روایت جابری انصاری از واکنش سردار سلیمانی به استعفای ظریف معاون پیشین عربی و آفریقای وزارت امور خارجه در نشستی درباره سپهبد شهید قاسم سلیمانی در کلاب هاوس، واکنش حاج قاسم سلیمانی به استعفای محمدجواد ظریف در پی بی اطلاعی از سفر بشار اسد به تهران را روایت کرد. به گزارش خبرآنلاین، صادق حسین جابری انصاری گفت: «آن دو، سه روزی که وزیر خارجه به محل کار خود نیامدند، با جشنواره بین المللی فیلم فجر در تهران هم زمان بود. آن شب، حدود ساعت ۹ داشتم از محل کارم در میدان امام خمینی (ره) به وزارت ارشاد می رفتم که یک فیلم سینمایی جشنواره را ببینم. حاج قاسم تماس گرفت و با ابراز ناراحتی از اتفاقی که افتاده بود، گفت جریان چیست؟ چرا این طور شد؟ باید سریع جمعش کنیم». او افزود: «من آنجا به روال همیشگی شفافیت و صراحتی که دارم نگاه خودم را مطرح کردم که به تهران آمدن رئیس جمهور سوریه به لحاظ نمادین و نشانه های سیاسی و راهبردی خیلی معنا دارد. شرایط سوریه عادی نیست و رئیس جمهور این کشور سفر خارجی نمی رود. تنها یکی، دو بار به مسکو رفته است که رابطه دو کشور و نقش روسیه در بحران سوریه مشخص است. در چنین وضعیتی اینکه به تهران آمده، نمادی از نفوذ، تاثیرگذاری و قدرت ایران در سوریه و منطقه است».
جابری انصاری ادامه داد: «گفتم این یک موفقیت نمادین بزرگ برای ایران بود، اما با توجه نکردن به برخی جوانب موضوع، به یک نقطه ضعف تبدیل شد؛ یعنی یک مسئله اختلافی شد که حال باید آن را جمع و جور کرد. ایشان هیچ بحثی با من نکرد که این طور نیست. بر عکس، چند دقیقه توضیح دادند که نیت و قصدی در کار نبوده که این گونه شود و دفتر رئیس جمهور و رئیس جمهور از سفر مطلع بوده اند و فرض من این بوده که به وزیر خارجه هم اطلاع می دهند. به هر حال بعد از این توضیحات اقناعی، همه حرف شهید سلیمانی این بود که الان باید کمک کنیم هرچه زودتر این مسئله حل شود و به این شکل نماند».
او تاکید کرد: «حاج قاسمی که به عنوان نماد میدان معرفی می شود و به حق و درست هم نماد میدان است و شخصیت اسطوره ای و برجسته این قطعه از تاریخ ایران است که ماندگار خواهد بود، با همه افکار، اولویت ها و برنامه های خود، پا در یک کفش کرد تا هرچه زودتر کدورتی که بر اثر این موضوع ایجاد شده بود، رفع شود. شهید سلیمانی به خانه دکتر ظریف رفت و با محبت و ویژگی های ارتباطی که داشت، به این ماجرا خاتمه داد».
سفر بشار اسد، رئیس جمهور سوریه، به تهران در اسفندماه ۱۳۹۷ انجام شد. او در این سفر و با حضور سردار سلیمانی به دیدار مقام معظم رهبری و سپس به دیدار رئیس جمهور وقت رفت، اما وزیر خارجه در هیچ کدام از این دیدارها حضور نداشت. محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس جمهور وقت نیز در تصاویر مربوط به این دیدارها دیده شد. ظریف، وزیر خارجه ایران، در واکنش به بی اطلاعی وزارت خارجه از این سفر، ساعاتی پس از انتشار خبر سفر از سمت خود استعفا داد.
بهرام قاسمی، سخنگوی وقت وزارت خارجه، همان زمان در این باره گفت: «تعداد محدودی به جز وزیر امور خارجه می توانستند از آن اطلاع داشته باشند و وزارت امور خارجه در هیچ سطحی از آن اطلاع نداشت و این بی اطلاعی تا پایان سفر حفظ شد». کاظم جلالی، نماینده وقت مجلس نیز از ظریف نقل کرد که حتی اگر در آغاز دیدار به او خبر داده می شد، می توانست خود را برساند تا دست کم در تصاویر حضور داشته باشد. وزیر خارجه وقت در آن زمان گفته بود این اقدام به اعتبار و جایگاه او و نهاد وزارت خارجه در صحنه بین المللی ضربه زده است. حسن روحانی، رئیس جمهور وقت با انتشار نامه ای اعلام کرد استعفای ظریف را نمی پذیرد و سردار سلیمانی نیز با نامه دیگری اعلام کرد غیبت وزیر خارجه از دیدار با بشار اسد تعمدی نبوده و به برخی ناهماهنگی ها در نهاد ریاست جمهوری برمی گردد. پس از این نامه ها و با دلجویی هایی که انجام شد، ظریف در نهایت پذیرفت به کار خود برگردد.
*شرق
|