لبنان و مداخلهگران خارجی برنامه درازمدت مداخلهگران خارجی اینست که لبنان همواره دستخوش تلاطم باشد. قدرتهای غربی گاهی این برنامه را مستقیماً اجرا میکنند و گاهی به وسیله مهرههای خود در کشورهای عربی.
این روزها اظهارنظر وزیر اطلاعرسانی لبنان که از تجاوز عربستان به یمن سخن گفته و به نوعی مظلومیت مردم یمن را به رخ کشیده، بهانهای شده برای دولت عربستان که سفیر لبنان در ریاض را اخراج کند و سفیر خود در بیروت را نیز فرا بخواند. همین اقدام را شیخنشینهای بحرین، کویت و امارات هم به عمل آورده و این احتمال وجود دارد که عربستان با دلارهای نفتی خود بعضی دیگر از کشورهای عربی را نیز به اقدام مشابه تشویق کند هرچند هر آنچه وزیر اطلاعرسانی لبنان درباره تجاوز عربستان به یمن گفته هیچ ربطی به آنها پیدا نمیکند.
نکته قابل تامل اینست که این گروکشیهای عربستان و بحرین و امارات و کویت همزمان شده است با افشای دست داشتن عربستان در ماجرای انفجار بندر بیروت که 15 ماه قبل رخ داده و تلاش مهرههای وابسته به عربستان در لبنان این بود که واقعه انفجار را به حزبالله نسبت بدهند. دو روز قبل، یک روزنامه عربی اطلاعاتی را افشا کرد که براساس آنها با بودجه عربستان مقادیر زیادی مواد اولیه ساخت مواد منفجره با هدف اینکه در اختیار تروریستهای تکفیری قرار گیرد تا در کشورهای عربی بهویژه سوریه و عراق و لبنان عملیات تروریستی انجام بدهند به بندر بیروت آورده شده بود و سعد حریری که از مهرههای عربستان است نیز در جریان این اقدام قرار داشت. این محموله، قبل از آنکه به دست تروریستها برسد، در اثر یک کار تعمیراتی جوشکاری در مجاورت محل تخلیه این مواد، منفجر میشود و آن فاجعه بزرگ را در بندر بیروت به وجود میآورد که در اثر آن 200 نفر کشته و هزاران نفر زخمی و خانهها و ساختمانهای زیادی ویران یا دچار آسیب میشوند.
این اطلاعات جدید، دگرگونی زیادی در پرونده انفجار بیروت پدید آورده و مسیر آن را بطور کلی تغییر داده است. قبل از این افشاگری، قاضی طارق بیتار که یک مسیحی با گرایشهای سیاسی افراطی ضدحزبالله است، تلاش میکرد پرونده انفجار بندر بیروت را بگونهای پیش ببرد که با تبلیغات مشترک رژیم صهیونیستی، عربستان، فرانسه و مهرههای داخلی آنها منطبق باشد و عمدتاً حزبالله لبنان را زیر سوال ببرد. اما اکنون با افشاگری مستندی که این روزنامه عربی به عمل آورده، آن نقشه نقش بر آب شده و مبتکران آن زیرسوال رفتهاند.
با توجه به دگرگونی شدیدی که اکنون در پرونده انفجار بندر بیروت به وجود آمده، طبیعی است که عربستان درصدد برآید سخن وزیر اطلاعرسانی لبنان درباره تجاوز سعودیها به یمن و ظلم آنها به مردم این کشور را بهانه کند تا با بزرگ کردن اخبار مرتبط با آن، ماجرای پرونده انفجار بندر بیروت را تحتالشعاع قرار دهد. بر همین اساس، پیشبینی میشود در روزهای آینده، سمیر جعجع رئیس حزب «القوات اللبنانیه» هم علیرغم اینکه به خاطر کشتن 7 نفر از شرکتکنندگان در تظاهرات علیه سیاسیکاریهای قاضی بیتار توسط دادگاه نظامی لبنان احضار شده، به عربستان ملحق شود تا با ایجاد سروصدای بیشتر از یکطرف به تحتالشعاع قرار گرفتن پرونده دست داشتن عربستان در انفجار بندر بیروت کمک کند و از طرف دیگر خود را نیز برای مدتی از تعقیب قانونی نجات دهد.
اکنون حزبالله لبنان با در اختیار داشتن برگ برنده اطلاعات فاش شده در مورد دست داشتن مخالفین در انفجار بندر بیروت و زیر سوال رفتن آنان، این امکان را پیدا کرده است که شرایط حساس لبنان را با درایت مدیریت کند. این مدیریت میتواند آرامش را به لبنان بازگرداند و زمینه را برای پیگیری قانونی پروندهها فراهم سازد.
*جمهوری اسلامی
|