی است و گاهی مباحثی در دستور کار مجمع قرار میگیرد که توجه عموم را به خود جلب نمیکند. به همین دلیل این احساس شکل میگیرد که مجمع، فعال نیست یا جلسهای برگزار نمیکند.»
توکلی درباره شائبه حضور کمرنگ مجمع تشخیص مصلحت نظام در حوزه حل مشکلات معیشتی بیسابقه مردم تاکید میکند: «این ایراد به مجمع وارد است اما مجمع یک کار و وظیفه اصلی دارد که آن هم مشاوره به رهبری است. وظیفه دیگر مجمع تشخیص مصلحت نظام هم، مصلحت سنجی است تا مصوبات مجلس خلاف اصول قانون اساسی نباشد.»
او ادامه میدهد: «مواردی وجود داشته که مجمع تشخیص در مسائلی خارج از چارچوب وظایفی خود ورود کرده است. اما در بسیاری از موارد نیز مجمع ورود نمیکند. من به اعضای مجمع به همین دلیل اعتراض کردم. چرا که اعضای مجمع، مشاور رهبری هستند و نباید حتما از ما درخواست استشهاد شود، مواردی را که متوجه میشویم باید به رهبری بیان کنیم، ما مشاور هستیم.»
این عضو تشخیص مصلحت نظام میگوید: «اعضای مجمع در مقام مشورتی، منفعل هستند.مردم از مجمع انتظارشان بالاست که مسائل را بسنجند. معتقدم مجمع باید بیشتر تحرک داشته باشد، جلسات بیشتری برگزار کند و مشورت بیشتری به مقام رهبری بدهد.»
مصباحی مقدم: مجمع موضوعات مورد بررسی را خود انتخاب نمیکند
غلامرضا مصباحی مقدم دیگر عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، نظری متفاوت در برابر احمد توکلی دارد. او به «خبرآنلاین» میگوید: «انفعال مجمع واقعیت ندارد.. جلسات مجمع به صورت فعال و هر دوهفته یکبار برگزار میشود و تمامی اعضا حضور پیدا میکنند. هیچ مشکلی از لحاظ برگزاری جلسات و خروجی آن وجود ندارد..»
او درباره این شائبه که مصوبات اخیر مجمع و مواردی که این نهاد به آنها ورود کرده از مشکلات معیشتی مردم فاصله دارد، توضیح میدهد: «مجمع، همانند مجلس شورای اسلامی نیست که موضوعات مورد بررسی را خود انتخاب کند. مهمترین دستورکار و وظیفه مجمع حل موارد اختلافی میان مجلس و شورای نگهبان است. آن هم در صورتی که خروجیهای آن دو نهاد به مجمع ورود کند، بررسی میشود. وظایف مجمع به این شکل نیست که دستوری داشته باشد و مستقیما به آن ورود کند.»
او در پاسخ به این که در شرح وظایف مجمع مواردی دیگر نیز تعریف شده، توضیح میدهد: «از موارد دیگر در وظایف مجمع، نظارت بر اجرایی شدن سیاستهای کلی ابلاغی مقام رهبری است. مجمع در چارچوب وظایف محول اقدام میکند.»
|