بر اين جام نه؛ كدام جام؟ وضع مردم خوب نیست، این را میتوان از سفره کوچک شده آنها و امید هر روز کمرنگتر شدهشان نسبت به بهبود وضع معیشتی و اقتصادی مشاهده کرد. این درحالی است که دولت سیزدهم با وعده بهبود وضع معیشت مردم روی کار آمده اما با وجود تاثیر تحریمها بر اقتصاد کشور و لزوم برداشته شدن آنها میگویند معیشت مردم را به مذاکرات گره نمیزنیم. سخن بسیار معقولی است اما دولت چه جایگزینی برای این مساله دارد تا سفره مردم کوچکتر نشود؟ این پرسشی است که پاسخ به آن میتواند بسیار کمک کننده باشد.
راهکار جایگزین
«سفره مردم را به مذاکرات گره نمیزنیم» این کلید واژهای بوده که رئیسجمهور در مقاطع مختلف بارها از آن استفاده کرده و در آن به وضوح گفته که نوع رویکرد دولت سیزدهم در مذاکرات احیای برجام مشخص است و اینگونه نیست که دولت همه چیز را در برجام خلاصه کند. به نظر میرسد اقتصاد مقاومتی هم یکی از مهمترین راههای دولت برای خروج از این شرایط و حل مشکلات مردم است. با این حال رصد شرایط جامعه، گرانیهای سرسامآور ، وضعیت بغرنج معیشتی مردم و در مجموع مسائلی که امروز باعث شده تا جامعه نسبت به تغییر از شرایط موجود و عزیمت به سمت و سوی وضع مطلوب چندان امیدوار نباشند این پرسش را به اذهان متبادر میکند که اگر قرار است معیشت مردم به مذاکرات گره نخورد پس دولت چه راهکار جایگزینی برای این موضوع دارد و درحقیقت پلن B دولت رئیسی برای این موضوع چیست؟ حسن روحانی که همه میگفتند همه مسائل کشور را به برجام گره زده خوب یا بد در سیاست خارجی خود حداقل در دولت یازدهم توانست برجام را رقم بزند و برای چند سال شرایط اقتصادی جامعه را نسبتا متعادل کند. حال دولت انقلابی رئیسی چه راهکاری برای حل مشکلات کشور بهویژه مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم دارد؟ ناگفته پیداست که تحریمها چه تاثیری در اقتصاد کشور گذاشته و اگر بگوییم بخش اعظمی از شرایط اقتصادی فعلی به دلیل وضع تحریمهای ظالمانه آمریکاست سخنی به گزافه نرفته است. در نتیجه خواه ناخواه میبینیم که مذاکرات پیشروی وین برای احیای برجام تاثیر مستقیمی بر روی اقتصاد و معیشت جامعه خواهد گذاشت. اگر طی مذاکرات پیشرو میان ایران و 1+4 توافق حاصل شود و تحریمها برداشته شود قدرمسلم بسیار میتواند کمککننده باشد و در میانمدت تا بلندمدت بر وضعیت اقتصاد و معیشت مردم موثر واقع شود. اما اگر به هر دلیلی این اتفاق رخ ندهد و توافقی حاصل نشود قدرمسلم باید راه جایگزینی برای برداشته شدن تحریمها و حل مشکلات اقتصادی پیشبینی گردد. لذا گره نزدن مذاکرات به معیشت مردم امر مطلوبی است اما به شرطی که دولت جایگزین مناسبی برای این امر داشته باشد تا بتواند حداقل میزانی از رفاه را برای مردم فراهم آورد.
حل مشکل معیشت مردم و لزوم ارائه برنامه
دولت سیزدهم با شعارهای متعددی روی کار آمد و رئیسجمهور از همان ابتدا و حتی پیش از آن در مناظرات انتخاباتی گفت که برای اقتصاد و حل مشکلات معیشتی مردم برنامه داریم. حال دولت به صدروزگی خود نزدیک میشود اما نگاهی به وضع معیشتی مردم نشان میدهد که دولت در 2 ماهواندی که تشکیل شده چندان حرکت مناسبی را در جهت بهبود وضع اقتصادی و معیشتی مردم کلید نزده است. نگاهی به قیمت اجناس و کالاها که روزبهروز و به طور فزاینده بالا میروند، نشان میدهد که دولت رئیسی همچنان برنامه تخصصی و ویژهای برای اقتصاد کشور و بهخصوص کنترل قیمت اجناس و کالاها ندارد. حال پرسش اینجاست مردمی که در این شرایط افزایش روزافزون قیمتها گذران زندگی میکنند چگونه باید از پس مخارج زندگی خود برآیند؟ دولت و مجلس انقلابی که پیش از روی کار آمدن، شعارهای بسیار خوب و پرطمطراقی میدادند، همه مشکلات را در دولت روحانی میدیدند چه لایحه و طرحی برای حل یا حداقل کاستن از مشکلات اقتصادی مردم ارائه کردهاند؟ مردم امروز منتظرند ببینند تا دولت پس از 2 ماه و مجلس پس از 1 سال و اندی چه عملکردی در راستای حل مشکلات اقتصادی آنها دارند و چگونه میخواهند رضایت مردم را فراهم آورند. سفرهای استانی رئیسجمهور بسیار خوب و مطلوب اما چه زمانی تاثیر آن را بر سر سفره خود خواهند دید؟ لذا به نظر میرسد دولت و مجلس بیش از مسائل حاشیهای که شاید در اولویت چندم باشند باید فکری به حال رفاه حال مردم و مشکللات معیشتی جامعه کنند.
مصرف بیرونی
یک فعال سیاسی اصلاحطلب درخصوص این مطلب که دولت گفته معیشت مردم را به مذاکرات گره نمیزنیم اظهار داشت: به نظر میرسد اینگونه گفتهها مصرف بیرونی داشته باشد والا اطلاعات طرفین برجام از وضعیت کشورمان گویاست. اظهارات مقامات دولت قبل نیز نشان میدهد که تحریمها خیلی شکننده بوده اما رویکرد این دولت این است که این تاثیر را ناچیز نشان دهد که به نظر میرسد نگاه واقعبینانهای نیست. غلامعلی رجایی به«آرمان ملی» گفت: ما در مقابل کشورهای دیگر نباید احساس ضعف کنیم اما برخی ضعفها نیز جای پوشاندن ندارد. مثل سطح دریاچه ارومیه که پایین آمده است. من خودم موافقم که از موضع ضعف وارد مذاکرات نشویم اما واقعیت این است که در حال حاضر مساله تحریمها امری جدیتر از جنگ است. وی افزود: البته آنها برنامههای دیگر را هم دنبال میکنند که مساله هک پمپبنزینها نمونه آن است و فردا اگر این هم به هواپیماها، بیمارستانها، بانکها و... برسد شرایط تغییر میکند و آسیب بیشتری وارد خواهد شد. مشاور شهردار سابق بیان کرد: با توجه به اینکه تحریمها بدنه جامعه را هدف گرفته و درصد خط فقر هم روز به روز بیشتر میشود اینکه بگوییم سفره مردم را به مذاکرات گره نمیزنیم حرف پخته و سنجیدهای نیست. برای اینکه در مذاکرات دست برتر را داشته باشیم لازم نیست بگوییم که مذاکرات هیچ نقشی در وضعیت معیشت ایران ندارند. رجایی تصریح کرد: دولت اگر میگوید تحریمها تاثیر ندارد قیمت ارز را پایین آورد، آن زمان مردم نیز اعتماد میکنند.
*آرمان ملی
|